24 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

«Όχι» από τους παθολόγους στο «μπόνους» των 40.000 ευρώ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανεπαρκή κρίνει τα οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση νέων παθολόγων στο σύστημα υγείας η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος. Χαιρετίζει μεν την απόφαση του υπουργού Υγείας ‘Άδωνι Γεωργιάδη, για ενίσχυση των παθολόγων καθώς εκλείπουν από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, εντούτοις τα 40.000 ευρώ δεν είναι δελεαστικό μέτρο.

Συγκεκριμένα, οι παθολόγοι εξηγούν ότι «το ποσό των 40.000 ευρώ για τα πέντε χρόνια της ειδικότητας αντιστοιχεί σε μηνιαίο επίδομα των 666 ευρώ μεικτά (350 ευρώ καθαρά)» και δεν θεωρούν ότι «είναι δελεαστικό μέτρο για να προσελκύσει νέους γιατρούς στην ειδικότητα και χωρίς παράλληλα να λαμβάνεται καμία πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί η εξουθένωση του παθολόγου με τις δυσμενείς εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ».

Επίσης, εκφράζει την αντίθεσή της στην εξομοίωση των ειδικευμένων γιατρών με τους εκπαιδευόμενους στην ειδικότητα, αλλά και τους αγροτικούς γιατρούς που δεν έχουν ειδικότητα. «Αυτό οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», σημειώνει.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, θεωρεί ότι όπου δεν επαρκούν παιδίατροι προσωπικοί ιατροί, θα πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού από γενικούς οικογενειακούς γιατρούς, «που έχουν λάβει πιστοποιημένη εκπαίδευση για την κάλυψη των αναγκών όλων των μελών μια οικογένειας, ακόμα και παιδιών και να μην επαφίεται η κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς χωρίς ειδικότητα, όπως είναι οι αγροτικοί γιατροί, ή οι εκπαιδευόμενοι ακόμα στην ειδικότητα».

Τέλος, θεωρεί ορθή τη σύσταση Πρότυπων Κέντρων Υγείας πανεπιστημιακού χαρακτήρα, όπως και τη σύσταση των υπηρεσιών ψηφιακής υγείας, με την υποστήριξη του δικτύου της τηλεϊατρικής, υπό την προϋπόθεση ότι θα στελεχωθούν με γιατρούς από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό