14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Όχι» σε μια ακόμη πρόσκαιρη… ζαριά

Ειδήσεις Ελλάδα

Παρά τις αρνητικές διεθνείς γεωπολιτικές συγκυρίες και το ακριβό χρήμα, η αναθέρμανση της Κίνας και η ραγδαία πτώση των τιμών ενέργειας δίνουν ώθηση στις αγορές, μαζί και στην ελληνική, με το Χρηματιστήριο να καταρρίπτει το ένα θετικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Οι λόγοι για τους οποίους το Χ.Α. τρέχει το δικό του ράλι είναι πολλοί. Στην Ελλάδα η χρηματιστηριακή αγορά χαρακτηρίζεται υποτιμημένη, έχοντας βιώσει μακρά περίοδο απαξίωσης, οπότε δικαίως ελπίζει στη… διόρθωση.

Η άνοδος των μετοχών επιτυγχάνεται βοηθούσης και της οικονομίας, η οποία μεταφέρει θετικά μηνύματα, όπως και των τραπεζών, που δίνουν από μόνες τους σημαντική ώθηση στη ζήτηση μετοχών.

Η προοπτική επανάκτησης από την Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας διαμορφώνει κλίμα υπεραισιοδοξίας, εντείνοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών εντός και εκτός Χρηματιστηρίου.Η προεκλογική περίοδος επίσης δημιουργεί ευφορία. Τα σενάρια πολιτικής αστάθειας έχουν εδώ και χρόνια αποκλειστεί, ενώ οι επενδυτές επανατοποθετούνται στο Χ.Α. προεξοφλώντας μια επόμενη θετική διακυβέρνηση για τη χώρα.

Όμως, στο ζύγι τίθενται κι άλλα ζητήματα, όπως το γεγονός ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει ρηχό, συχνότατα ασταθές -άλλοτε κερδίζοντας και άλλοτε χάνοντας βιαίως την εμπιστοσύνη των επενδυτών-, ο τζίρος του -πλην του τελευταίου διαστήματος- κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, τα «χαρτιά» που φτιάχνουν το κλίμα παραμένουν μετρημένα στα δάκτυλα, το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών από το ταμπλό μένει μονίμως αρνητικό…

Σήμερα, ωστόσο, οι συνθήκες ευνοούν τη στήριξη του Χ.Α., σε θεσμικό και όχι μόνο επίπεδο. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί αν θέλουμε να «ξανακτίσουμε» τη χρηματιστηριακή αγορά, αν πραγματικά επιθυμούμε να τη σταθεροποιήσουμε στα επίπεδα που αξίζει στην ίδια και στην οικονομία της χώρας.

Το νέο ανοδικό σερί του Γ.Δ. ας μην αποδειχθεί μια ακόμη πρόσκαιρη… ζαριά σε μετοχές!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό