27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

9 τροφές που μειώνουν το άγχος – Σίγουρα δεν είναι όλες στο διαιτολόγιό σας!

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του άγχους, της παχυσαρκίας και της αντοχής στην ινσουλίνη, ένα μεταβολικό φαινόμενο με πολλές διαστάσεις. Τροφές πλούσιες σε επεξεργασμένα σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη) και λίπη (κορεσμένα λιπαρά) επιτείνουν τα συμπτώματα του άγχους, ενώ αντίθετα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, φυσικά σάκχαρα και αντιοξειδωτικά τα μειώνουν. Σίγουρα, αν έχετε άγχος θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας, αλλά αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματα του άγχους.

Αβοκάντο

Διάφορες μελέτες έχουν πιστοποιήσει ότι οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους. Το αβοκάντο είναι μια «βόμβα» βιταμίνης Β καθώς περιέχει φολικό οξύ (Β9), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), ριβοφλαβίνη (Β2) και βιταμίνη Β6. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι το αβοκάντο Hass, η πιο γνωστή ποικιλία, ενισχύει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μύρτιλο (μπλούμπερι)

Τα μύρτιλα μετριάζουν την οξείδωση των κυττάρων που προκαλείται από το άγχος. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και βιταμίνη C και έχουν αρκετά φυσικά σάκχαρα που είναι πολύτιμη πηγή ενέργειας .

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία όπως λακτόζη, αλλά η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο τα καθιστά πολύτιμα για τη μείωση του άγχους. Διάφορες μελέτες έχουν συσχετίσει την αύξηση των θετικών συναισθημάτων με την αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία τροφίμων γιατί έχουν διπλό χαρακτήρα. Αφενός, περιέχουν πολλή πρωτεΐνη που είναι πολύτιμη πηγή ενέργειας, αφετέρου περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D που συνδέεται με τη μείωση των συναισθημάτων άγχους και κατάθλιψης.

Λαχανικά

Τα λαχανικά δεν περιέχουν θερμίδες (σάκχαρα), αλλά δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού και αποτρέπουν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Αν τρέφεσαι υγιεινά, θα είσαι και πιο ευτυχής.

Ξηροί καρποί

Το μυστικό της δράσης των ξηρών καρπών, όπως τα κάσιους, είναι ο ψευδάργυρος, η έλλειψη του οποίου σχετίζεται με το άγχος. Πολλοί καρποί περιέχουν και μαγνήσιο, όπως είναι οι σπόροι τσία. Το πιο δραστικό, όλων, ωστόσο είναι το αμύγδαλο, του οποίου η αγχολυτική δράση συγκρίνεται με φάρμακα κατά του άγχους.

Πορτοκάλια

Είναι το προφανές. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C τα κάνει πολύτιμο σύμμαχο στη μείωση των αντιδράσεων στρες. Η εισπνοή των αιθέριων ελαίων του πορτοκαλιού μάλιστα είναι ιδιαίτερα αγχολυτική.

Μύδια

Ναι, μύδια. Δύσκολο τρόφιμο, αλλά περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου όπως οι ξηροί καρποί.

Σολομός

Ο σολομός περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά που μειώνουν τα επίπεδα αδρεναλίνης και κορτιζόλης, βασικών ορμονών που παίζουν ρόλο στις αντιδράσεις στρες.

Αυτές οι τροφές, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και συχνή άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων του άγχους. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την καλύτερη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του άγχους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό