18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ώρα για δύσκολες αποφάσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]

Η ώρα των δύσκολων αποφάσεων έχει φτάσει στο «μέτωπο» της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται. Η κυβέρνηση, για να προλάβει ένα δύσκολο φθινόπωρο, προχωρά σήμερα σε ανακοινώσεις, με τον κλοιό να σφίγγει ακόμα περισσότερο για τους ανεμβολίαστους.

Δεδομένο είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ένα νέο καθολικό lockdown, που θα οδηγούσε την οικονομία σε διασωλήνωση και θα είχε ως αποτέλεσμα λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας. Αλλά και τα τοπικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται με φειδώ, καθώς δεν είναι εύκολο να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί σε όσους έκαναν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».

Το μόνο σίγουρο είναι πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν πρέπει να γίνουν βήματα προς τα πίσω και να χαθεί το θετικό momentum στην οικονομία. Τα σημάδια από το μέτωπο του τουρισμού -που έδειξε φέτος ότι έχει ισχυρά «αντισώματα»- δημιουργούν αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, για να αλλάξει η χώρα σελίδα, θα πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. 

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως τα νέα μέτρα θα «κοιτάνε» προς τους ανεμβολίαστους πολίτες. Το πόσο αυστηρό θα είναι το νέο πλαίσιο θα φανεί σήμερα, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται το πρέσινγκ να ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. 

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια παραμένει: Θα είναι αρκετά τα νέα μέτρα για να τιθασεύσουν την πανδημία ή θα απαιτηθεί περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου μέσα στο φθινόπωρο; Η απάντηση εξαρτάται από έναν και μόνο παράγοντα: την πορεία των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα. 

Αν δεν χτιστεί εγκαίρως τείχος ανοσίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στα επιδημιολογικά δεδομένα του περσινού χειμώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας, αλλά και την οικονομία. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Έστω κι αν κάποιοι ακόμα και τώρα αρνούνται να δουν την πραγματικότητα κατάματα.    

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό