31.3 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Airbnb: Η Βαρκελώνη βάζει τέλος στη βραχυχρόνια μίσθωση για τουρίστες

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών τύπου Airbnb για τουρίστες από το 2029, καθώς ο δήμαρχος της ισπανικής πόλης προσπαθεί να ελέγξει το αυξανόμενο κόστος ενοικίασης για τους ντόπιους.

Η Βαρκελώνη θα σταματήσει να δίνει νέες άδειες και δεν θα ανανεώνει τις υπάρχουσες, ώστε το 2029 κανένα σπίτι να μην έχει άδεια να νοικιάζεται ως τουριστικό κατάλυμα, δήλωσε ο δήμαρχος Jaume Collboni σε συνέντευξη Τύπου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 10.000 σπίτια καταγεγραμμένα ως ενοικιαζόμενα για τουρίστες.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη προσφορά κατοικιών και τα μέτρα που παρουσιάζουμε σήμερα αποσκοπούν στην παροχή μεγαλύτερης προσφοράς, ώστε η εργαζόμενη μεσαία τάξη να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πόλη επειδή δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη στέγαση», δήλωσε ο Collboni.

«Το μέτρο αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτά τα προβλήματα χρειάζονται χρόνο. Αλλά με αυτό το μέτρο σηματοδοτούμε ένα σημείο καμπής».

Αυξήθηκαν ραγδαία τα ενοίκια

Πόλεις όπως η Βαρκελώνη έχουν ήδη λάβει άλλα μέτρα για να περιορίσουν την επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, καθώς εξισορροπούν την τουριστική έκρηξη με τις ανησυχίες για την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης για τους κατοίκους.

Η Βαρκελώνη, η οποία στο παρελθόν είχε βάλει τέλος στις μη αδειοδοτημένες ενοικιάσεις, είδε τις τιμές των ενοικίων να συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Ο Collboni δήλωσε ότι η Βαρκελώνη έχει σήμερα «ραγδαία αύξηση των τιμών των ενοικίων που γίνονται όλο και πιο ακριβές κάθε μέρα».

Οι τιμές των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν κατά 14% τους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο και είναι οι υψηλότερες μεταξύ των ισπανικών πόλεων, σύμφωνα με την Idealista, τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα της χώρας για τις αγγελίες ακινήτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τουρισμού της Βαρκελώνης, την πόλη επισκέφθηκαν 16 εκατομμύρια τουρίστες το 2023.

: ot.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό