17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Όλο το μεγαλεπήβολο σχέδιο μετακόμισης 9 υπουργείων από το κέντρο, στις πλαγιές του Υμηττού

Ειδήσεις Ελλάδα

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα, σχεδόν εφάμιλλο του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό. Μέσα στην επόμενη πενταετία, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κυβερνητικό κέντρο διοίκησης, στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, στο οποίο θα μετεγκατασταθούν όλα τα υπουργεία και οι υπηρεσίας τους που σήμερα λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης και οι περισσότερες υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου.

«Μετακομίζουν» 127 κτίρια εννέα υπουργείων

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα αφού θα μεταφερθούν στο πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» (σ.σ. η οριστική απόφαση για την ονομασία θα ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο Δάφνης – Υμηττού), εννέα σημαντικά υπουργεία, εκατοντάδες υπηρεσίες και πλειάδα οργανισμών που μέχρι σήμερα στεγάζονται σε 127 κτίρια! Η αλήθεια είναι ότι συζητιέται εδώ και δεκαετίες η μετεγκατάσταση των κυβερνητικών υπηρεσιών εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας, αλλά μέχρι και σήμερα ελάχιστες απτές κινήσεις είχαν γίνει, με εξαίρεση τη μεταφορά για παράδειγμα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από την οδό Μητροπόλεως, κάτω από την πλατεία Συντάγματος, στο σύγχρονο και άνετο κτίριο επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 37 στο Μαρούσι.

Απελευθερώνονται ακίνητα – «φιλέτα» και έρχονται κέρδη ενός δισ. ευρώ

Με τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου θα απελευθερωθούν όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ακίνητα – «φιλέτα» πέριξ της πλατείας Συντάγματος και της Ομόνοιας, όπως είναι για παράδειγμα αυτό του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, τα οποία θα μπορούσαν να στεγάσουν άλλες δραστηριότητες. Παράλληλα το Δημόσιο αναμένεται να έχει από τη μετεγκατάσταση των 9 υπουργείων και οργανισμών δημοσιονομικό όφελος ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε βάθος 30ετίας, εκ των οποίων τα 520 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση του λειτουργικού κόστους (μισθώματα και λειτουργικά έξοδα), τα 210 εκατομμύρια ευρώ από έσοδα από φόρους και τέλη που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο και τα υπόλοιπα 270 εκατομμύρια ευρώ από την εκμετάλλευση των ακινήτου του Δημοσίου που απελευθερώνονται (έσοδα μισθώσεων/παραχωρήσεων).

Δεν θα καταλήγουν οι πορείες έξω από τα υπουργεία

Συν τοις άλλοις, με τη μεταφορά των υπουργείων στον Υμηττό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φθάνουν οι πορείες μέχρι εκεί όπως συμβαίνει σήμερα με αυτά που πραγματοποιούνται στην καρδιά της Αθήνας. Μια και αναφέραμε το υπουργείο Παιδείας, οι παλαιότεροι θα θυμούνται πως όταν στεγαζόταν στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως 15-17 (το οποίο ανήκε στη μονή Πετράκη) γέμιζε ο συγκεκριμένος δρόμος και τα πέριξ οικοδομικά τετράγωνα από χιλιάδες μαθητές και φοιτητές που ζητούσαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους από τον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο. Από τότε όμως που μετεγκαταστάθηκε στο Μαρούσι, ελάχιστες φορές φθάνουν μέχρι εκεί οι νεαροί διαδηλωτές, οι οποίοι επιλέγουν πλέον να καταλήγουν μπροστά από τη Βουλή. Για την ιστορία να πούμε ότι στη θέση που βρισκόταν κάποτε το υπουργείο, λειτουργεί πλέον πεντάστερο ξενοδοχείο.

Ποια χαρτοφυλάκια ετοιμάζονται για μετεγκατάσταση

Στο νέο πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» αναμένεται να μεταφερθεί το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το υπουργείο Τουρισμού, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το κάθε χαρτοφυλάκιο από τα προαναφερθέντα έχει μια πλειάδα υπηρεσιών (και κατά συνέπεια κτιρίων) για να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα.

Διάσπαρτες οι οικονομικές υπηρεσίες

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι π.χ. οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων συστεγάζονται σήμερα στο πολυώροφο κτίριο που βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος (με είσοδο επί της οδού Νίκης 5-7), στο γειτονικό κτίριο της οδού Καραγεώργη Σερβίας 8, στο κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου (Πανεπιστημίου 37), στην Χαριλάου Τρικούπη 6-10, ενώ η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους έχει μετακομίσει σχετικά πρόσφατα στο κτίριο του Κεράνη, επί της λεωφόρου Θηβών 196-198, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Παράλληλα μια σειρά από υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στεγάζονται σε κτίρια που βρίσκονται στην οδό Νικηταρά 1 και Εμμανουήλ Μπενάκη κοντά στην πλατεία Ομονοίας, η ειδική υπηρεσία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην οδό Πανεπιστημίου 25, το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων σε κτίριο επί της Κολωνού 2 και Πειραιώς, η Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Δημοσιονομικών Κανόνων στην οδό Αμερικής 6, η Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων και Κίνησης Κεφαλαίων επί της οδού Σίνα 2 – 4, η Διεύθυνση Κατάρτισης και Συντονισμού Εφαρμογής Δημοσιονομικών Κανόνων σε κτίριο στην λεωφόρου Κηφισίας 124 και Ιατρίδου 2, η Ενιαία Αρχή Πληρωμής στην οδό Κάνιγγος 29, οι κεντρικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ σε ένα μεγάλο κτίριο επί της οδού Αλκίφρονος 92 και Πειραιώς 207 και πάει λέγοντας.

Από την Πατησίων μέχρι τη Μεσογείων το υπουργείο Περιβάλλοντος

Εξίσου πολυδιασπασμένο είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι κεντρικές υπηρεσίες του οποίου στεγάζονται σε μισθωμένο κτίριο της λεωφόρου Μεσογείων 119 ενώ πολλές άλλες μονάδες του βρίσκονται στο κτίριο επί της οδού Αμαλιάδος 17 στους Αμπελόκηπους, άλλες διευθύνσεις στην Πατησίων 147 ενώ έχει και μια σειρά άλλων διάσπαρτων γραφείων. Ομοίως το υπουργείο Εσωτερικών έχει υπηρεσίες σε κτίριο της οδού Σταδίου 27 και 31, στην οδό Ευαγγελιστρίας 2, στη Μητροπόλεως 60 και στη λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 15. Όλα αυτά λοιπόν τα γραφεία θα μεταφερθούν στην περιοχή του Υμηττού.

Πώς θα αντιδράσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσο θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι σε αυτά αφού θα υπάρξουν δημόσιοι υπάλληλοι που θα βρίσκονται πιο κοντά στο σπίτι τους και άλλοι που θα θέλουν αρκετά περισσότερη ώρα προκειμένου να φθάσουν στην υπηρεσία τους, κάτι που συμβαίνει άλλωστε σε κάθε σχετική μετακόμιση. Εάν μιλούσαμε για ιδιωτική επιχείρηση ο εργαζόμενος δεν θα είχε πολλές επιλογές. Θα πήγαινε στα νέα γραφεία όσο κοντά η μακρύτερα ήταν από το σπίτι του. Με τους δημοσίους υπαλλήλους όμως δεν συμβαίνει πάντα κάτι τέτοιο εάν κρίνει κανείς από το παρελθόν που οι σύλλογοι εργαζομένων είχαν αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης, έχοντας μάλιστα ματαιώσει και κάποια από τα σχέδια μεταφοράς υπηρεσιών.

Η μετακόμιση που δεν έγινε

Το κτίριο του Κεράνη π.χ. επί της λεωφόρου Θηβών 196-198, συνολικής επιφάνειας 42.300 τετραγωνικών μέτρων, είναι σε έναν μεγάλο βαθμό ακόμη αναξιοποίητο. Είχε αγοραστεί το 1998 για να στεγάσει το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (νυν Υποδομών), είχαν δαπανηθεί πάνω από 50.000.000 ευρώ με σημερινές τιμές για την αγορά και τη μετατροπή του σε κτίριο γραφείων αλλά δεν πήγαν ποτέ οι εργαζόμενοι εκεί γιατί απλά δεν ήθελαν να μετακομίσουν.

Το κτίριο Κεράνη
Η μετακίνηση και ο τρόπος φύλαξης

Ανάμεσα στις ενστάσεις που ακούγονται είναι με ποιον τρόπο θα μετακινούνται πλέον οι χιλιάδες εργαζόμενοι μέχρι εκεί, αφού θα πρέπει να επιστρατευτούν επιπλέον λεωφορειακές γραμμές για όσους επιλέγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ κάποιοι κάνουν λόγο και για ζητήματα ασφάλειας, αν και οι γνωρίζοντες επιμένουν πως είναι πιο εύκολο να φυλάς έναν μεγάλο χώρο με εκατοντάδες υπηρεσίες συγκεντρωμένες μαζί, παρά πολλά διάσπαρτα κτίρια μέσα στην πρωτεύουσα.

Διαφωνούν κάθετα οι εργαζόμενοι στην ΠΥΡΚΑΛ για τη μεταφορά στο Λαύριο
Το κεντρικό κτίριο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, στα οφέλη του νέου πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» συγκαταλέγεται καταρχάς η απομάκρυνση από κατοικημένη περιοχή επικίνδυνων δραστηριοτητων καθώς η ΠΥΡΚΑΛ, ο κύριος προμηθευτής πυρομαχικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναμένεται να μεταφερθεί στο Λαύριο.

Εδώ όμως έχουμε την έντονη αντίδραση του Σωματείο εργαζομένων της ΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε. (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), του ομίλου εταιρειών που ιδρύθηκε το 2004 με τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ, οι οποίοι κάνουν λόγο για «πρόχειρες εξαγγελίες» που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάλυση της εταιρείας. Όπως τονίζουν, «το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός μετεγκατάστασης, κανένα κονδύλι, καμία οικοδομική δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις του Λαυρίου και καμία εργασία υποδοχής του μηχανολογικού εξοπλισμού, μας πείθει ότι δεν θα γίνει καμία μετεγκατάσταση. Των εξαγγελιών δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εργαζομένους του Υμηττού που κλείνει. Ακόμα και όταν το εργοστάσιο του Υμηττού μαζί με το εργοστάσιο της Ελευσίνας ανήκαν στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ, ιδιοκτησίας Μποδοσάκη, ποτέ δεν επιχείρησε για λόγους ασφάλειας να συστεγάσει τα δύο εργοστάσια, παρότι ως ιδιώτης είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις οικονομίες κλίμακος», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία. Και συμπληρώνουν ότι: «Μπορεί ο κ. πρωθυπουργός να απολαμβάνει στο άμεσο μέλλον από το νέο του πρωθυπουργικό γραφείο την καταπληκτική θέα της Αθήνας από τον 7ο όροφο της Κεντρικής Διοίκησης, η Ελλάδα όμως στερείται εγχώριας παραγωγής πυρομαχικών σε όφελος των μεσαζόντων και των συμφερόντων τους», εννοώντας πρωθυπουργικό γραφείο θα φύγει από το Μέγαρο Μαξίμου και θα πάει στο πάρκο του Υμηττού επιλέγοντας το κεντρικό κτίριο με την πανοραμική θέα του εβδόμου ορόφου το οποίο απολαμβάνει μέχρι σήμερα ο όμιλος της παραγωγής οπλικών συστημάτων.

Η κεντρική είσοδος των γραφείων της ΕΑΣ
Τα επιπλέον οφέλη του πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»

Όσον αφορά τα επιπλέον οφέλη του νέου πάρκου στέγασης κάποιων εκ των κεντρικότερων δομών του κράτους, υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση πως θα είναι η εξυγίανση της επιφάνειας του ακινήτου από ρυπογόνες ουσίες και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και η συνδρομή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η αστική ανάπλαση του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, η αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας, η αναβάθμιση του περιβάλλοντος εργασίας και η αύξηση παραγωγικότητας των δημόσιων λειτουργών καθώς επίσης και η δημιουργία μίας μεγάλης ενότητας αειφόρων κτιρίων Δημόσιας Διοίκησης.

Τέλος, όλα τα κτίρια θα είναι βιοκλιματικά με μειωμένες ενεργειακές απαιτήσεις και ελάχιστη εκπομπή ρύπων, θα υπάρξουν «έξυπνα» ενεργειακά συστήματα όπως οι «ευφυείς» μετρητές κατανάλωσης ενέργειας και οι αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας, θα γίνει ευθεία χρήση των ανανεώσιμων πηγών και μια έκταση 80 στρεμμάτων θα μετατραπεί σε πάρκο με πράσινο και ήπιες εγκαταστάσεις φυσικής αναψυχής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό