15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

7 εποχικά φρούτα «θησαυροί» για την υγεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμμαχοι της σωματικής και της ψυχικής υγείας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία λειτουργούν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται επτά εποχικά φρούτα, τα οποία συμβάλλουν τα μέγιστα στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

ΜήλοΗ τετριμμένη έκφραση “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα” περιλαμβάνει σοφά λόγια. Κόκκινα, πράσινα ή κίτρινα μήλα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία. Η φλοίδα τους περιέχει μία ένωση, την κερσετίνη, η οποία προστατεύει από αλλεργικές αντιδράσεις και φλεγμονές. Μελέτες έχουν δείξει πως άτομα που τρώνε τουλάχιστον 5 μήλα την εβδομάδα, έχουν καλύτερη άμυνα κατά της γρίπης και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

ΜπανάναΠεριέχουν αρκετές θερμίδες, περίπου 100 η κάθε μία, αλλά είναι σπουδαία φρούτα, καθώς ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν τη λειτουργία των νεφρών, ενισχύουν τον μεταβολισμό και χαρίζουν αντοχή στη δουλειά ή τα σπορ. Είναι πολύ καλή πηγή καλίου και μία μεσαία μπανάνα καλύπτει το 11% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για τους άνδρες και το 16% για τις γυναίκες. Το κάλιο προστατεύει την καρδιά και ελέγχει την αρτηριακή πίεση. Η μπανάνα περιέχει, επίσης, άφθονο μαγνήσιο, αντιοξειδωτικές ουσίες και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες μάς κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.

ΓκρέιπφρουτΕίναι ένα υπερφρούτο για την καρδιά. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ενώ είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ικανό να παρατείνει τη ζωή, μειώνοντας τον αριθμό των κυκλοφορούντων ελεύθερων ριζών στο σώμα. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C: είναι τρίτο σε περιεκτικότητα μετά το πορτοκάλι και το λεμόνι. Απαιτείται προσοχή στην κατανάλωσή του από όσους λαμβάνουν φάρμακα για το αναπνευστικό, το πεπτικό, τους νεφρούς ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

ΑκτινίδιοΕίναι θαυμάσια για την υγεία, καθώς συμβάλλουν στον έλεγχο του ευερέθιστου εντέρου, ενώ είναι μία σημαντική πηγή βιταμίνης C, περιέχοντας μεγαλύτερη ποσότητα σε σύγκριση με ένα πορτοκάλι. Περιέχει, επίσης, βιταμίνη Κ, χαλκό, βιταμίνη Ε, κάλιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης αλλεργίας από την κατανάλωσή τους.

ΡόδιΕίναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σίδηρο. Βοηθάει τις γυναίκες με έμμηνο ρύση, προκειμένου να αναπληρώσουν τον χαμένο σίδηρο και να βελτιώσουν τη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο αίμα τους. Έχει αντιγηραντική δράση και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Βελτιώνει το κυκλοφορικό, είναι αντιαλλεργικό και προστατεύει από την αρθρίτιδα και τις μολύνσεις. Ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, ενώ αλληλεπιδρά και με μία σειρά από φάρμακα.

ΠορτοκάλιΌλα τα είδη πορτοκαλιού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις βιταμινών C και Β, ενώ περιέχουν κάλιο και ασβέστιο, τα οποία είναι βασικά θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με μελέτες, τα συστατικά των εσπεριδοειδών προστατεύουν από παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος, ενώ έχουν αντιφλεγμονώδη, αντι-ιική και αντιμικροβιακή δράση. Βοηθούν στον ύπνο, στην κίνηση των μυών και βελτιώνουν τη μνήμη. Χρειάζεται προσοχή σε όσους καταναλώνου εκχυλίσματα πορτοκαλιού, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό παλμό.

ΑβοκάντοΕίναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν το επίπεδο της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Με δεδομένο ότι τα λίπη είναι αναγκαία για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, αυξάνουν επίσης τη βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών Α, Β, Κ και D. Συμβάλλει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, προστατεύοντας έτσι την καρδιά, βελτιώνει την όραση, προλαμβάνει τον διαβήτη, βοηθά στον έλεγχο του βάρους και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στις αρθρώσεις. Βελτιώνει το δέρμα και τη διάθεση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό