14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

5 «άγνωστα» χωριά για χιονισμένα Σαββατοκύριακα στην καρδιά του χειμώνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανάμεσα στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας και βορειοδυτικά του Ολύμπουβρίσκεται ένας ορεινός παράδεισος γεμάτος μικρούς, γραφικούς οικισμούς, γνωστούς ως «Πιέρια Όρη».

 Τα χωριά των Πιέριων έχουν όλα όσα αναζητάμε κατά τις χειμερινές μας αποδράσεις: κατάφυτα, χιονισμένα τοπία, στενά δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια και δάση μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου.

 Αν, λοιπόν, αναζητάς την ατόφια ηπειρωτική ομορφιά της Ελλάδας, μακριά από τους πιο τουριστικούς προορισμούς του χειμώνα, παρακάτω θα βρεις 4 πανέμορφα χωριουδάκια που σίγουρα αξίζουν την προσοχή σου.

Ελατοχώρι Πιερίας Ένα από τα πιο διάσημα χωριά της περιοχής είναι το κορυφαίο ορεινό θέρετρο Ελατοχώρι, με το διάσημο χιονοδρομικό του κέντρο. Το χωριό είναι χωρισμένο σε δύο οικισμούς, στο Παλαιό και το Νέο Ελατοχώρι. Στο Παλαιό Ελατοχώρι θα συναντήσεις πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια, ξενώνες για κάθε γούστο και πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και γουστόζικα μπαράκια, με τη νυχτερινή ζωή να είναι έντονη κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από το χωριό και είναι ένα από τα πιο διάσημα της Βόρειας Ελλάδας. Έχε στο νου σου πως το Ελατοχώρι είναι το ιδανικότερο χωριό για να επιλέξεις ως βάση σου και στη συνέχεια να κάνεις εκδρομές και σε όλα τα υπόλοιπα.

Λιβάδι Ολύμπου Ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Πιέρια Όρη, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων βρίσκεται το χωριό Λιβάδι, το οποίο ενώνει τους νομούς Κοζάνης, Πιερίας και Λάρισας. Πρόκειται για έναν άκρως παραδοσιακό οικισμό με σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία και κύριο χαρακτηριστικό του τον αιωνόβιο πλάτανο που στέκει αγέρωχος μέχρι σήμερα.

Περπατώντας στα σοκάκια του χωριού και παρατηρώντας τους τσαγκάρηδες και τους πεταλωτές να εργάζονται στα μαγαζιά τους, θα αισθανθείς σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει δεκαετίες πριν. Εντυπωσιακότατο στοιχείο του χωριού, τα διώροφα πέτρινα σπίτια του, αλλά και η κεντρική βρύση που αναβλύζει παγωμένο νερό από τις γύρω πηγές.

Καταφύγιο Κοζάνης Το Καταφύγιο ή -όπως μέχρι σήμερα το αποκαλούν οι ντόπιοι- Καταφύγι, αποτελεί ένα από τα πιο ορεινά χωριά της χώρας μας, με το υψόμετρό του να φτάνει τα 1.450 μέτρα. Το χωριό είναι κατοικήσιμο μόνο κατά τους θερινούς μήνες, καθώς όσοι ζουν εκεί, τον χειμώνα «μετακομίζουν» κατά κύριο λόγο στην Κατερίνη και την Κοζάνη.

Το χωριό είναι γνωστό και ως η γενέτειρα του Αλέξη Ζορμπά, ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως διασώζεται και το οικόπεδο του σπιτιού του. Πλέον στα ερείπια του σπιτιού του Γιώργου Ζορμπά (αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα), έχει χτιστεί το Λαογραφικό Μουσείο.

Το χωριό χαρίζει εξαιρετική θέα στην Κοζάνη και πολύ ωραίους περιπάτους στα γραφικά καλντερίμια του.

Δάσκιο Ημαθίας

Ένα χωριό μικρό, χτισμένο σε υψόμετρο 630 μέτρων στη δυτική πλευρά των Πιερίων Ορών, είναι ό,τι πρέπει για στάση του road trip στα όμορφα χωριά της περιοχής. Μην παραλείψεις μια στάση στο Δάσκιο Ημαθίας, μιας και η εξαιρετικά δημοφιλής στους χειμερινούς κολυμβητές λίμνη του είναι καταπληκτική και θα σε εμπνεύσει για ατελείωτες φωτογραφίες.

Το χωριό είναι όμορφο, παραδοσιακό και τόσο όσο ώστε να μπορείς να το γυρίσεις μέσα σε λίγη μόνο ώρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό