20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

13 χρόνια φυλάκιση για τον Sunny Balwani

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά την Elizabeth Holmes ακόμη ένα μεγαλοστέλεχος της εταιρείας Theranos οδηγείται στη φυλακή. Ο Ramesh Sunny Balwani, πρόεδρος, γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της εταιρείας και σύντροφος της Holmes κρίθηκε ένοχος για τη συμμετοχή του σε ένα περίπλοκο σχέδιο, με το οποίο εξαπατήθηκαν επενδυτές, αλλά και ασθενείς.

Η καταδίκη του έρχεται περισσότερα από 4 χρόνια μετά την κατάρρευση της Theranos, η οποία υποσχέθηκε να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη και ειδικά στις εξετάσεις αίματος, αλλά τελικά απλώς έβγαλε στην αγορά μία ελαττωματική τεχνολογία, παρέχοντας ψευδή αποτέλεσματα σε χιλιάδες ασθενείς και σπαταλώντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια των επενδυτών που είχε παραπλανήσει.

REUTERS/Brittany Hosea-Small

Το δικαστήριο έκρινε πως ο Balwani ηγήθηκε της εξαπάτησης μαζί με το Holmes, η οποία κατά τη δική της δίκη τον είχε κατηγορήσει πως ήλεγχε πλήρως την κάθε της κίνηση και την υπέβαλε σε ψυχολογική βία και κακοποιητικές συμπεριφορές. Η ποινή των 13 ετών είναι μεγαλύτερη από εκείνη της ιδρύτριας και διευθύνουσας συμβούλου της Theranos, που καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε 11¼ χρόνια για τέσσερις κατηγορίες εγκληματικής απάτης.

Η απάτη

Ο Balwani, 57 ετών, καταδικάστηκε τον Ιούλιο για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας κατά επενδυτών και πέντε κατηγορίες για απάτη και συνωμοσία κατά ασθενών που έκαναν εξετάσεις αίματος στη Theranos. Η έρευνα των αρχών έδειξε ότι οι συσκευές με τις οποίες η Theranos υποσχόταν πληθώρα περίπλοκων αιματολογικών εξετάσεων «με λίγες σταγόνες αίματος» ήταν αναξιόπιστες και συχνά παρήγαγαν ανακριβή αποτελέσματα σχετικά με σοβαρές καταστάσεις υγείας. Αυτό το γνώριζαν τόσο ο Balwani όσο και η Holmes που είπαν ψέματα για την τεχνολογία, τα οικονομικά και τις επιχειρηματικές προοπτικές της εταιρείας.

Μετά την καταδίκη του, ο Balwani μίλησε για λίγο με τα μέλη της οικογένειάς του, που είχαν εμφανιστεί στο δικαστήριο για να τον υποστηρίξουν.

«Διαφωνούμε με σεβασμό με το αποτέλεσμα», δήλωσε ο δικηγόρος υπεράσπισης Τζέφρι Κούπερσμιθ. «Είμαστε απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα και σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση» πρόσθεσε. Οι κυβερνητικοί εισαγγελείς αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό