35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

3 συλλήψεις για τις δολοφονίες σε Βάρη και Κέρκυρα το 2020

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε τρεις συλλήψεις ατόμων που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. εμπλέκονται με τη μαφία της πρώην Γιουγκοσλαβίας (σ.σ. εν προκειμένω με την εγκληματική οργάνωση Kavac) προχώρησε τα ξημερώματα της Τετάρτης (5/6) η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης μετά από αστυνομική επιχείρηση σε τρεις νομούς.

Οι συλληφθέντες είναι Έλληνες και συγκεκριμένα ένας άνδρας ηλικίας 58 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 44 και 59 ετών αντίστοιχα, ενώ οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Χαλκιδική. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας αξιοποίησαν πληροφορίες που είχαν για τη δράση των τριών συλληφθέντων, προχώρησαν σε παρακολούθηση τους και μετά την έκδοση ενταλμάτων από την ανακρίτρια στη σύλληψη τους.

Ο άνδρες και οι δύο γυναίκες κατηγορούνται για τις πράξεις της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της συνέργειας σε ανθρωποκτονία με δόλο από κοινού κατά συρροή τετελεσμένης και σε απόπειρα. Πιο αναλυτικά, κατηγορούνται ότι εντάχθηκαν και συνέδραμαν εγκληματική οργάνωση (σ.σ. η Kavac που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου), της οποίας τα μέλη, ως επί το πλείστων υπήκοοι Μαυροβουνίου, Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, διέπραξαν δύο δολοφονίες και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος τριών υπηκόων Μαυροβουνίου στις 19 Ιανουαρίου 2020 σε ταβέρνα στη Βάρη. Μέλη της συγκεκριμένης μαφιόζικης ομάδας κατηγορούνται και για ακόμη δύο ανθρωποκτονίες σε βάρος ενός υπηκόου Σερβίας κι ενός υπηκόου Μαυροβουνίου, στις 23 Ιουλίου 2020 στην Κέρκυρα.

Οι τρεις συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.

Οι δολοφονίες

Οι δύο πρώτες δολοφονίες τελέστηκαν στις 19 Ιανουαρίου 2020 στη Βάρη, όταν τέσσερις ένοπλοι εισήλθαν σε κατάστημα εστίασης, όπου άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας θανάσιμα δύο αλλοδαπούς, την ώρα που γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους, ενώ από τα πυρά τραυματίστηκε ελαφρά συγγενικό πρόσωπο του ενός θύματος. Οι άλλες δύο δολοφονίες διαπράχθηκαν στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους, όταν δύο αλλοδαποί βρέθηκαν νεκροί, με πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο, εντός οχήματος σε περιοχή της Κέρκυρας.

Τα συνολικά τέσσερα θύματα, υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σερβίας, φαίνεται πως ήταν ηγετικά και υποβοηθητικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με έδρα το Μαυροβούνιο, ενώ δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως. Διώκονταν διεθνώς με ερυθρές αγγελίες, οι τρεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ο ένας για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

«Διάσπαση» της συμμορίας και βεντέτα

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., το 2014 η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση διασπάστηκε και προέκυψαν δύο αντίπαλες οργανώσεις. Η αιτία φαίνεται πως ήταν η απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία.

Εκτιμάται ότι τα τέσσερα θύματα είχαν διαφύγει τουλάχιστον από το 2019 στην Ελλάδα για να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση, και διέμεναν με πλαστά στοιχεία ταυτότητας σε περιοχές της Αττικής.

Η αντίπαλη προς τα θύματα οργάνωση συνενώθηκε με ακόμη δύο από τις πλέον ισχυρές οργανώσεις των Δυτικών Βαλκανίων, αποστέλλοντας σταδιακά στη χώρα μας άτομα προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματα και να εκτελέσουν τις ανθρωποκτονίες.

Ένας ατέλειωτος «κύκλος» αίματος σε όλη την Ευρώπη

Χαρακτηριστικό της μεγάλης σημασίας της υπόθεσης είναι ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την εξιχνίασή της, με πρωτοβουλία της χώρας μας, δημιουργήθηκε Κοινή Ομάδα Έρευνας με Αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με κωδική ονομασία «Ithaca».

Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την εξιχνίαση των τεσσάρων δολοφονιών ταυτοποιώντας κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που συμμετείχε σε αυτές επί ελληνικού εδάφους, τόσο των φυσικών αυτουργών και των συνεργών τους, όσο και των διευθυντικών μελών της οργάνωσης που αποφάσισαν την τέλεση των «συμβολαίων θανάτου».

Συνολικά, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τα οποία επτά συνελήφθησαν στη Σερβία και δύο στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστα σε διάφορα καταστήματα κράτησης της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Οκτώ μέλη των οργανώσεων ταυτοποιήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, οκτώ μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από τέσσερα σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας και 23 μέλη ως συνεργοί τους. Τρεις εκ των τελευταίων συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό