22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

1 MB προσωπικά δεδομένα στέλνονται κάθε 12 ώρες στην Google και την Apple

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Θάνου Παλάγκα

Κινητά Android και τα iPhone στέλνουν δεδομένα στις αντίστοιχες εταιρίες, κάθε 4μιση λεπτά κατά μέσο όρο, αναφέρει η The Irish Times.

Τα δεδομένα στέλνονται ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιεί κάποιος το τηλέφωνό του.

Η αναφορά βασίζεται σε έρευνα που δημοσίευσε ο Καθηγητής Doug Leith του Trinity College του Δουβλίνου.

Αν και υπήρχε η εντύπωση ότι τα κινητά Google συλλέγουν περισσότερα δεδομένα από τα iPhones, οι δύο εταιρίες φαίνεται να έχουν παρόμοιες τακτικές στη συλλογή αυτών των δεδομένων.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η έρευνα βρήκε ότι ένα Google Pixel σε αναμονή στέλνει περίπου 1ΜΒ δεδομένων κάθε 12 ώρες, σε αντίθεση με τα 512ΚΒ για το iPhone.

Λεπτομέρειες όπως ο σειριακός αριθμός, το Wifi Mac address, IMEI, αριθμός τηλεφώνου και αν έχει τοποθετηθεί κάρτα SIM, είναι μερικά από τα δεδομένα που στέλνουν τα κινητά.

Η Apple, η οποία φαίνεται να είναι αυθεντία σε ότι αφορά την ιδιωτικότητα, επίσης συλλέγει υπερβολικά πολλά δεδομένα.

Τα iPhones, όχι μόνο συλλέγουν δεδομένα για την δραστηριότητα των κινητών, αλλά επίσης “κατασκοπεύουν” και κοντινές συσκευές. Όταν κάποιος συνδέεται σε ένα δίκτυο Wifi, οι Wifi Mac addresses των άλλων συνδεδεμένων συσκευών στο εν λόγω δίκτυο, επίσης στέλνονται στο Cupertino.

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται ότι η Google και η Apple χρειάζονται τα δεδομένα από το κινητό μας, για να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες όπως iCloud και Google Drive. Αλλά όμως όταν απλά εμείς χρησιμοποιούμε τα κινητά μας σαν τηλέφωνα για κλήσεις και τίποτα παραπάνω, είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η Apple και η Google χρειάζονται αυτά τα δεδομένα.

Κι όμως, στην έρευνα βρήκαμε ότι οι δυο εταιρίες συλλέγουν μεγάλη ποσότητα πληροφοριών ακριβώς σε αυτήν την περίπτωση. Φαίνεται υπερβολικό και δύσκολα καταλαβαίνουμε γιατί είναι απαραίτητο.

Η Wifi Mac address, ταυτοποιεί μια συσκευή σε ένα δίκτυο Wifi και έτσι, για παράδειγμα, ταυτοποιεί το router στο σπίτι, το καφέ ή το γραφείο. Αυτό σημαίνει ότι η Apple μπορεί να καταγράψει ποιοι άνθρωποι βρίσκονται κοντά σου, που και πότε. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», είπε ο Καθ. Leith.

Δεν υπάρχει τρόπος ώστε κάποιος να απενεργοποιήσει αυτή τη συλλογή δεδομένων, και υπάρχουν ανησυχίες ότι οι εταιρίες μπορούν να συνδέσουν δεδομένα και με άλλες πηγές όπως δεδομένα web browsing.

Η Google λέει ότι τα δεδομένα της συσκευής είναι απαραίτητα ώστε να μένει το λειτουργικό σύστημα ενημερωμένο.

«Αυτή η έρευνα τονίζει πως λειτουργούν τα smartphones. Τα νέα αυτοκίνητα συχνά στέλνουν βασικά δεδομένα για τα συστήματα του οχήματος, την ασφάλεια του, όπως επίσης και το πρόγραμμα σέρβις στους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Τα κινητά δουλεύουν με παρόμοιο τρόπο. Η αναφορά αυτή δίνει λεπτομέρειες για αυτές τις επικοινωνίες, οι οποίες βοηθούν το Android και το iOS να είναι ενημερωμένα, τα services θα δουλεύουν όπως πρέπει και ότι το κινητό είναι ασφαλές και δουλεύει σωστά».

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό