13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Όταν ο εργοδότης αναγκάζεται να μπει στην γραμμή παραγωγής…

Ειδήσεις Ελλάδα

Καθώς οι εργάτες του έτρεχαν για να προλάβουν τις προθεσμίες, ο Αντρέ Σούλτε-Σούεντχοφ έκανε κάτι που είχε να κάνει πάνω από 20 χρόνια – μπήκε στη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιό του, κοντά στο Μούνστερ και πέρασε το Σαββατοκύριακό του βιδώνοντας συσκευές φίλτρων αέρα.

«Είναι εντελώς αλλόκοτο”, δήλωσε το 46χρονο στέλεχος σε συνέντευξή του. Αλλά με το προσωπικό των 200 εργαζομένων να υπολείπεται περίπου κατά 15 άτομα και με τον κίνδυνο της επιβολής προστίμων να επικρέμαται, αν δεν τηρηθούν οι προθεσμίες, δεν υπήρχε άλλη επιλογή».

«Αν δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα, θα πουλάγαμε πολύ περισσότερα προϊόντα», πρόσθεσε.

Για την οικογενειακή επιχείρηση του Σούλτε-Σούεντχοφ, την Schuko, και χιλιάδες άλλες σε όλη τη Γερμανία, τέτοιου είδους δυσλειτουργίες γίνονται όλο και πιο συχνές και όλο και πιο επιζήμιες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενός γερμανικού κυβερνητικού ερευνητικού ινστιτούτου, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, το εργατικό δυναμικό της χώρας, που αυτήν τη στιγμή, αριθμεί 47 εκατομμύρια άτομα, θα σταματήσει να αυξάνεται. Ενδεχομένως να έχει ήδη σταματήσει.

Το κλείσιμο ενός κύκλου

Και αυτή η στιγμή θα είναι το κλείσιμο ενός οικονομικού κύκλου που μεταμόρφωσε μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο σε βιομηχανική δύναμη και σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Πλέον, η εποχή κατά την οποία γενιές Γερμανών είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να ανεβαίνει πλησιάζει στο τέλος της.

«Αυτές οι μέρες τελείωσαν», ανέφερε η αναπτυξιακή τράπεζα KfW. «Τα θεμέλια για περαιτέρω αύξηση της ευημερίας καταρρέουν».

Χωρίς μια σημαντική αλλαγή, το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας θα συρρικνωθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, υπονομεύοντας την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και θέτοντας ιδιαίτερα δύσκολες προκλήσεις για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις όπως η Schuko που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κατά την επόμενη δεκαετία, η προσφορά εργατικού δυναμικού θα συρρικνωθεί κατά 3 εκατομμύρια άτομα ή 7%, εκτός εάν οι Γερμανοί που συνταξιοδοτούνται αντισταθμιστούν από μια ισχυρή αύξηση της εισροής μεταναστών.

Για να παραμείνει σταθερή η κατάσταση στην Γερμανία, η χώρα χρειάζεται 400.000 νεοεισερχόμενους ετησίως.

«Χλωμή» ανάπτυξη

Στα τέλη του 2000,  η χώρα κατάφερε να αποφύγει τη δημογραφική μείωση χάρη στην άφιξη εκατομμυρίων μεταναστών αλλά και στην αύξηση του αριθμού των γυναικών που εργάζονται. Αλλά και οι δύο τάσεις εξασθενούν, ενώ την ίδια ώρα  οι baby-boomers συνταξιοδοτούνται.

Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη υπό αυτές τις συνθήκες είναι απίθανο να ξεπεράσει το 1% για δεκαετίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg Economics.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατυπώνει παρόμοιες δυσοίωνες προβλέψεις. “Οι επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού είναι ήδη υπαρκτές και θα συνεχίσουν να επιταχύνονται τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Μάιο ο Κέβιν Φλέτσερ, επικεφαλής αποστολής του ΔΝΤ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η Γερμανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δημογραφική επιβάρυνση από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα για την επόμενη δεκαετία. Μόνο η Ιαπωνία – ιστορικά μια πιο κλειστή κοινωνία με χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών και ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού – βρίσκεται πιο ψηλά στην λίστα.

Οι δύο κύριοι μοχλοί που έχουν στη διάθεσή τους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και η αξιοποίηση στο έπακρο των ήδη εργαζομένων. Και τα δύο μπορεί να αποδειχθούν πολύ δύσκολα.

Ελπίδες σε μετανάστες και σε όσους είναι κοντά στην σύνταξη

Η μετανάστευση έχει αποτελέσει ευλογία για την οικονομία της Γερμανίας και παραμένει ο πιθανότερος τρόπος για να αλλάξει η πορεία της χώρας. Ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια για να προσελκύσει ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους. Όμως το κύμα μεταναστών από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη επιβραδύνεται.

Η χώρα σημείωσε αύξηση στις βίζες εργασίας για ειδικευμένους εργαζόμενους από Ινδία, Φιλιππίνες και Ινδονησία κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ ο Χάιλ ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική με την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο των προσπαθειών του να προσελκύσει καλά καταρτισμένους εργαζόμενους.

Βέβαια οικονομική μετανάστευση είναι «καυτή πατάτα», καθώς η γερμανική κοινωνία αγωνίζεται να ενσωματώσει ένα εκατομμύριο Ουκρανούς που έφτασαν πέρυσι. Οι τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι τα σχολεία είναι γεμάτα και δεν υπάρχουν αρκετές κατοικίες, ενώ την ίδια στιγμήη υποστήριξη προς την αντιμεταναστευτική “Εναλλακτική για τη Γερμανίᨔ έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Μια ομάδα που η Γερμανία θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη τύχη στο να αντλήσει εργαζόμενους είναι τα άτομα σε ηλικία συνταξιοδότησης. Ωστόσο, λιγότερο από το 9% των Γερμανών 65 ετών και άνω εργάζονται, σε σύγκριση με σχεδόν 20% στις ΗΠΑ και περίπου έναν στους τέσσερις ηλικιωμένους Ιάπωνες.

Με την ηλικία συνταξιοδότησης να αυξάνεται σταδιακά στα 67 έτη έως το 2030, ο αριθμός αυτής της τάξης των εργαζομένων αναμένεται  να αυξηθεί, αλλά αργά.

 naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό