22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

2024 Formula 1 Grand Prix Μπακού: Εκκίνηση για το δεύτερο μέρος της χρονιάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Η στενή και ιδιαίτερη διαδρομή στους δρόμους του Μπακού τιμωρεί, ακόμα και τα μικρά λάθη και με το συναγωνισμό τόσο κοντά, φαίνεται ότι θα γίνει εκεί μια ακόμη σκληρή μάχη για το podium στο Grand Prix της Formula 1 το Σαββατοκύριακο 14&15/9.

Η McLaren έχει εκμεταλλευτεί τις βελτιώσεις στο μονοθέσιό της σε κάθε Grand Prix για να «κρατήσει» εκτός podium τον Max Verstappen και τη Red Bull. Έτσι κατάφερε να απέχει μόλις εννέα βαθμούς από το να ξεπεράσει την αντίπαλη ομάδα στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.Η πρόγνωση του καιρού προβλέπει έντονη ζεστή, με θερμοκρασίες 30°C την Παρασκευή και την Κυριακή και λίγα σύννεφα το Σάββατο.

Τα τελευταία νέαΟ Adrian Newey είναι το νέο στα μεταγραφικά για την επόμενη σεζόν. Ο σχεδιαστής και δημιουργός των επιτυχημένων μονοθέσιων δέχθηκε να δουλέψει για την Aston Martin με αμοιβή στα 35.500.000 ευρώ σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Lawrence Stroll.Ο Oliver Bearman θα κάνει το ντεμπούτο του στη Haas νωρίς ως αντικαταστάτης του Kevin Magnussen στο Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν.Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου επιβεβαίωσε ότι όλες οι μπροστινές πτέρυγες (αεροδυναμικά βοηθήματα) του 2024 είναι νόμιμα αφού η Red Bull και η Ferrari εξέφρασαν ανησυχίες για τα flexible τμήματα στην ανάρτηση των μονοθεσίων της McLaren και της Mercedes.Η κυριαρχία της Red Bull έχει ατονήσει από την αρχή της χρονιάς. Το προβάδισμά τους στο πρωτάθλημα κατασκευαστών μειώθηκε σε μόλις οκτώ βαθμούς.

Φωτογραφία αρχείου: 2024 F1 Pirelli Grand Prix Αζερμπαϊτζάν
Τα στατιστικά της πίστας και λίγη ιστορία

Παρά το γεγονός ότι τα σιρκουί στους δρόμους γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στη Formula 1, το Μπακού παραμένει ένα ξεχωριστό γεγονός στο ημερολόγιο. Είναι η μοναδική πίστα F1 που περιστρέφεται γύρω από ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με το τμήμα γύρω από τις στροφές 8, 9 και 10 να περιβάλλεται από τα τείχη της παλιάς πόλης της πόλης.

Όταν η πίστα εντάχθηκε για πρώτη φορά στο ημερολόγιο των αγώνων το 2016, οι διοργανωτές αγώνων κάλυψαν με άσφαλτο, λιθόστρωτα δρομάκια με σκοπό να αφαιρούν την προσωρινή άσφαλτο κάθε χρόνο, αλλά τελικά αποφάσισαν να αφήσουν την άσφαλτο στη θέση της.

Φωτογραφία: Reuters 2024 F1 Pirelli Grand Prix Αζερμπαϊτζάν Lewis Hamilton

Η υψηλότερη ταχύτητα που έχει επιτύχει ποτέ ένα μονοθέσιο της Formula 1 σε επίσημη περίοδο, καταγράφηκε στο Μπακού, όταν ο Valtteri Bottas σημείωσε 378 km/h με τη Williams-Mercedes στις κατατακτήριες δοκιμές το 2016. Οι υψηλές ταχύτητες που επιτυγχάνονται στην κύρια ευθεία δοκιμάζουν τα ελαστικά, ειδικά με την κάθετη δύναμη που παράγουν τα σημερινά μονοθέσια. Ένα άλλο τμήμα της πίστας, απαιτεί την αντίθετη αεροδυναμική ρύθμιση με υψηλό φορτίο, έτσι οι ομάδες δεν μπορούν να επιλέξουν πολύ χαμηλό επίπεδο κάθετης δύναμης καθώς θα υποφέρουν στο πιο αργό τμήμα της πίστας, όπου θα βασίζονται στο κράτημα που παράγουν τα ελαστικά για να αξιοποιήσουν στο έπακρο το μονοθέσιο.Όσον αφορά στη στρατηγική, το Μπακού είναι ένας τυπικός αγώνας με μία στάση στα πιτ με το σκληρότερο ελαστικό να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Αν και μια ματιά στη χάραξη της πίστας μπορεί να οδηγήσει κάποιον να πιστέψει ότι το προσπέρασμα είναι σχετικά απλό, αυτό δεν ισχύει.

Φωτογραφία αρχείου: 2024 F1 Pirelli Grand Prix Αζερμπαϊτζάν

Δεδομένης της ιεραρχίας των ομάδων φέτος, με τις διαφορές απόδοσης να είναι ελάχιστες, η αποτελεσματικότητα του DRS θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ικανότητα μιας ομάδας να αντιδρά στο απροσδόκητο σε μια πίστα όπου οι πιθανότητες εμφάνισης του αυτοκινήτου ασφαλείας είναι πολύ υψηλές. Το 2023, σχεδόν όλοι οι οδηγοί ξεκίνησαν τον αγώνα με μέση γόμα πριν αλλάξουν σε σκληρή γόμα όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας μπήκε στην πίστα στον 11ο γύρο.

Ο Αγώνας με αριθμούςΣυνολική απόσταση 306 χλμΓύροι: 51 γύροιΗ πίστα περιλαμβάνει 20 στροφέςΗ διαδρομή έχει μήκος 6,003 χιλιόμετραΠερισσότερες pole position: Leclerc με 3.Περισσότερες νίκες: Sergio Pérez με 2Ρεκόρ γύρου: 1:43.009, Charles LeclercΠοιος θα κερδίσει φέτος;

Με την απόδοση της Red Bull να συνεχίζει να μειώνεται, η περσινή διπλή νίκη (αγώνας και sprint) δεν αποτελεί εγγύηση για το πώς θα εξελιχθεί το Grand Prix.Θεωρητικά, η Ferrari θα πρέπει να είναι γρήγορη, ειδικά στα χέρια του ειδικού του Μπακού, Leclerc. Θεωρητικά η ομάδα πρέπει να προσπαθήσει να συνεχίσει με νίκη μετά την επιτυχία της στη Monza πριν από δύο εβδομάδες. Αλλά μιλάμε για την Ferrari. Βέβαια με τη McLaren να πιέζει για τη νίκη σε κάθε τύπο πίστας αυτή τη στιγμή, οι Lando Norris και Oscar Piastri είναι πιθανοί νικητές.

F1 2024 Γράφημα Pirelli Grand Prix Αζερμπαϊτζάν 
Τι γίνεται με τα πρωταθλήματα;

Για τον τίτλο των οδηγών η διαφορά μειώθηκε ξανά μετά το Ιταλικό Grand Prix, αλλά ο Max Verstappen παραμένει άνετα πρώτος με 62 πόντους μπροστά από τον Lando Norris. Το πρωτάθλημα κατασκευαστών παραμένει ανοιχτό. Η McLaren έχει κλείσει τη διαφορά σε απόσταση οκτώ βαθμών από τη Red Bull.

Τα ωράρια του αγώναΣάββατο 14/9Ελεύθερες δοκιμές (3): 11:30-12:30 (Ώρα Ελλάδας)Κατατακτήριες δοκιμές: 15:00-16:00 (Ώρα Ελλάδας)Grand Prix Αζερμπαϊτζάν Κυριακή 20/9Εκκίνηση: 14:00

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό