24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Όταν άναψαν τα φώτα στο Σύμπαν

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία ένα φαινόμενο που ονομάστηκε Μεγάλη Έκρηξη γέννησε το Σύμπαν. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε μια περίοδος που το Σύμπαν αναπτυσσόταν και εξελισσόταν στο απόλυτο σκοτάδι, μια εποχή που οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «Κοσμικό Μεσαίωνα». Όμως κάποια στιγμή έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα άστρα που φώτισαν το νεογέννητο Σύμπαν θέτοντας έτσι την εκκίνηση για τον σχηματισμό του Κόσμου που εμείς γνωρίζουμε σήμερα.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι ανακάλυψε πότε έκαναν την εμφάνιση τους στο Σύμπαν τα πρώτα άστρα. Οι ερευνητές τοποθετούν την γέννηση των πρώτων άστρων 250-300 εκατ. έτη μετά την Μεγάλη Έκρηξη σηματοδοτώντας την «Κοσμική Αυγή» όπως χαρακτηρίζουν αυτό το γεγονός το οποίο έδωσε τέλος στον κοσμικό μεσαίωνα.

«Το Ιερό Δισκοπότηρο της αστρονομίας ήταν πάντοτε να κοιτάζουμε ολοένα και πιο μακριά ώστε να πάμε πίσω στον χρόνο για να βρούμε την πρώτη γενιά άστρων και γαλαξιών. Τώρα έχουμε τις πρώτες πειστικές αποδείξεις για το πότε το φως έλουσε για πρώτη φορά το Σύμπαν» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Έλις καθηγητής του Κολεγιακού Πανεπιστημίου του Λονδίνου που έχει αφιερώσει την επαγγελματική του ζωή στην έρευνα για την ανακάλυψη των πρώτων άστρων και γαλαξιών του Σύμπαντος.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Νίκολας Λαπόρτε του Ινστιτούτου Αστρονομίας Kavli στο Κέιμπριτζ στη Βρετανία μελέτησε έξι από τους πιο μακρινούς και αρχαιότερους γαλαξίες που γνωρίζουμε τους οποίους μόλις που μπορούν να διακρίνουν τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια. Η μελέτη αυτών των γαλαξιών οδήγησε τους ερευνητές στην διαπίστωση ότι τα πρώτα άστρα έκαναν την εμφάνιση τους πριν από 250-300 εκατ. έτη.

«Η γέννηση των πρώτων άστρων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά στην μοντέρνα κοσμολογία. Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να προβλέψουμε μέσω παρατηρήσεων το πότε αυτή η κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του Σύμπαντος συνέβη. Είναι φανταστικό να σκεφτούμε ότι σωματίδια φωτός ταξίδεψαν πάνω από 13 δισ. έτη και εισήλθαν στον φακό ενός τηλεσκοπίου. Η υπέροχη κατάσταση του να είσαι αστροφυσικός είναι η δυνατότητα που έχεις να ταξιδεύεις στον χρόνο και να παρατηρείς το μακρινό παρελθόν» δηλώνει ο Λαπόρτε.

Οι ερευνητές αναμένουν τώρα με αγωνία την λειτουργία του νέου προηγμένου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb αλλά υπάρχουν συνεχείς αναβολές στην εκτόξευση του που είναι προγραμματισμένη για το προσεχές φθινόπωρο. Το James Webb θα έχει την δυνατότητα να δει πολύ πιο καθαρά και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τι υπάρχει στα βάθη του Σύμπαντος από οποιοδήποτε τηλεσκόπιο έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό