20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Apple: Έρχεται το «private relay» που θα προστατεύει το απόρρητο του χρήστη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Apple ανακοίνωσε μια σειρά νέων προστατευτικών απορρήτου στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών λογισμικού.

Μεταξύ άλλων στο IOS15 που έρχεται το φθινόπωρο,  περιλαμβάνεται  μια λειτουργία που ονομάζεται “private relay”. Μέσω αυτής η συμπεριφορά και η  περιήγηση των χρηστών στο διαδίκτυο  μπορεί να κρύβεται από την Apple, τους παρόχους διαδικτύου και τους διαφημιστές.  Σε γενικές γραμμές η Apple δέχθηκε πιέσεις για να περιορίσει την παρακολούθηση των δεδομένων χρήστη.Ωστόσο, η δυνατότητα δεν θα είναι διαθέσιμη σε χρήστες στην Κίνα, μια από τις πιο σημαντικές  της  αγορές, για κανονιστικούς λόγους.

Είναι ο τελευταίος συμβιβασμός που έκανε ο τεχνολογικός γίγαντας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην Κίνα, από όπου προέρχεται το 15% των εσόδων του.Το Διαδίκτυο ελέγχεται στενά στην Κίνα, η οποία χρησιμοποιεί επίσης ένα εκτεταμένο σύστημα παρακολούθησης στους κατοίκους του.Η λειτουργία δεν θα είναι επίσης διαθέσιμη σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Λευκορωσίας.

Πώς λειτουργεί το «private relay»;Η Apple λέει η εφαρμογή στέλνει δεδομένα σε έναν διακομιστή που διατηρείται από την Apple, όπου θα αφαιρεθεί ένα κομμάτι πληροφοριών που ονομάζεται διεύθυνση IP της.

Από εκεί, πηγαίνει σε έναν δεύτερο διακομιστή που λειτουργεί από τρίτο μέρος, όπου θα του δοθεί μια προσωρινή διεύθυνση IP και θα σταλεί στον ιστότοπο προορισμού.

Η Apple αναφέρει ότι η χρήση εξωτερικού διακοσμιτή σημαίνει ότι  “κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιος είναι ο χρήστης και ποιους ιστότοποι επισκέπτεται”.

Οι ειδικοί λένε ότι η λειτουργία θα εμποδίσει τους διαφημιζόμενους να χρησιμοποιούν διευθύνσεις IP για να εντοπίσουν επίσης την τοποθεσία ενός ατόμου.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η υπηρεσία ρελέ δεν θα είναι διαθέσιμη στη Λευκορωσία, την Κολομβία, την Αίγυπτο, το Καζακστάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Αφρική, το Τουρκμενιστάν, την Ουγκάντα και τις Φιλιππίνες, καθώς και την Κίνα.

Το χαρακτηριστικό θα είναι πιθανότατα διαθέσιμο σε άλλες αγορές αργότερα αυτό το έτος.

Η Apple ανακοίνωσε επίσης μια σειρά από νέες δυνατότητες απορρήτου που περιλαμβάνονται στο τελευταίο λειτουργικό σύστημα iPhone, iOS 15.

Οι χρήστες θα μπορούν να παρακολουθούν ποιες εφαρμογές συλλέγουν δεδομένα και ορισμένες εφαρμογές όπως το Mail θα κρύβουν διευθύνσεις IP προκειμένου να αποκλείσουν την παρακολούθηση.

Τα νέα χαρακτηριστικά είναι πιθανό να εμποδίσουν εταιρείες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Google και το Twitter, καθώς η προσαρμοσμένη διαφήμιση με βάση τα δεδομένα των χρηστών είναι κεντρική στο επιχειρηματικό τους μοντέλο.

: bbc.com

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό