26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Όταν ο λαός «μιλούσε» στις πλατείες και όχι στο Tik-Tok

Ειδήσεις Ελλάδα

Πριν το Tik Tok και τα social media, ένας τρόπος υπήρχε για να κάνουν επίδειξη δύναμης οι πολιτικοί ηγέτες: Οι συγκεντρώσεις πριν από την εκλογική αναμέτρηση – κυρίως από τα «μπαλκόνια» του Συντάγματος και της Θεσσαλονίκης.

Παλλαϊκή κινητοποίηση με εκατοντάδες πούλμαν που μετέφεραν ψηφοφόρους, ντουντούκες,  πελώρια πανό και σημαίες, έδιναν το στίγμα στην μάχη του μπαλκονιού ή αλλιώς στην μάχη της πλατείας.  Κυρίως την δεκαετία του ’80, όταν Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τα έδιναν κυριολεκτικά όλα.

Το «δεν θέλω ου» του Γ. Ράλλη

Και οι ψηφοφόροι από κάτω να παραληρούν, με τους αρχηγούς να κάνουν παύσεις για να ακουστούν τα συνθήματα.

«Εδώ και τώρα Ανδρέα πες τα όλα…», «Ενωμένος ο λαός, ο ψηλός πρωθυπουργός. (για Κυριάκο Μητσοτάκη)», «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά (Ανδρέας Παπανδρέου, 1985)» ήταν κάποια από αυτά. Τα πολιτικά «ορθά».

Γιατί δεν έλειψαν και τα «βιτριολικά», με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό Γ. Ράλλη, να λέει το περίφημο «δεν θέλω ου» σε προεκλογική ομιλία της ΝΔ στην Κρήτη, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 18ης Οκτωβρίου, του 1981.

Ήταν η στιγμή που, αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου, το συγκεντρωμένο πλήθος αποδοκιμάζει, για να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα  μετά από αμηχανία κάποιων δευτερολέπτων, όταν ο αρχηγός τους δείχνει την δυσφορία του.

«Μέγα πλήθος και μέγα πάθος», «Η Αθήνα μίλησε» ή «Ο λαός μίλησε», «Είσαι ο πρωθυπουργός» ήταν οι συνήθεις «εξάστηλοι» τίτλοι των εφημερίδων, ενώ οι σκηνοθέτες έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό, για να «μεγαλώσουν» το πλήθος, με την κάμερα και τον φωτισμό.

Πρωτοπόρος, ο Τάσος Μπιρσίμ που έφυγε σήμερα από την ζωή, και ήταν ο «αγαπημένος» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Μάλιστα, ό ίδιος, όταν ανέλαβε να σκηνοθετήσει προεκλογικές συγκεντρώσεις του Αντ. Σαμαρά το 2015,  φέρεται να έδωσε στους υπεύθυνους της ΝΔ, την οδηγία «αραία, αραία να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα», ζητώντας ουσιαστικά να υπάρχουν κενά ανάμεσα στους οπαδούς ώστε να φαίνεται μεγαλύτερη η συγκέντρωση.

Ιδού μερικά βίντεο από τα «μπαλκόνια» του παρελθόντος

Ανδρέας Παπανδρέου -1985

«Ποτέ στην πολιτική μου ζωή δεν είδα τέτοια συγκέντρωση», μονολογούσε ακόμα και ο ίδιος ο Παπανδρέου για την κοσμοπλημμύρα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο  για περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – 1985

Το γάντι σήκωσε μετά η Νέα Δημοκρατία, που πλημμύρισε το Σύνταγμα για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη,  απαντώντας στη λαοθάλασσα του ΠΑΣΟΚ, με μία εξίσου ογκώδη συγκέντρωση. Και οι δύο ήταν οι μεγαλύτερες προεκλογικές συγκεντρώσεις μετά τη Μεταπολίτευση. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό