24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

2024 Formula 1 Grand Prix Ιταλίας: Περίεργο ατύχημα για το αυτοκίνητο ασφαλείας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η δοκιμή ρουτίνας με το αυτοκίνητο ασφαλείας να κινείται με αγωνιστικό ρυθμό, δεν εξελίχθηκε καλά στην πίστα της Formula 1 στη  Monza. Η Aston Martin Vantage F1 Edition, με οδηγό τον πολύ έμπειρο Bernd Maylander καταστράφηκε όταν έπεσε στα προστατευτικά ελαστικά εκτός πίστας.

Ως μέρος της προετοιμασίας ενόψει ενός αγωνιστικού Σαββατοκύριακου, που περιλαμβάνει αγώνες F3, Cup και F1, ο οδηγός αυτοκινήτου ασφαλείας Bernd Maylander ολοκληρώνει πολλαπλούς ελέγχους της πίστας και των συστημάτων ασφαλείας (χάραξη, κατάσταση ασφαλτοτάπητα, επικοινωνία με τους κριτές). Ο Maylander κάνει γρήγορους γύρους για να διασφαλίσει ότι όλα είναι έτοιμα για το Σαββατοκύριακο. Η διαδικασία είναι πλέον υπόθεση ρουτίνας και έτσι κάποιες φορές ο έμπειρος οδηγός του safety car έχει και κάποιον VIP μαζί του.

Όμως στην Monza η «βόλτα» ρουτίνας δεν εξελίχθηκε καλά. Ο Maylander έχασε τον έλεγχο το αυτοκινήτου στην στροφή Parabolica. Όπως φαίνεται στα video που δημοσίευσαν οι σελίδες «RBR Daily» και «F1 Pit Wall» Η Vantage F1 Edition βγήκε από την πίστα πέρασε τα σημεία εξόδου και την «παγίδα» με χαλίκι πριν χτυπήσει με δύναμη στον προστατευτικό τοίχο με ελαστικά στο εξωτερικό της πίστας.

Αν και το ατύχημα ήταν έντονο (ως εικόνα και ζημιές) ο Maylander και ο συνεπιβάτης του δεν τραυματίστηκαν και βγήκαν από το αυτοκίνητο χωρίς βοήθεια.Αν και δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για την αιτία του ατυχήματος, ο περίεργος τρόπος με τον οποίο το αυτοκίνητο αντέδρασε στην επιβράδυνση για την Parabolica – προτού στριφογυρίσει – δείχνει ότι η έξοδος μπορεί να προκλήθηκε από μηχανικό πρόβλημα και όχι από σφάλμα οδηγού.Το αυτοκίνητο των γιατρών της F1, σταμάτησε εκεί κοντά για να πάρει τον Maylander και τον επιβάτη του και να τους επιστρέψει στα pits.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους οργανωτές, επιβεβαιώθηκε ότι το περιστατικό δεν θα επηρεάσει τη ροή του Σαββατοκύριακου. Εκπρόσωπος της FIA είπε: «Έγινε ένα περιστατικό στην πίστα με το αυτοκίνητο ασφαλείας της FIA σήμερα στη Monza. Η Aston Martin ερευνά την αιτία, αλλά μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο οδηγός όσο και ο συνεπιβάτης. Υπάρχει ένα επιπλέον αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα και έτσι δεν θα επηρεαστεί το Grand Prix.»

Η Aston Martin Vantage F1 edition

Η Aston Martin παρουσίασε μια αναβαθμισμένη έκδοση της Vantage φέτος σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους οδηγούς, που πίστευαν ότι δεν ήταν αρκετά γρήγορη. Μαζί με το ανανεωμένο αμάξωμα και τη νέα μάσκα, η ισχύς αυξήθηκε κατά 150 ίππους (πήγε στους 656) χάρη στους μεγαλύτερους υπερσυμπιεστές, την καλύτερη ψύξη και τους νέους εκκεντροφόρους για τον V8 4,0 λίτρων twin-turbo που παρέχεται από την AMG.

Τα ατυχήματα με τα safety cars

Τα χτυπήματα που αφορούν το αυτοκίνητο ασφαλείας είναι σπάνια αλλά όχι άγνωστα στη F1. Τα δύο πιο σοβαρά έχει προκαλέσει ο Alex Ribeiro. Το πρώτο ήταν στο Grand Prix του Μονακό το 2000, όταν ο οδηγός του ιατρικού αυτοκινήτου Mercedes AMG, (ο Alex Ribeiro) το διέλυσε κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών του Σαββάτου (στην στροφή Tabac).

Δύο χρόνια μετά ο Ribeiro ήταν πάλι πρωταγωνιστής σε ατύχημα στο Grand Prix της Βραζιλίας. Είχε σταθμεύσει το ιατρικό αυτοκίνητο κοντά στο ακινητοποιημένο μονοθέσιο του Enrique Bernoldi και ο Nick Heidfeld (Sauber) περνώντας διέλυσε την ανοιχτή πόρτα του safety car.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό