16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ώρα ανασχηματισμού την ερχόμενη εβδομάδα;

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου[email protected]gr

Εισηγήσεις για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό την ερχόμενη εβδομάδα έχει δεχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να πάρει τις τελικές αποφάσεις του τις επόμενες ώρες.

Τα σενάρια για ανασχηματισμό έχουν φουντώσει μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από το Νταβός της Ελβετίας αλλά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδειξαν τάση επανασυσπείρωσης των δυνάμεων της Ν.Δ., για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες. Σύμφωνα με ορισμένους στην κυβέρνηση η παρούσα είναι η πιο κατάλληλη συγκυρία για να επιχειρηθεί να δοθεί αέρας ανανέωσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και για να δοκιμαστεί ένα πιο «δυναμικό» σχήμα ενόψει και της πιθανότητας πρόωρων εκλογών που παραμένει στο τραπέζι. Ταυτόχρονα, μια ενδεχόμενη εναλλαγή προσώπων θα εκτονώσει την «γκρίνια» των γαλάζιων βουλευτών προς το Μέγαρο Μαξίμου οι οποίοι δέχονται ασφυκτική πίεση στις εκλογικές περιφέρειές τους για την έκρηξη της ακρίβειας.

Υπό αυτά τα δεδομένα η συζήτηση επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στον χρονισμό των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα οι οποίες κατά πληροφορίες μπορεί να αποφασισθούν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ουκρανικό, τις υψηλές τιμές τις ενέργειας αλλά και τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότερη ημέρα για να ανακοινωθεί ενδεχόμενο ανακάτεμα της «κυβερνητικής τράπουλας» είναι αργά την Τρίτη 31 Μαΐου ή την Τετάρτη 1η Ιουνίου, ήτοι εννέα μήνες μετά από τον τελευταίο ανασχηματισμό (31 Αυγούστου 2021).

Η κρισιμότητα της συγκυρίας στα ελληνο-τουρκικά

Η απόφαση για τον χρόνο του ανασχηματισμού θα εξαρτηθεί, πάντως, και από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών διότι την τελευταία περίοδο η πολιτική ατζέντα αλλάζει με κινηματογραφική ταχύτητα και τα θέματα που κυριαρχούν δεν είναι απαραίτητα θετικά για την κυβέρνηση. Η επικράτηση υψηλών τόνων στα ελληνο-τουρκικά ευνοεί, πάντως, την κυβερνητική και πρωθυπουργική εικόνα (όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά) και αυτός είναι ένας παράγοντας που σε πρώτη ανάγνωση λειτουργεί ανασταλτικά για έναν ανασχηματισμό τις επόμενες ημέρες. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι αυξημένες ενδείξεις ότι η χώρα οδεύει σε ένα «θερμό καλοκαίρι» οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία διότι τις επόμενες εβδομάδες μπορεί καταστεί παρακινδυνευμένη ή ακόμη και απαγορευτική η εναλλαγή θέσεων στην κυβέρνηση. Ιδίως σε περίπτωση που τα πρωθυπουργικά σχέδια για αλλαγές προσώπων περιλάβουν τελικά και υπουργικά στελέχη στα ευαίσθητα χαρτοφυλάκια των Εξωτερικών και της Εθνικής Άμυνας.

Ένα άλλο στοιχείο που εκτιμάται ότι μπορεί να επισπεύσει τις εξελίξεις είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί αυτή καθαυτή η συζήτηση για αναδόμηση της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, όσο παρατείνονται τα σενάρια περί ανασχηματισμού τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστούν παραλυτικά φαινόμενα στην κυβερνητική μηχανή. Και αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης εν μέσω της κρίσης ακρίβειας και της ελληνο-τουρκικής έντασης αλλά και τη στιγμή κατά την οποία οργανώνεται το τελικό σχέδιο αποτροπής των λαθών που οδήγησαν στις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό