21 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ώρα αποφάσεων για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, με δύο ζητήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων: το νέο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης και το μέγεθος της πρώτης αύξησης των επιτοκίων μέσα σε 11 χρόνια. 

Μετά την είδηση, που μετέδωσε το Reuters, ότι η ΕΚΤ εξετάζει μεγαλύτερη αύξηση από αυτή στην οποία προσανατολιζόταν μέχρι τώρα- στις 5ο μονάδες βάσης-, το ευρώ «σκαρφάλωσε» σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων. 

«Είναι πιθανό η ΕΚΤ να θέλει την επιλογή μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης λόγω κάτι που έχει δει στα μη δημοσιευμένα στοιχεία για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Mark Wall και η ομάδα του στην Deutsche Bank Research. 

«Είναι επίσης πιθανό η επιλογή μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση των λεπτομερειών ενός ισχυρού εργαλείου κατά του κατακερματισμού», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ που στοχεύει να προστατεύσει τα πιο ευάλωτα μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, να αποτρέψει τη διάλυση της νομισματικής ένωσης και να κρατήσει όρθιο το ευρώ.

Οι λεπτομέρειες αυτού του νέου εργαλείου έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει μια σοβαρή πολιτική κρίση.

«Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Λαγκάρντ είναι πιθανό να τονίσει τον προσωρινό χαρακτήρα του εργαλείου, λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων στις οποίες βρίσκεται η Ευρωζώνη, θα υπογραμμίσει επίσης την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να διασφαλίσει την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης, προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσει το κλίμα του ”ό,τι χρειαστεί”», είπε από την πλευρά του ο Dirk Schumacher του Natixis.  «Η λεπτή γραμμή την οποία θα πρέπει να περπατήσει εδώ η πρόεδρος Λαγκάρντ – επίσης υπό το φως της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία – αυξάνει τον κίνδυνο μιας ”παρεξήγησης” και ακανόνιστων κινήσεων στην αγορά», πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό