22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

 Είναι άκυρη η ψήφος του Αρμιν Λάσετ;

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η κάθε ψήφος μετράει» δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Αρμιν Λάσετ ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στο Ααχεν, μόνο που η δική του ψήφος κινδυνεύει να βγει άκυρη!

Μπροστά σε δεκάδες κάμερες και φωτογράφους, ο Λάσετ δίπλωσε λανθασμένα το ψηφοδέλτιό του πριν το ρίξει στην κάλπη με αποτέλεσμα να δουν όλοι οι παρευρισκόμενοι τι είχε ψηφίσει. Κάτι που απαθανάτισαν φυσικά οι φωτογράφοι και οι τηλεοπτικές κάμερες.

Ωστόσο, με βάση τον εκλογικό νόμο που επιβάλει το απόρρητο της ψήφου, το ψηφοδέλτιο πρέπει να διπλώνεται επίσης με τέτοιο τρόπο ώστε η ψηφοφορία να παραμένει μυστική. Ο ψηφοφόρος πρέπει “να διπλώσει με τέτοιο τρόπο το ψηφοδέλτιο, ώστε η ψήφος του να μην είναι αναγνωρίσιμη”, αναφέρει ο ιστότοπος της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής.

«Εάν η ψηφοφορία είναι αναγνωρίσιμη, η εκλογική επιτροπή θα πρέπει να απορρίψει το ψηφοδέλτιο σύμφωνα με την § 56, Παράγραφος 6, Ρήτρα 1, Αρ. 5», αναφέρεται χαρακτηριστικά. H εφορευτική επιτροπή θα έπρεπε να δώσει νέο ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο, αφού καταστρέψει το παλιό ψηφοδέλτιο, παρουσία μέλους της επιτροπής.

Ο Γκέοργκ Τίελ, ομοσπονδιακός αξιωματούχος αρμόδιος για τις εκλογές, έγραψε στο Twitter: «Όπως ήταν αναμενόμενο, ένας εθνικά γνωστός πολιτικός επέλεξε το δικό του κόμμα. Δεν φαίνεται αυτό να επηρεάζει τους ψηφοφόρους».

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Βάλτερ Μιχλ δήλωσε επίσης στην εφημερίδα Bild: «Η εκλογική επιτροπή έπρεπε να έχει διαμαρτυρηθεί για αυτό. Τώρα όμως είναι πολύ αργά. Οι ομοσπονδιακές εκλογές δεν θα κηρυχθούν άκυρες λόγω αυτής της μίας ψήφου».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό