24 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Όταν το Charlie Hebdo σατίριζε και τον Χαμενεΐ

Ειδήσεις Ελλάδα

Με ένα αμφιλεγόμενο εξώφυλλο, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, επέλεξε το Charlie Hebdo να σχολιάσει τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, μετά από τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε, μαζί με τη συνοδεία του.

«Ο Θεός υπάρχει. Μας απαλλάσσει από τους μουλάδες», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος στο εξώφυλλο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού.

Στο σκίτσο του εξωφύλλου το «χέρι του Θεού» φαίνεται να σπρώχνει προς τα κάτω ένα ελικόπτερο, από το οποίο προεξέχει το σώμα του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι.

Dieu existe : il nous débarrasse des mollahs

👉 Reportage : en Pologne, la jeunesse se prépare à la guerre👉 Nouvelle-Calédonie : une solution à deux États👉 Cycles menstruels et conneries lunaires

En vente mercredi pic.twitter.com/kYFaxvOP0Z

— Charlie Hebdo (@Charlie_Hebdo_) May 21, 2024

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Charlie Hebdo ασχολείται με θέματα του Ιράν. Στις 8 Δεκεμβρίου 2022, το σατιρικό περιοδικό είχε διοργανώσει έναν διαγωνισμό καρικατούρας του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη του Ιράν. Η γαλλική κυβέρνηση καταδίκασε τον διαγωνισμό και είπε ότι δεν δέχεται «προσβολές κατά των ισλαμικών, θρησκευτικών και εθνικών αξιών της».

Σε απάντηση στον διαγωνισμό, το ιρανικό καθεστώς έκλεισε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών, καταγγέλλοντας τη «σιωπή» της γαλλικής κυβέρνησης για το θέμα.

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι ακολούθησαν τη νεκρική πομπή του Ιρανού προέδρου, στην Τεχεράνη. Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ηγούνταν της προσευχής, μπροστά από τα φέρετρα των θυμάτων του δυστυχήματος.

Η πομπή κινήθηκε από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης προς την πορεία Ελευθερίας και οι δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο. Ο Εμπραχίμ Ραΐσι θα κηδευτεί αύριο στη γενέτειρά του, τη Μασχάντ.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό