26.9 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Ώρα debate για το ΠΑΣΟΚ: Οι στρατηγικές των έξι υποψηφίων για την αποψινή τηλεμαχία στην ΕΡΤ

Ειδήσεις Ελλάδα

Στόχος νούμερο ένα για όλους, να αποφευχθεί το λάθος που θα μπορούσε να τους κοστίσει σοβαρά στην πορεία προς τις κάλπες. Στόχος νούμερο δύο, να κάνει ο καθένας εξ αυτών τη διαφορά, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Οι παραλληλισμοί, εξάλλου, με το ντιμπέιτ μεταξύ Χάρη Δούκα και Κώστα Μπακογιάννη πέρσι, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές, που είχε σαφώς κερδισμένο, αλλά και χαμένο, είναι αναπόφευκτοι, ενώ οι πιο τολμηροί παραπέμπουν και στην κακή εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο πολύ πιο πρόσφατο παρελθόν, και την τηλεμαχία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ως …παράδειγμα προς αποφυγή.

Η στρατηγική του κάθε υποψήφιου

Πολλές συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες περιελάμβανε η προετοιμασία του Νίκου Ανδρουλάκη που θα εστιάσει σε τρία σημεία. Να αποδείξει ότι είναι εκείνος που έχει επεξεργασμένες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών, εκείνος που μπορεί να ‘σηκώσει’ την αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ και εκείνος που έχει το πολιτικό σχέδιο να πάει το κόμμα παρακάτω. Οι συνεργάτες του δε σταματούν να θυμίζουν το πόσο ‘τολμηρή’ υπήρξε η επιλογή του να μην πάει σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, αλλά να θέσει ζήτημα ανοιχτού διαλόγου με τους συνυποψηφίους του, ακριβώς -όπως λένε- για να φανεί η υπεροπλία του.

Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να φέρεται έτοιμος να αναμετρηθεί με όλους στο προγραμματικό επίπεδο, να πάρει θέση στα εθνικά θέματα και να απαντήσει σε όλες τις αιτιάσεις που θα δεχθεί στα εσωκομματικά, στενοί συνεργάτες του σκοπεύουν από τη σημερινή τηλεμαχία να φανεί πρώτον η προσωπικότητά του ως ηγέτη, δεύτερον η ‘υπεροπλία’ του σε όλα τα επίπεδα και τρίτον, η δουλειά που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Έτοιμος να αναλύσει τις δικές του προγραμματικές θέσεις, για τις οποίες βρέθηκε στο στόχαστρο το προηγούμενο διάστημα, κυρίως για την ταχύτητα με την οποία εκπόνησε πρόγραμμα, εμφανίζεται ο Χάρης Δούκας. Την ίδια ώρα, προετοιμάζοντας την αποψινή εμφάνιση με σειρά συνεργατών του, ο δήμαρχος Αθηναίων, θα επιχειρήσει να απαντήσει με σαφήνεια σε όλες τις ερωτήσεις των συνυποψηφίων του, προκειμένου να καταστεί αρκούντως σαφές και το τι έχει στο μυαλό του για το κόμμα και την χώρα και πώς σκοπεύει να το συνδυάσει με τη δημαρχία της Αθήνας, σε περίπτωση που εκλεγεί. Μείζον ζήτημα για τον ίδιο και την ομάδα του είναι η πορεία του ΠΑΣΟΚ στο εξής, πώς την οραματίζεται και πώς αυτή μπορεί να ακολουθηθεί στην πράξη.

«Η Άννα έχει 6/6». Με αυτόν τον τρόπο απαντούν οι συνεργάτες της Άννας Διαμαντοπούλου όταν ρωτούνται για τα ‘δυνατά σημεία’ της ενόψει ντιμπέιτ και αναφερόμενοι, προφανώς, στις έξι θεματικές ενότητες. Η διαφορά, λένε, είναι, πως εκεί που οι άλλοι μιλούν θεωρητικά, η κ.Διαμαντοπούλου έχει δουλέψει πάνω σε αυτά, από τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά θέματα, ως την εξωτερική πολιτική και το περιβάλλον, ή την κοινωνική πολιτική, έχει εφαρμόσει στην πράξη τις θέσεις της και έχει να παρουσιάσει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, στο περιβάλλον της πρώην υπουργού θεωρούν ότι το ντιμπέιτ είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακούσει και να συγκρίνει τις θέσεις των υποψηφίων κανείς, να σκεφτεί και να επιλέξει με τα δικά του κριτήρια τον καλύτερο υποψήφιο. Σημειώνουν δε, πως όχι μόνο είναι καλό που γίνεται αυτή η τηλεμαχία, αλλά εκείνοι θα ήθελαν ακόμα πιο ελεύθερο διάλογο και – γιατί όχι;- μία δεύτερη τηλεμαχία, έστω και αν αντιλαμβάνονται ότι πλέον είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο.

Το διακύβευμα της επόμενης μέρας θα θέσει από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος, εστιάζοντας στην ανάγκη νέας ηγεσίας που θα δίνει την μάχη μέσα στη Βουλή και κυρίως στην κοινωνία. Βασικός του στόχος παραμένει η διεύρυνση από την Αριστερά ως τις παρυφές της Δεξιάς και τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ και πάνω από όλα η επιστροφή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, κάτι που σκοπεύει να καταστήσει απολύτως σαφές. Ο ίδιος, ζητά την ψήφο των πολιτών, με γνώμονα το σχέδιό του, υπό τον τίτλο «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», για την χώρα, την εμπειρία του, τη γνώση της αγοράς και των αναγκών της. Ως πολιτικός που έμεινε στο ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα και υπερασπίστηκε το ιστορικό όνομα και το σύμβολο του κόμματος, θεωρεί ότι εγγυάται την ενότητα. Όσο για την επόμενη μέρα, εφόσον εκλεγεί, δεσμεύεται ότι θα συνεργαστεί με όλους για την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Στην Οικονομία, τις επιχειρήσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και τον πρωτογενή τομέα ρίχνει το βάρος από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο ίδιος, θα επιμείνει ακόμα στις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ και στην ανάγκη για την «Μεγάλη Παράταξη» που θέλει η κοινωνική πλειοψηφία, προκειμένου να γίνει κυβέρνηση.

Να εντάξει τις ήδη επεξεργασμένες θέσεις της επί παντός επιστητού, στον ασφυκτικό χρόνο των 90 δευτερολέπτων επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η Νάντια Γιαννακοπούλου, που αν ρίχνει βάρος σε κάτι πέραν αυτών, είναι να περάσει λίγο χρόνο με τις κόρες και την οικογένειά της και να φτάσει το απόγευμα ήρεμη και -όσο γίνεται, μετά από ένα μπαράζ περιοδειών ανά την Ελλάδα- ξεκούραστη στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Διαδικαστικά…

Επί της διαδικασίας, πέραν των ερωτήσεων που θα δεχθούν επί των έξι θεματικών, οι έξι υποψήφιοι, από τους δύο δημοσιογράφους της ΕΡΤ, Απόστολο Μαγγηριάδη και Γιώργο Κουβαρά, και στις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν εντός 90 δευτερολέπτων, για πρώτη φορά θα έχουν δικαίωμα οι ίδιοι να απευθύνουν ερώτηση (ή να κάνουν τοποθέτηση ή σχόλιο) σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό τους και σε διαφορετική ενότητα, πέντε φορές συνολικά κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, με τον διάλογο μεταξύ τους να δομείται σε μία ερώτηση 30 δευτερολέπτων, μία απάντηση ίδιου χρόνου, δικαίωμα επανατοποθέτησης και βεβαίως ανταπάντησης.

Ενδιαφέρον έχει ακόμα ότι θα δοθεί στους δημοσιογράφους η δυνατότητα για έξι συνολικά “follow up” ερωτήσεων, που θα πρέπει όμως να υποβληθούν σε διαφορετικό υποψήφιο και να αφορούν σε διαφορετική θεματική ενότητα κάθε φορά. Εδώ, η διάρκεια της ερώτησης θα είναι μικρότερη, μόλις 15 δευτερόλεπτα, ενώ η απάντηση κάθε υποψηφίου θα διαρκεί μισό λεπτό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό