22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

11η Σεπτεμβρίου: Η «μαύρη» μέρα των ΗΠΑ που άλλαξε τον κόσμο – 7 άγνωστα σημεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, γνωστές και ως 9/11, ήταν μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν από την εξτρεμιστική ομάδα Αλ Κάιντα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκείνη τη μοιραία μέρα, 19 τρομοκράτες κατέλαβαν τέσσερα εμπορικά αεροπλάνα. Δύο από αυτά «καρφώθηκαν» στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, οδηγώντας στην κατάρρευση τους.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άφησαν πίσω τους 2.977 νεκρούς στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και την Πενσυλβάνια, σύμφωνα με το Memorial and Museum που είναι αφιερωμένο στα θύματα αυτής της ημέρας.

Σήμερα συμπληρώνονται 23 χρόνια από τις επιθέσεις και σας παρουσιάζουμε 7 λιγότερο γνωστά γεγονότα από τη «μαύρη μέρα» που άλλαξε τον ρου της ανθρωπότητας όπως την ξέραμε μέχρι τότε.

Το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη / Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ – ΕPA
Πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν ήταν οι πρώτες απόπειρες επιθέσεων από τους συγκεκριμένους τρομοκράτες. Είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να βομβαρδίσουν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993 αλλά απέτυχαν. Ο απόηχος της 11ης Σεπτεμβρίου οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στις παγκόσμιες πολιτικές ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των μέτρων ασφαλείας των αεροδρομίων. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ορκίστηκαν να λάβουν εκδίκηση και ξεκίνησαν τον «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας».

Οι επιβάτες προσπάθησαν να αφοπλίσουν τους τρομοκράτες

Οι τρομοκράτες κατάφεραν να περάσουν από την ασφάλεια του αεροδρομίου με κόφτες για κονσερβοκούτια κάτι που μέχρι εκείνη την ημέρα δεν απαγορευόταν.

Ωστόσο, οι επιβάτες της United Flight 93 αντέδρασαν ενάντια στους αεροπειρατές. Μόλις είχαν χτυπηθεί οι Δίδυμοι Πύργοι και το Πεντάγωνο. Tο εν λόγω αεροσκάφος προοριζόταν ενδεχομένως για την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον αλλά χάρη στην αυτοθυσία του πληρώματος και των επιβαινόντων το αεροπλάνο συνετρίβη σε χωράφι της Πενσυλβάνια αντί για τον αρχικό στόχο του, πιθανότατα σώζοντας πολλές ζωές.

Οι τρομοκράτες δεν έμεναν παράνομα στις ΗΠΑ

Οι αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου εισήλθαν νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας τουριστικές, επιχειρηματικές ή φοιτητικές βίζες. Οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν σχολαστικά για αρκετά χρόνια, περιλαμβάνοντας εκτεταμένη έρευνα και αναγνώριση από τους τρομοκράτες.

Μερικοί αεροπειρατές εκπαιδεύτηκαν σε αεροπορικές σχολές στη Φλόριντα. Οι περισσότεροι αναγνωρίστηκαν μέσα σε 72 ώρες, καθώς λίγοι προσπάθησαν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους στα αρχεία πτήσης και πιστωτικών καρτών.

Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν σχεδόν ταυτόχρονα

Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν μέσα σε λίγες ώρες από το χτύπημα, με τον Νότιο Πύργο να πέφτει πρώτος.

Λίγα λεπτά μετά και λόγω των ταλαντώσεων του εδάφους από τις εκρήξεις που σημειώνονται την ώρα που έπεφτε ο πρώτος κατέρρευσε και ο δεύτερος. Πλήθος κόσμου έτρεχε αλαφιασμένος στους δρόμους της Νέας Υόρκης προκειμένου να σωθεί από το ωστικό κύμα αλλά και το μεγάλο σύννεφο καπνού που κάλυψε την πόλη μέσα σε λίγα λεπτά.

The #911 attacks didn’t just shake America and impact the world, they also shaped an entire generation. In our new documentary, hear from those who were only children when the towers fell but are now playing pivotal roles in a post 9/11 world. ‘9/11: The Legacy’ #Today at 4 PM &… pic.twitter.com/isjaqiQwMG

— HISTORY TV18 (@HISTORYTV18) September 11, 2024 Διεθνής ανταπόκριση

Η παγκόσμια κοινότητα καταδίκασε τις επιθέσεις, οδηγώντας σε αυξημένη συνεργασία στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες και στρατιωτικές ενέργειες στο Αφγανιστάν για την εξάρθρωση τρομοκρατικών δικτύων. Ο πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας 

Οι 300 σκύλοι και ο τελευταίος επιζών

Χιλιάδες διασώστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης αλλά και από άλλες Πολιτείες έσπευσαν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 300 σκύλοι έρευνας ο ένας εκ των οποίον εντόπισε τον τελευταίο ζωντανό άνθρωπο 27 ώρες μετά την κατάρρευση.

Remembering Unsung Rescue Dogs Of 9/11

Immediately after the 9/11 attacks, thousands of rescue workers across the U.S. and the world rushed to ground zero to assist, including over 300 highly trained dogs skilled in search and rescue, police work and comfort therapy.

These… pic.twitter.com/EfsEfrNaqT

— Chronicles Of Qavah (@__Qavah) March 11, 2024 Το χτύπημα όπως το είδαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο μοναδικός Αμερικανός υπήκοος που δεν βρισκόταν στη Γη εκείνη τη μέρα ήταν ο αστροναύτης Φρανκ Κάλμπερτσον αλλά έζησε για να δει τη φρίκη από το Διάστημα. Μόλις ενημερώθηκε για το τι είχε συμβεί, ο Κάλμπερτσον άρχισε να τραβάει φωτογραφίες. Εντελώς συμπτωματικά, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περνούσε πάνω από τη Νέα Υόρκη λίγο μετά την επίθεση.

«Είναι φρικτό να βλέπεις καπνό να αναβλύζει από πληγές στην ίδια σου τη χώρα, από ένα σημείο με τόσο φανταστική θέα. Η διχοτομία του να βρίσκεσαι σε ένα διαστημόπλοιο αφιερωμένο στη βελτίωση της ζωής στη Γη και να βλέπεις τη ζωή να καταστρέφεται από τέτοιες εσκεμμένες, τρομερές πράξεις, τραντάζει τον ψυχισμό σου, όποιος κι αν είσαι» έγραψε μεταξύ άλλων σε επιστολή που δημοσιεύθηκε την επομένη του χτυπήματος.

I want to share a story with you – a picture book I wrote while I was doing research for my Ranger in Time 9/11 book. I never sent it out so it’s unpublished & there’s no art – except this photo from NASA, a view of Manhattan from the International Space Station on 9/11. (thread) pic.twitter.com/aHwlviVQBe

— katemessner (@KateMessner) September 9, 2021



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό