32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Όσο ξεθωριάζουν οι μνήμες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για νέα παγκόσμια σύρραξη

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ο κόσμος έχει κοντή μνήμη» ανέφερε σήμερα σε μήνυμά του ο Πάπας Φραγκίσκος, προειδοποιώντας πως «η φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ξεχνιέται με την πάροδο των χρόνων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για μια νέα παγκόσμια σύρραξη».

Η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στην κατεχόμενη από τους ναζί Γαλλία αποτέλεσε σημείο καμπής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε πως τα σκληρά μαθήματα του παρελθόντος σφυρηλάτησαν την αποφασιστικότητα των επόμενων γενεών να αποφύγουν νέες συγκρούσεις ευρείας κλίμακας. «Διαπιστώνω με λύπη ότι αυτό δεν ισχύει σήμερα», αναφέρει  ο Ποντίφικας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως οι επετειακές εκδηλώσεις για την αποκαλούμενη D-Day θα αναζωογονήσουν την επιθυμία για ειρήνη.

«Οι άνθρωποι θέλουν ειρήνη. Θέλουν συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας, όπου ο καθένας μπορεί με ηρεμία να εκπληρώσει τα καθήκοντα και το πεπρωμένο του. Η καταστροφή αυτής της ευγενούς τάσης, για ιδεολογικές, εθνικιστικές ή οικονομικές φιλοδοξίες είναι κατακριτέα από την ανθρωπότητα και την Ιστορία, αμαρτία ενώπιον του Θεού», υπογραμμίζει.

«Ορισμένες φορές ο συμβιβασμός είναι αναγκαίος»

Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις στη Νορμανδία οργανώνονται με φόντο τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει ήδη εισέλθει στον τρίτο χρόνο της.

Ο πάπας Φραγκίσκος δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πόλεμο της Ουκρανίας ή σε εκείνον μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά είπε ότι ορισμένες φορές ο συμβιβασμός είναι αναγκαίος για τον τερματισμό μιας σύρραξης.

«Η επιθυμία για ειρήνη δεν είναι δειλία. Αντιθέτως, απαιτεί το μεγαλύτερο θάρρος» όταν γνωρίζεις πως χάνεις κάτι, σημείωσε ο πάπας Φραγκίσκος.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου όταν αναφέρθηκε σε «λευκή σημαία» και «διαπραγμάτευση» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Το Βατικανό είχε εξηγήσει τότε πως ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε όρο που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος σε ερώτηση που του απηύθυνε, για να αναφερθεί στην εκεχειρία που επιτυγχάνεται χάρη στη θαρραλέα επιλογή της διαπραγμάτευσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό