28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Όταν μία πολιορκία «εκτόξευσε» τη φήμη του διαβόητου Τζένγκις Χαν

Ειδήσεις Ελλάδα

Ήταν μία από τις πιο σφοδρές και αμφίρροπες πολιορκίες στην κινεζική ιστορία. Σαν σήμερα, το 1215, οι Μογγόλοι λεηλάτησαν την πόλη που αποκαλούσαν Τσόνγκντου και την οποία εμείς γνωρίζουμε ως Πεκίνο, ένα γεγονός που αποτέλεσε την κορύφωση μιας παρατεταμένης σύγκρουσης μεταξύ των μαλθακών «πολιτισμένων» Κινέζων και των «άγριων» νομαδικών μογγολικών φυλών στα βόρεια τους.

Η δυναστεία Τζιν είχε επιδείξει (υπερβολική) περιφρόνηση, σύμφωνα με τους ιστορικούς. «Η Αυτοκρατορία μας είναι σαν τη θάλασσα» είχε δηλώσει ο Κινέζος ηγέτης, «η δική σας δεν είναι παρά μία χούφτα άμμος». Το χτίσιμο του Μεγάλου Τείχους είχε φαινομενικά θέσει τέλος στην προέλαση των Μογγόλων. Στον απόηχο, όμως, όσων ακολούθησαν, το όνομα του Μογγόλου ηγέτη προκαλούσε (και συνεχίζει να προκαλεί) φόβο και φρίκη σε ολόκληρο τον κόσμο: Τζένγκις Χαν.

Όταν οι αξιωματούχοι της δυναστείας Τζιν είχαν ζητήσει την υποταγή του Τζένγκις Χαν, οι φήμες έλεγαν πως στράφηκε κατά τον νόμο και έφτυσε στο έδαφος, πριν ανέβει στο άλογό του και καλπάσει κατά τον βορρά – η απάντησή του εκλήφθηκε ως αρνητική.

Η πολιορκία του Πεκίνου / Φωτ.: Wikipedia

Επέστρεψε με έναν τεράστιο στρατό, απέκλεισε την πόλη και περίμενε οι υπερασπιστές να υποκύψουν από την πείνα. Η εξαντλητική πολιορκία οδήγησε τους υπερασπιστές σε τέτοια απελπισία ώστε υποτίθεται ότι άρχισαν να χρησιμοποιούν χρυσό και ασήμι να φτιάχνουν κανονόμπαλες, καθότι είχαν εξαντλήσει όλα τα άλλα πυρομαχικά τους.

Φωτ.: Wikipedia

Παρά τα χοντρά, οχυρωμένα τείχη, ο στρατός των Μογγόλων κατάφερε να εισβάλει στην πόλη και να ξεσπάσει την εκδίκησή του πάνω στους αξιοθρήνητους, ανυποχώρητους κατοίκους. Ουσιαστικά δεν άφησαν τίποτα όρθιο και λέγεται πως μήνες αργότερα το έδαφος της πόλης παρέμενε γεμάτο με «λευκούς λόφους» από κόκαλα και γλιστερό από το ανθρώπινο λίπος.

Ο Τζένγκις Χαν μάχεται με Κινέζους / Φωτ.: Wikipedia

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Μογγόλοι συνέτριψαν συστηματικά κάθε ίχνος αντίστασης. Έχοντας γίνει μάρτυρες της μογγολικής ισχύος, πολλοί Κινέζοι ηγέτες προτίμησαν να δηλώσουν σε εκείνους υποταγή. Μετά την άλωση της Τσόνγκντου, ο Κινέζος αυτοκράτορας μετέφερε την πρωτεύουσα του νότια, στο Kεφάνγκ, αλλά σύντομα κι αυτό έπεσε στα χέρια των Μογγόλων. Η Κίνα των Τζιν, πιθανώς η ισχυρότερη και πιο εκλεπτυσμένη αυτοκρατορία στον κόσμο, ηττήθηκε και κατακτήθηκε από τις νομαδικές φυλές τις οποίες περιφρονούσε για ολόκληρες γενιές.

(Με πληροφορίες από το βιβλίο του Dan Snow «Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία»)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό