21.7 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

10 χλμ. τρέξιμο με μόνο ένα χάπι: το μόριο που υπόσχεται τα οφέλη της γυμναστικής χωρίς τη γυμναστική!

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι η τακτική άσκηση και η νηστεία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς ενισχύουν την καρδιά και μειώνουν τα επίπεδα λιπαρών στο αίμα λόγω της φυσικής αντίδρασης του σώματος. Τώρα, αυτά τα αποτελέσματα μιμείται ένα νέο χάπι που έχουν αναπτύξει ερευνητές από τη Δανία και το οποίο συγκεκριμένα ενισχύει την καρδιά και αποβάλει τις τοξίνες. 

Σύμφωνα με μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, το χάπι προκαλεί τη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην έντονη άσκηση. Ο Δρ Τόμας Πόουλσεν, χημικός από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους, εξηγεί ότι «στην πράξη, το μόριο αυτό φέρνει τον οργανισμό στη μεταβολική κατάσταση που προκύπτει μετά από 10 χιλιόμετρα τρέξιμο, με γρήγορο ρυθμό και χωρίς φαγητό».

Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέπει στο σώμα να μιμείται τις ευεργετικές καταστάσεις υψηλών επιπέδων γαλακτικού οξέος και κετονών και θα βοηθά όσους δεν μπορούν να διατηρήσουν αυστηρές ρουτίνες άσκησης και διατροφής. Ενδεχομένως, θα συμβάλλει στη θεραπεία καταστάσεων που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια.

Ο οργανισμός μπαίνει σε μια φάση έντονης φλεγμονής με αυξημένα επίπεδα γαλακτικού οξέος και κετονών. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν στην απελευθέρωση ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη και αποβάλλουν τα λιπαρά οξέα από την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νόσων όπως οι καρδιοπάθειες και το έμφραγμα.

Η απελευθέρωση γαλακτικού οξέος βοηθά στη μεταβολική λειτουργία. Οι κετόνες παράγονται κάθε στιγμή που ο οργανισμός μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια. Αυτό φυσιολογικά γίνεται μετά από αρκετές ώρες άσκησης ή νηστείας ή όταν υπάρχει έλλειψη υδατανθράκων.

Η αξία της μελέτης είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, ασθένεια του ήπατος, μεταβολικές ασθένειες και διαβήτη. Σύμφωνα με τον Πόουλσεν, το χάπι LaKe, όπως λέγεται, «υπόσχεται τα πλεονεκτήματα της άσκησης χωρίς τη δυσκολία και αλλάζει τα δεδομένα για όσους δεν μπορούν να γυμναστούν ή έχουν τραυματισμούς».

Για ανθρώπους με παθήσεις όπως η ασθενής καρδιά ή η γενική αδυναμία, το χάπι μπορεί να είναι το κλειδί για καλύτερη ανάρρωση, υπογραμμίζει ο Πόουλσεν. Σύντομα αναμένεται να διενεργηθούν και ανθρώπινες κλινικές δοκιμές, ώστε να ελεγχθεί και να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό