24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Ariel E-Nomad Concept – το μέλλον δεν χρειάζεται να είναι βαρετό!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και σε αυτό το σημείο, έχει αποδείξει μερικά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι δεν απαιτεί κανενός είδους θυσία στον τομέα της επιτάχυνσης. Οι ηλεκτροκινητήρες και η άμεση ροπή που προσφέρουν δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επιταχύνουν με ιδιαίτερα ταχύ ρυθμό σχεδόν οποιοδήποτε αμάξωμα. Το δεύτερο είναι ότι η ηλεκτροκίνηση δεν φημίζεται για τις συγκινήσεις που μπορεί να προσφέρει αλλά γι’ αυτό δεν φταίει απαραίτητα η τεχνολογία. Οι κατασκευαστές είναι ακόμα διστακτικοί όσον αφορά στο στιλ και το ύφος των μοντέλων που λανσάρουν και μόνο… boutique εταιρίες πειραματίζονται πάνω στο αντικείμενο τους. Εταιρίες όπως η Ariel που μόλις πρόσφατα αποκάλυψε την δεύτερη γενιά του off-roader της αλλά όπως όλα δείχνουν εξέλισσε παράλληλα με αυτό και μία πολύ διαφορετική έκδοση.

Το όνομα του είναι E-Nomad και όπως καταλαβαίνεις, αφενός πρόκειται για concept και αφετέρου, αποτελεί μία ηλεκτρική έκδοση του γνωστού πλέον Nomad. Στόχος για την μικρή αγγλική εταιρία είναι να το λανσάρει στην αγορά γύρω στο 2026, με τιμή σαφώς αυξημένη σε σύγκριση με αυτήν του θερμικού αλλά όχι εξωφρενικά και επιδόσεις εφάμιλλες αυτού. Έτσι, η Ariel επέλεξε την Rockfort Engineering και την BAMD Composites, δύο επίσης αγγλικές εταιρίες και ξεκίνησε τη δημιουργία του E-Nomad πάνω στο ίδιο spaceframe πλαίσιο που χρησιμοποιεί και το Nomad 2 και χρησιμοποιώντας την ίδια, ανεξάρτητη ανάρτηση και στους τέσσερις τροχούς. Για την κίνηση επιλέχθηκε ένας υδρόψυκτος ηλεκτροκινητήρας της Borgwarner με ισχύ 285 ίππων και ροπή της τάξης των 490 Nm σχεδόν που τροφοδοτούμενος με ενέργεια από μία μπαταρία 450V, χωρητικότητας 41 kWh, είναι σε θέση να επιταχύνει το όχημα στα 100 km/h σε κάτι περισσότερο από 3.5 δευτερόλεπτα.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το E-Nomad δεν ζυγίζει ούτε καν 900 κιλά και σε αυτό διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τα πάνελ που προέρχονται από την BAMD και υπόσχονται υψηλή αντοχή και ακαμψία αλλά και έως 70% χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα κατά την παραγωγή του λόγω των φυσικών ινών που χρησιμοποιούνται. Κατά τα άλλα, η Ariel εστίασε στην βελτιστοποίηση της κατανομής βάρους και την ελαχιστοποίηση οποιουδήποτε είδους σπατάλης ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο σύστημα ψύξης/θέρμανσης που θα έχει δύσκολο έργο δεδομένης της φιλοσοφίας και της χρήσης για την οποία προορίζεται το E-Nomad. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρία αναφέρει πως η αυτονομία είναι της τάξης των 240 χιλιομέτρων και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτά αρκούν για ένα όχημα σαν το E-Nomad ενώ η φόρτιση από το 20 έως το 80% της μέγιστης χωρητικότητας της μπαταρίας διαρκεί μόλις 25 λεπτά στον κατάλληλο ταχυφορτιστή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό