13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!»: Πρεμιέρα στο ΚΘΒΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι ένα έργο, που σύμφωνα με τον κ. Καπουτζίδη -ο οποίος υπογράφει τόσο το σενάριο όσο και τη σκηνοθεσία, γράφτηκε για να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία στον θεατή που θα το παρακολουθήσει

Λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!» του Γιώργου Καπουτζίδη στη Θεσσαλονίκη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, οι συντελεστές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους γι’ αυτό που πρόκειται να παρουσιάσουν.

Είναι ένα έργο, που σύμφωνα με τον κ. Καπουτζίδη -ο οποίος υπογράφει τόσο το σενάριο όσο και τη σκηνοθεσία, γράφτηκε για να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία στον θεατή που θα το παρακολουθήσει, καθώς υπόσχεται ότι θα διασκεδάσει τους θεατές, θα τους κάνει να περάσουν όμορφα, να γελάσουν, να σκεφτούν και μετά να βγουν με τους φίλους τους στην παραλία για να το αναλύσουν.

Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή κωμωδία, όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος, αφού -όπως λέει, θα μπορούσε να ήταν η μετάφραση μιας κωμωδίας που ήρθε από τη Γαλλία, την Ισπανία ή αλλού.

«Έχει ευρωπαϊκό χιούμορ και παρουσιάζει ήρωες που δεν είναι τέλειοι και για αυτό ακριβώς είναι αληθινοί και πολύ ειλικρινείς στα συναισθήματά τους, στο τι φοβούνται, στις ανασφάλειές τους και νιώθω ότι θα ξαφνιαστείτε με το πόσο πολύ μοιάζουν με εσάς ή με φίλους σας. Οι συζητήσεις που θα δείτε να γίνονται επί σκηνής, είναι συζητήσεις που έχετε κάνει ή έχετε ακούσει», είπε χαρακτηριστικά. Η πλειοψηφία των πρωταγωνιστών ωστόσο είναι …τριαντάρηδες, κάτι που χαρακτηρίζει ο Γιώργος Καπουτζίδης μεγάλη πρόκληση, καθώς ήταν ήδη 47 ετών όταν έγραψε το συγκεκριμένο έργο. Παρόλα αυτά, οι κριτικές από την Αθήνα -όπου αρχικά ανέβηκε η παράσταση, τον διαβεβαίωσαν ότι -παρά το μικρό χάσμα, τα πήγε καλά.

Στην ευτυχή συγκυρία της συνάντησής της μέσω αυτής της συνεργασίας με τους τριαντάρηδες συναδέλφους της, στάθηκε και η ηθοποιός Έφη Σταμούλη, η μόνη επί σκηνής που απέχει ηλικιακά, καθώς παίζει τον καταλυτικό ρόλο της μητέρας, που δίνει λύσεις και παροτρύνει τους χαρακτήρες να μην κάνουν τα λάθη που έκανε η δική της γενιά.

Η ίδια επεσήμανε δύο ακόμη λόγους για τους οποίους είναι ιδιαίτερα χαρούμενη για τη συμμετοχή της σε αυτήν την παράσταση.

«Όταν διάβασα για πρώτη φορά το έργο άρχισα να γελάω. Είναι η δεύτερη φορά που μου συμβαίνει με ελληνικό έργο και για μένα αυτό είναι που ορίζει την κωμωδία», είπε χαρακτηριστικά. Ως βασικό λόγο όμως, ανέφερε τη συνάντησή της με τον ίδιο το δημιουργό, έναν άνθρωπο που εκτιμούσε πάρα πολύ από πριν, όχι μόνο ως επαγγελματία αλλά και από τη δημόσια παρουσία και το δημόσιο λόγο του.

Με τη συνανταστροφή της λοιπόν διαπίστωσε ότι «η ιδιωτική του εικόνα, όχι μόνο δεν διαψεύδει τη δημόσια, αλλά την κάνει ακόμη καλύτερη.

Επιπλέον, είναι ένας άνθρωπος κανονικός, δεν τρελάθηκε ούτε από τη διασημότητα, ούτε από την οποιαδήποτε εξουσία, κάτι το οποίο δεν είναι αυτονόητο», τόνισε η κ. Σταμούλη.

Εκ μέρους των νέων ηθοποιών η Μαριάννα Πουρέγκα στάθηκε τόσο στο έργο, που χαρακτήρισε βαθιά αστείο και ταυτόχρονα βαθιά συγκινητικό, αλλά κυρίως στην εξαιρετική συνεργασία, αφού, όπως είπε, είναι μία παράσταση που «μας κάνει να χαιρόμαστε να πηγαίνουμε στη δουλειά».

«Είναι πολύ βασικό στη δουλειά μας να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι σου εμπνέουν σεβασμό, σου φέρονται με σεβασμό και που σε καθοδηγούν με όμορφο τρόπο.

Ο Γιώργος κάνει ακριβώς αυτό, διψάμε να μας κάνει παρατηρήσεις, γιατί μέσα από το χιούμορ και την ενσυναίσθηση που διαθέτει, προσπαθεί να καταλάβει τον χαρακτήρα του ηθοποιού και να τον καθοδηγήσει μέσα από αυτόν για να του δώσει οδηγίες για το ρόλο», είπε.

Στη νέα του ιδιότητα ως σκηνοθέτης ο Γιώργος Καπουτζίδης έχει στο πλευρό του τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, τον οποίο χαρακτηρίζει «φύλακα – άγγελο».

«Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος είναι εξαιρετικός σκηνοθέτης και άνθρωπος και θα έλεγα …ψυχολόγος», είπε γελώντας, καθώς, όπως εξήγησε «βρίσκει λεπτομέρειες στους χαρακτήρες που ναι μεν έγραψα εγώ, αλλά νομίζω ότι αυτός τους ξέρει πιο καλά από μένα. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει, πάντως έχει ξεδιαλύνει πολλά πράγματα», τόνισε ευχαριστώντας τον.

Αυτήν ακριβώς τη σύνθεση της παράστασης, σχολίασε μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης, λέγοντας ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είναι συγκινητική.

«Αυτό γιατί αποτελείται από νέους ανθρώπους που δρουν και ζουν στη Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να υπερασπιστούν τη θεατρική τους καριέρα, από κάποιους ανθρώπους που ήρθαν να μπολιάσουν αυτή την προσπάθεια, από μία σημαντικότατη πρωταγωνίστρια της πόλης η οποία από επιλογή ζωής έχει μείνει και κάνει ο,τι κάνει στη Θεσσαλονίκη και το στηρίζει με όλο της το είναι και επίσης η σύμπραξη ενός δημιουργού – σκηνοθέτη με έναν καταξιωμένο σκηνοθέτη της πόλης, που επίσης έχει μείνει και επιμένει να δουλεύει στην πόλη και να δημιουργεί εδώ με κάθε κόστος», επεσήμανε ο κ. Πελτέκης.

Το «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!» κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο και θα παίζεται από Τετάρτη έως Κυριακή, με διπλή παράσταση το Σάββατο. Παίζουν οι: Ελευθερία Αγγελίτσα, Χρύσα Τουμανίδου, Μαριάννα Πουρέγκα, Νίκος Κουσούλης, Γιώργος Παπαδάκος, Γιάννης Γκρέζιος και Γιάννης Τσεμπερλίδης και η Έφη Σταμούλη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό