26 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

5 μεγάλα μυστήρια που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της γης

Ειδήσεις Ελλάδα

Πάντα η ανθρωπότητα είχε το βλέμμα της στον ουρανό, στα αστέρια, αυτός ο άγνωστος κόσμος που έμοιαζε απέραντος και απλωνόταν μπροστά της αχανής, ήταν αυτός που τη μαγνήτιζε. Και κάπως έτσι έχανε όλα αυτά που συνέβαιναν κάτω απ’ τα πόδια της.

Με τη νέα τεχνολογία όμως αποδεικνύεται ότι ένας ολόκληρος κόσμος, γεμάτος μυστήρια και περίεργα φαινόμενα κρύβεται βαθιά μέσα στη γη -από υπόγεια ποτάμια μέχρι εργοστάσια διαμαντιών. Ένας κόσμος που πέρα από την περιέργεια των επιστημόνων, σίγουρα εξάπτει και τη φαντασία των συνωμοσιολόγων.

Ακολουθούν πέντε απ’ αυτά τα μυστήρια:

Γολιάθ: Ένας υπόγειος ωκεανός

Ακούγεται απίστευτο αλλά κάτω από την επιφάνεια της Γης φαίνεται ότι υπάρχει μία γιγάντια δεξαμενή που περιέχει αρκετό νερό για να γεμίσει κάθε ωκεανό από τρεις φορές! Η ανακάλυψη αυτής της υδάτινης οδού με το όνομα “Γολιάθ” ξεκίνησε το 2014 όταν Αμερικανοί επιστήμονες τοποθέτησαν χιλιάδες σεισμόμετρα προκειμένου να μετρήσουν τα σήματα από περίπου 500 σεισμούς. Τα δεδομένα έδωσαν στοιχεία για την ύπαρξη “ringwoodite”, ενός πετρώματος δηλαδή που σχηματίζεται υπό τεράστια πίεση, κάπου στα 700 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας.

Το “ringwoodite” είναι απίστευτα απορροφητικό και οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι εάν μόνο το 1% του βράχου είναι κάτω από το νερό, τότε υπάρχει κι ένας υπόγειος ωκεανός που σπάει κάθε ρεκόρ σε μέγεθος.

“Το ‘ringwoodite’ είναι σαν ένα σφουγγάρι, που απορροφά νερό. Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στην κρυσταλλική δομή του που του επιτρέπει να προσελκύει υδρογόνο και να παγιδεύει νερό”, είπε στους δημοσιογράφους ο γεωφυσικός, Στιβ Τζάκομπσεν. “Αυτό το ορυκτό μπορεί να συγκρατεί αδιανόητες ποσότητες νερού υπό προϋποθέσεις μέσα στον μανδύα της Γης”.

Άγνωστες “κατασκευές” κοντά στον πυρήνα

Το 2020, γεωφυσικοί από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν κάτι πολύ περίεργο καθώς έψαχναν τα αρχεία των σεισμικών κυμάτων. Τα δεδομένα έδειξαν σημάδια θερμών περιοχών με πολύ πυκνό πέτρωμα μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα. Οι επιστήμονες είχαν ήδη ρίξει μια ματιά σε αυτές τις “κατασκευές” στο παρελθόν, αλλά η νέα έρευνα έδωσε ευκρινέστερη εικόνα για τη φύση και τις ιδιότητές τους.

Μελετώντας σήματα από κάτω από τη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού, η ομάδα του Μέριλαντ συγκέντρωσε στοιχεία μιας προηγουμένως άγνωστης δομής κάτω από τις νήσους Μαρκέζας στον Νότιο Ειρηνικό. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής των ερευνητών Ντόγιεον Κιμ: “εστιάζοντας ταυτόχρονα σε χιλιάδες αντίλαλους που βρίσκονταν στα σύνορα μεταξύ μανδύα και πυρήνα, αντί να εστιάσουμε σε λίγους κάθε φορά όπως γίνεται συνήθως, αποκτήσαμε μια εντελώς νέα οπτική για τα πράγματα”.

O γίγαντας-ποταμός κάτω από την Ανταρκτική

Βαθιά κάτω από την Ανταρκτική υπάρχει ένα ποτάμι που εκτείνεται για 460 χιλιόμετρα, πολύ μεγαλύτερο δηλαδή από τον Τάμεση του Λονδίνου. Οι επιστήμονες αποκάλυψαν το “υδάτινο μεγαθήριο” χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ραντάρ τοποθετημένο σε αεροσκάφος. Οι εναέριες έρευνες αποκάλυψαν ότι ο γιγαντιαίος ποταμός τρέχει κάτω από τα στρώματα πάγου της Ανταρκτικής και χύνεται στη Θάλασσα Γουέντελ.

“Όταν ανακαλύψαμε για πρώτη φορά λίμνες κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής πριν από μερικές δεκαετίες, νομίζαμε ότι ήταν απομονωμένες η μία από την άλλη”, είπε ο Μάρτιν Σίγκερτ από το Imperial College του Λονδίνου. “Τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν ολόκληρα συστήματα εκεί κάτω, διασυνδεδεμένα με τεράστια δίκτυα ποταμών, όπως θα μπορούσαν να ήταν, αν δεν υπήρχαν χιλιάδες μέτρα πάγου από πάνω τους”.

“Εργοστάσιο διαμαντιών” στον πυρήνα της Γης

Το 2022, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα πιθανό εργοστάσιο διαμαντιών στο κέντρο της γης. Η ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα εξειδικευμένη τεχνολογία για να καταφέρει να μιμηθεί τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στον πυρήνα του πλανήτη. Οι σκληρές ακτίνες Χ και τα λέιζερ μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια θερμότητα και πίεση παρόμοια με αυτή που βρίσκεται χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το 90% του άνθρακα της Γης βρίσκεται στον πυρήνα. Μερικές φορές, αυτός ο άνθρακας αλληλεπιδρά με ένυδρα ορυκτά που έχουν κατέβει από χιλιόμετρα πιο ψηλά και έχουν βρεθεί στον ωκεάνιο φλοιό.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να διερευνήσουν τι συμβαίνει όταν ο άνθρακας, το νερό από τα ορυκτά και ο λιωμένος σίδηρος από τον πυρήνα συνδυάζονται κάτω από ακραίες συνθήκες. Όπως αποδεικνύεται, το νερό και ο σίδηρος αντιδρούν για να δημιουργήσουν οξείδια και υδροξείδια, παρόμοια με το πώς σκουριάζει το μέταλλο εδώ στην επιφάνεια. Αλλά η μόνη διαφορά είναι ότι το δοχείο τήξης υγρών μπορεί να μετατρέψει όλο αυτόν τον άνθρακα σε διαμάντια.

Μαγνητικά κύματα που κανείς δεν έχει ξαναδεί

Πάνω από τη Γη περνούν καθημερινά περίεργα και μη εύκολα εντοπίσημα φαινόμενα όλων των ειδών -από σκιερά σωματίδια μέχρι άγνωστα κύματα. Αλλά χάρη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και το δορυφορικό τους πρότζεκτ Swarm, γνωρίζουμε τώρα λίγα περισσότερα για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του πλανήτη μας.

Αναλύοντας δεδομένα που συνέλεξε το Swarm, οι επιστήμονες του ESA βρήκαν έναν εντελώς νέο τύπο μαγνητικού κύματος. Αυτός ο πρωτόγνωρος κυματισμός σαρώνει την επιφάνεια του εξωτερικού πυρήνα με ταχύτητα 1500 χλμ ετησίως. Μπορεί να ακούγεται αργό αλλά είναι πολύ πιο γρήγορο από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες.

“Οι γεωφυσικοί έχουν από καιρό θεωρητικοποιήσει την ύπαρξη τέτοιων κυμάτων”, εξήγησε ο Νικολά Ζιλέ, επικεφαλής της μελέτης. “Αλλά οι περισσότεροι πίστευαν ότι λαμβάνουν χώρα σε πολύ μεγαλύτερες χρονικές κλίμακες από ό, τι η έρευνά μας έδειξε. Οι μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου από όργανα που βασίζονται στην επιφάνεια της Γης έδειξαν ότι υπήρχε κάποιο είδος κυματικής δράσης, αλλά χρειαζόμασταν την παγκόσμια κάλυψη που προσφέρουν οι μετρήσεις από το διάστημα για να αποκαλύψουμε τι πραγματικά συμβαίνει”.

: Listverse.com

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό