32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

30 χρόνια «Τούρκοι εμπρηστές» μετά τη σύλληψη του γκιουλενιστή στο Αιγάλεω

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπάρχει κάτι περισσότερο από μια σοβαρή υποψία για τα κίνητρα και τον πραγματικό ρόλο του Τούρκου εμπρηστή στο όρος Αιγάλεω; «Εγείρει πολλά ερωτήματα η συγκεκριμένη υπόθεση. Υπάρχουν ερωτήματα που πλανώνται και γι’ αυτό αλλά και για τα περυσινά περιστατικά στην Αλεξανδρούπολη και στον Εβρο», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη σύλληψη του 33χρονου Τούρκου υπηκόου Α.Μ., την περασμένη Κυριακή, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμούς κατ’ εξακολούθηση σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην Περιφερειακή Αιγάλεω.

Ο νεαρός, κατά δήλωσή του καθηγητής Ανώτατης Εκπαίδευσης και γκιουλενιστής, παραδέχτηκε τις πράξεις του ενώπιον των ανακριτικών αρχών και προφυλακίστηκε. Εχει ζητήσει ως πολίτης τρίτης χώρας άσυλο στη χώρα μας από τις 4 Απριλίου, αμέσως μετά την παράνομη είσοδό του μέσω του Εβρου και τη σύλληψη του εκεί, αλλά δεν το έχει λάβει.

Τα ερωτήματα πληθαίνουν, καθώς ο υπουργός συνέδεσε το περιστατικό με όσα ύποπτα συνέβησαν πέρυσι με τις μεγάλες φωτιές στον Εβρο, όπου προέκυψε και η τεράστια οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς. Για να κλείσει με μία ακόμη κρίσιμη αναφορά: «Είναι στρατηγικής σημασίας στη Βόρεια Ελλάδα ο Εβρος, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη για εμάς, έχει τεράστια συμφέροντα ενεργειακά, εθνικά, νατοϊκά, και αισθάνομαι ότι πλέον εκφεύγει από την αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής». Και η υπόθεση του προφυλακισμένου εμπρηστή βρίσκεται πλέον στα μικροσκόπια της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, που ερευνούν εξονυχιστικά το παρελθόν του.

Ο Τούρκος εμπρηστής του Αιγάλεω

Πολλά ερωτήματα

Εχοντας, επομένως, ο απλός Ελληνας πολίτης στο μυαλό του μια διάχυτη φημολογία εδώ και κάποιες δεκαετίες ότι οι απέναντι προχωρούν σε σαμποτάζ και «μας καίνε» κάθε τόσο τα δάση, για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας και να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες, εύλογα διερωτάται: «Μήπως τελικά κάποιοι Τούρκοι έρχονται και νύχτα;». Γιατί μπορεί στο κεντρικό σκηνικό ο Ερντογάν να τείνει χείρα φιλίας, από την άλλη, όμως, από καιρού εις καιρόν, εξαπολύει και τις γνωστές αναθεωρητικές «ρουκέτες».

Και το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να έχει βελτιωθεί εδώ και 11 μήνες, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη να μην υπάρχουν πλέον στο Αιγαίο, οι παρενοχλήσεις στη θάλασσα να σπανίζουν σε σχέση με το παρελθόν και οι Τούρκοι να κατακλύζουν τα νησιά για να χαρούν τις διακοπές τους, όμως τα περίεργα έως και ύποπτα περιστατικά επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα και έχουν δημιουργήσει ένα μοτίβο. Που συνοδεύεται από την απαραίτητη φημολογία. Η οποία άλλοτε μοιάζει αληθοφανής και άλλες φορές κινείται στα όρια της μυθοπλασίας.

Ασπρόπυργος και Εβρος

Στο περιστατικό του Ασπροπύργου που ερευνάται με κάθε μυστικότητα, τα ήδη γνωστά στοιχεία προβληματίζουν. Από το αν ο Α.Μ. είναι όντως γκιουλενιστής (κανείς δεν δηλώνει όταν συλλαμβάνεται πράκτορας της ΜΙΤ ή μέλος των «Γκρίζων Λύκων»), αν είναι ψυχολογικά ισορροπημένος, καθώς δήλωσε πως του άρεσε να βάζει φωτιές και να τις παρακολουθεί, μέχρι το αν προσπάθησε να κινηθεί χωρίς να προκαλέσει υποψίες ή στόχος του ήταν να αποκαλυφθεί και να συλληφθεί. Και αν ήταν αυτό, το τελευταίο, τότε γιατί; Μήπως για να αποδείξουν κάποιοι, με θορυβώδη τρόπο, ότι μπορούν να προχωρήσουν σε δολιοφθορές στη χώρα μας; Κινήθηκε αυτόνομα ή υποκινούμενος και από ποιον;

Και στις περσινές μεγάλες φωτιές του Εβρου, η υποψία για «τουρκικό δάκτυλο» ήταν εξαρχής δεδομένη. Παρότι λίγες εβδομάδες πριν Μητσοτάκης και Ερντογάν εγκαινίαζαν από το Βίλνιους της Λιθουανίας μια νέα εποχή στα διμερή. Επισήμως, από τις έρευνες που ακολούθησαν την τριπλή πύρινη επίθεση, με έναρξη από την Αλεξανδρούπολη, συνέχεια με 19 εστίες πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία και μάλιστα και κοντά σε 3 αποθήκες πυρομαχικών, μέσα σε ένα 24ωρο και τέλος με το φονικό (18 παράνομοι μετανάστες νεκροί), αλλά και περιβαλλοντικά ολέθριο πύρινο πλήγμα στο δάσος της Δαδιάς, προέκυψε ευθύνη παράτυπων μεταναστών για εμπρησμό εξ αμελείας.

Ο τοπικός πληθυσμός, ωστόσο, πιστεύει άλλα. Εχει δει πολλές φορές το ίδιο έργο. Ετσι η πλειονότητα πιστεύει ότι ειδικά οι συγκεκριμένες πυρκαγιές στον Εβρο πέρυσι μπήκαν από δόλο. Και αν δεν υπήρχαν πράκτορες, ήταν οι παράτυποι μετανάστες που έπαιξαν αυτό τον ρόλο, με κάποιους απ’ αυτούς να σχετίζονται με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Με στόχο δολιοφθορές σε μια ευαίσθητη περιοχή για τα εθνικά, αλλά πλέον και για τα νατοϊκά στρατηγικά συμφέροντα. Να τις πραγματώσουν ή να διασπείρουν απλά τον φόβο ότι έχουν την ικανότητα να το κάνουν.

Επικαλούνται, επιπλέον, την άφιξη κλιμακίων της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής από την Αθήνα, του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, που φτάνοντας μίλησε για διαχείριση πολεμικού τύπου, τον «κόκκινο συναγερμό» που ακολούθησε. Αλλά απόδειξη με απτά στοιχεία δεν υπήρξε.
Ανάλογη και η συνθήκη για την περυσινή μεγάλη φωτιά στη Ρόδο, που πλήγωσε τουριστικά το νησί. Η αναφορά από το βήμα της Βουλής του Μάκη Βορίδη, ότι «γίνεται μία προσπάθεια να διαπιστωθεί το κατά πόσον υπάρχουν εμπρησμοί και να συλληφθούν οι εμπρηστές.

Το αν είναι Τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος μανιακός και παράφρων εμπρηστής, αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Ξέρω ότι απασχολεί την ΕΥΠ», έδωσε αφορμή για σχόλια μέχρι ακραία σενάρια. Το βέβαιο είναι ότι για να υπάρξει αυτή η νύξη από επίσημα χείλη στη Βουλή, αυτό το επέβαλλε το εθνικό συμφέρον. Επρεπε να ειπωθεί, για να πάει το μήνυμα όπου έπρεπε να πάει. Εκεί τελειώνει η σεναριολογία και η όποια κουβέντα.

Από την άλλη, ιδίως από τους οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας αναπτύσσεται και το σενάριο περί «πυρο-τρομοκρατίας». Βάσει της οποίας οι απέναντι θέλουν να μας πιέσουν και να μας εξωθήσουν σε υποχωρήσεις στο Αιγαίο ή και στη Θράκη και γι’ αυτό βάζουν φωτιές για να μας τρομοκρατήσουν. Το σενάριο αυτό ποντάρει στο να πληγώσει την ψυχολογία του Ελληνα, να τον καταστήσει ευάλωτο. Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι πολλές μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί ο Ελληνισμός από τους γείτονες συνοδεύτηκαν ανεξίτηλα από το στοιχείο της φωτιάς. Στις καταστροφές της Χίου, των Ψαρών, της Κάσου, αργότερα της Σμύρνης, οι σφαγές των Ελλήνων πλαισιώνονταν από καθολικούς εμπρησμούς.

Ο «εμπρηστής» Γιλμάζ

Νερό στο μύλο της φημολογίας για την εμπλοκή πρακτόρων σε εμπρησμούς ελληνικών δασών, κατά τη δεκαετία 1990-2000, έβαλε με τον πιο ηχηρό τρόπο ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ. Σε ρόλο «εμπρηστή» και ο ίδιος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ηταν τέλη Δεκεμβρίου 2011, όταν ο Γιλμάζ δήλωσε στην εφημερίδα «BirGun» ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη σε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997.

Κατηγόρησε την προκάτοχό του Τανσού Τσιλέρ, την πρωθυπουργό επί Ιμίων, ότι σε αντίθεση με τον ίδιο και τους Ετσεβίτ, Ντεμιρέλ, Ερμπακάν, δεν τον ενημέρωσε ως διάδοχό της σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια στη διάρκεια της θητείας της. «Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας […]», ανέφερε ο Γιλμάζ.

Μετά τον σάλο που ακολούθησε προχώρησε σε μια αμφισβητούμενης πειστικότητας ανασκευή των λεχθέντων του, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αναφερόταν σε -δήθεν- ελληνικούς εμπρησμούς σε τουρκικά δάση. Το ερώτημα δεν θα πάψει να αιωρείται, το σίγουρο είναι ότι το όποιο μυστικό το πήρε μαζί του στον τάφο.

Τον Δεκέμβριο 2011 ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ δηλώνει ξεκάθαρα στην εφημερίδα «BirGün» ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη σε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997

Αποκαλύψεις

Από εκεί και πέρα, πάντως, η ιστορία ξέφυγε. Ο Τζαν Ντουντάρ, αρθρογράφος της «Milliyet», αναφέρθηκε σε μυστική έκθεση σύμφωνα με την οποία Τούρκοι πράκτορες διείσδυσαν σε στρατόπεδο της Λαμίας, όπου δήθεν εκπαιδεύονταν Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ, ενώ άλλοι προχώρησαν σε εμπρησμούς ελληνικών δασών στη Ρόδο και άλλες τουριστικές περιοχές, σε αντίποινα για την υποστήριξη της Ελλάδας στον Οτσαλάν.

Σύμφωνα με άλλο αρθρογράφο τότε της «Μilliyet», η MIT σε αναφορά της τόνιζε πως «oι επιθέσεις, όπως στη Λαμία, στα δάση της Ελλάδος, οι βομβιστικές (!) επιθέσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο, είναι κρατικά μυστικά ακόμη και στο επίπεδο αναφορών και δεν πρέπει να κοινοποιηθούν, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευσή τους από άλλα κράτη και να δημιουργηθεί θέμα».

Αλλά κάποιο αυθεντικό ντοκουμέντο για όλα αυτά, πόσο μάλλον η εν λόγω μυστική έκθεση, ουδέποτε είδε το φως της δημοσιότητας. Την ύπαρξη έκθεσης που δείχνει τη δράση του τουρκικού παρακράτους στα ελληνικά δάση επιβεβαίωσε αργότερα και ρεπορτάζ της εφημερίδας «Vatan», επικαλούμενο αναφορά στην έκθεση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κουτλού Σαβάς επί κυβερνήσεων Γιλμάζ «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα», ειδικότερα εμπρησμούς σε Χίο και Κρήτη.

Η σύσκεψη επί Ανδρέα

Για τη μεγάλη φωτιά της Πεντέλης που ξέσπασε στις 21 Ιουλίου 1995, ενώ είχαν προηγηθεί φωτιές σε διάφορα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, υπάρχει μία ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Μια μυστική κυβερνητική σύσκεψη, που για να μην κινηθούν υποψίες έγινε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη 5 μέρες αργότερα, με εντολή του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στο γραφείο του τότε γραμματέα του Κινήματος Ακη Τσοχατζόπουλου με συμμετοχή των Αντώνη Λιβάνη, Γεράσιμου Αρσένη και Σήφη Βαλυράκη, υφυπουργός στον πρωθυπουργό και υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης αντίστοιχα.

Ελάχιστοι παρατήρησαν ότι ο Σ. Βαλυράκης δεν είχε άμεση σχέση με τα εσωκομματικά. Εκείνος κόμισε στους άλλους το περιεχόμενο μιας απόρρητης ενημέρωσης που είχε από τον Λεωνίδα Βασιλικόπουλο, τότε επικεφαλής της ΕΥΠ. Αν και το περιεχόμενο της σύσκεψης παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό, καλά πληροφορημένες πηγές της εποχής επιβεβαιώνουν αυτά που πολλά χρόνια αργότερα ο αείμνηστος ναύαρχος ανέφερε και δημόσια: ότι για πρώτη φορά υπήρχαν -και παρουσιάστηκαν- σοβαρά στοιχεία για εμπλοκή Τούρκων πρακτόρων στην εκδήλωση πυρκαγιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αλλά και ότι έμενε να διασταυρωθεί αν το ίδιο ίσχυε και για τη φοβερή φωτιά της Πεντέλης. Λίγους μήνες αργότερα, πάντως, προέκυψαν τα Ιμια.

«Χωρίς απτές αποδείξεις»

Χρόνια αργότερα, και αφού μεσολάβησαν οι αποκαλύψεις του Γιλμάζ, ο Λ. Βασιλικόπουλος επιβεβαίωσε, εμφατικά μάλιστα, το πρώτο σκέλος. «Πράγματι την περίοδο 1993-1996 υπήρχαν ορισμένες πληροφορίες για εμπλοκή Τούρκων πρακτόρων σε εκδήλωση πυρκαγιών, αλλά μόνο σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου». Προσθέτοντας πως «ήταν για εμάς προφανές ότι ορισμένες πυρκαγιές που ξεκινούσαν από δασικές εκτάσεις κοντά στις παραλίες της Σάμου, της Χίου, της Μυτιλήνης κ.α. προέρχονταν από άτομα που προσέγγιζαν τα νησιά μας με μικρά πλοιάρια από την πλευρά της Τουρκίας. Πριν όμως προλάβουμε να κινητοποιηθούμε, επέστρεφαν στην Τουρκία».

Πάντως, για ορισμένους οι Τούρκοι εμπρηστές είναι σε κάποιες περιπτώσεις και η εύκολη δικαιολογία. «Μια κάποια λύσις». Που γίνεται όμως κάποτε άθλια, καθώς για την τραγωδία στο Μάτι π.χ., κάποιοι αγνόησαν τον φυσικό αυτουργό και βεβαίως τα εγκληματικά λάθη Αρχών και αρμοδίων που είχαν ως αποτέλεσμα 104 νεκρούς και επινόησαν τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που πυρπόλησαν την περιοχή γιατί, κατά πληροφορίες τους, σε κάποιο κρησφύγετο, φυλάσσονταν από τις ελληνικές αρχές οι 8 Τούρκοι φυγάδες του πραξικοπήματος.

Ειδήσεις σήμερα:

Τάσος Μπιρσίμ: Ο μάγος των συγκεντρώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είναι πια εδώ

Έξαρση κοκκύτη στην Ελλάδα, 230 κρούσματα έως τον Μάιο από μόλις 9 πέρυσι – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Χάθηκε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ – Επέστρεφε στο σπίτι του από παραλία και χάθηκαν τα ίχνη του

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό