25.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Όχι» σε σύλληψη Πούτιν στο έδαφός της

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ουγγαρία δηλώνει ότι δεν θα συνελάμβανε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εάν εκείνος έμπαινε στη χώρα, παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας τον για την παράνομη απέλαση εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία.

Ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, Γκερκέλι Γκούλιας , δήλωσε την Πέμπτη ότι παρόλο που η Ουγγαρία έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, τη συνθήκη που δημιούργησε το ΔΠΔ, και το επικύρωσε το 2001, η σύλληψη του Πούτιν δεν θα είχε καμία βάση στο ουγγρικό δίκαιο.

«Μπορούμε να ανατρέξουμε στον ουγγρικό νόμο και με βάση αυτόν δεν μπορούμε να συλλάβουμε τον Ρώσο πρόεδρο… καθώς το καταστατικό του ΔΠΔ δεν αφορά την Ουγγαρία», δήλωσε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη «διαμορφώσει την στάση της» σχετικά με το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ για τον Πούτιν.

Τα σχόλια μπορεί να μην αποτελούν τεράστιο σοκ για τους Ευρωπαίους γείτονες της Ουγγαρίας. Ο Όρμπαν και η κυβέρνησή του ήταν πάντα μακράν ο στενότερος σύμμαχος του Κρεμλίνου εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ. Αφού ο Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία πέρυσι, ο Όρμπαν ήταν ο πιο απρόθυμος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Η Ουγγαρία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την αποστολή όπλων από τα δυτικά έθνη στην Ουκρανία. Ο Όρμπαν έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη «παρασύρεται» στον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες για να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Καθυστερεί επίσης στις προσπάθειες της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό