19 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Abarth 500e – Περισσότερο… Abarth από ποτέ!

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πρώτο τολμηρό βήμα της Abarth στην εποχή της ηλεκτροκίνησης δεν θα μπορούσε να μην έχει τη μορφή του 500. Το εμβληματικό μοντέλο της Fiat έχει πλούσια ιστορία με την Abarth και το επόμενο κεφάλαιο στην κοινή πορεία της Abarth με το 500 στον χρόνο λογικά βασίζεται στο αμιγώς ηλεκτρικό Νέο 500. Το Abarth 500e αποτελεί λοιπόν την απάντηση στο ερώτημα αν τα ηλεκτρικά μπορούν να είναι διασκεδαστικά πέραν των ακριβότερων κατηγοριών. Ένα μικρό EV με καλύτερη κατανομή βάρους, μεγαλύτερη ροπή και φαρδύτερα μετατρόχια από το αντίστοιχο βενζινοκίνητο αποδεικνύει ότι για την Abarth η ηλεκτροκίνηση σημαίνει μεγαλύτερη απόλαυση και απόδοση εκτός από την φιλικότητα προς το περιβάλλον!

Το νέο Abarth 500e εφοδιάζεται με έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 155 ίππων και 235 Nm ροπής που σε πρώτη ανάγνωση δεν εντυπωσιάζει με τα απόλυτα νούμερα του αν αναλογιστεί κανείς ότι το ηλεκτρικό Fiat προσφέρει 118 ίππους και 220 Nm ροπής. Το Abarth 500e όμως εστιάζει περισσότερο στην επιτάχυνση εν κινήσει και στην συνολική αίσθηση της αμεσότητας και της απόκρισης. Αυτό δεν σημαίνει ότι το 500e είναι αργό, αφού για το 0-100 χρειάζονται 7.0 δευτερόλεπτα ή αν προτιμάς, μόλις 0.3 δευτερόλεπτα περισσότερο από το βενζινοκίνητη Abarth 695 των 180 ίππων. Η διαφορά εντοπίζεται όμως στις ρεπρίζ, όπου το Abarth 500e διαπρέπει σε σύγκριση με το βενζινοκίνητο αδερφάκι του: για την επιτάχυνση από τα 20 km/h στα 40, το ηλεκτρικό Abarth χρειάζεται ένα δευτερόλεπτο λιγότερο, όπως και για την επιτάχυνση από τα 40 km/h στα 60, όπως και για την επιτάχυνση από τα 60 km/h στα 100! Η αναβαθμισμένη απόδοση του Abarth 500e αποτυπώνεται και στην πίστα Misto Alfa Handling Track του κέντρου δοκιμών του Balocco, όπου το νέο μοντέλο κερδίζει το 695 στον γύρο με περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο διαφορά.

Η ιταλική εταιρία αναφέρει πως στο Abarth 500e είναι διαθέσιμα τρία προγράμματα οδήγησης: η επιλογή “Turismo” προσφέρει ομαλότερη επιτάχυνση, ενώ και η συνολική απόδοση περιορίζεται στα 136 άλογα με 220 Nm ροπής για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Η επιλογή “Scorpion Street” παράλληλα με την μέγιστη ισχύ προσφέρει και τη μέγιστη ανάκτηση ενέργειας και τέλος, το πρόγραμμα “Scorpion Track” όπως αφήνει να εννοηθεί το όνομα του, έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα τη μέγιστη απόδοση. Στις επιλογές Turismo και Scorpion Street είναι διαθέσιμη και η λειτουργία “one-pedal” για ακόμα μεγαλύτερη άνεση και ανάκτηση ενέργειας. Όσον αφορά στην εμβέλεια του ηλεκτρικού Abarth, η μάρκα δεν παρέχει κάποιο νούμερο αν και η λογική λέει πως θα είναι μικρότερη από αυτήν του Fiat Νέο 500 λόγω της αυξημένης απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα του καυτού EV. Το Abarth 500e εφοδιάζεται πάντως με σύστημα ταχυφόρτισης ισχύος 85 kW, το οποίο επιτρέπει σε κατάλληλο δίκτυο την ανάκτηση αυτονομίας περίπου 40χλμ. σε μόλις 5 λεπτά, ενώ η φόρτιση της μπαταρίας φτάνει το 80% σε μόλις 35 λεπτά. 

Η αποκάλυψη του νέου Abarth 500e πραγματοποιείται με τη έκδοση λανσαρίσματος Scorpionissima, μια εντυπωσιακή και πλήρως εξοπλισμένη πρόταση για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Abarth. Με την παραγωγή να περιορίζεται στις μόλις 1.949 μονάδες, αριθμός που αντιστοιχεί στη χρονολογία γέννησης της μάρκας, η Scorpionissima είναι διαθέσιμη σε αμαξώματα hatchback και cabrio όπως και το standard Abarth 500e. Ο εξοπλισμός του Scorpionissima περιλαμβάνει εκτός των άλλων τροχούς 18 ιντσών με φινίρισμα Diamond-Cut, ηλιοροφή, φιμέ τζάμια, σπορ πεντάλ και καθίσματα με επένδυση από Alcantara. Εντυπωσιακό είναι το σύστημα πολυμέσων Uconnect™ με την οθόνη αφής των 10,25’’ που είναι συμβατό με Apple CarPlay® και Android Auto™ και τις σελίδες που παρουσιάζουν σε πραγματικό χρόνο την απόδοση του συνόλου. Παράλληλα, χάρη στις υπηρεσίες συνδεσιμότητας, ο οδηγός μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει από απόσταση τη λειτουργία και την κατάσταση του αυτοκινήτου του, μέσω της κινητού του τηλεφώνου. Η συλλεκτική έκδοση ολοκληρώνεται με την επιλογή μεταξύ δύο νέων χρωμάτων, του Acid Green και του Poison Blue.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό