25 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Όλοι οι δρόμοι των Ολυμπιακών Αγώνων οδηγούν… στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι σπουδαίο το γεγονός πως μία τόσο μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, κατάφερε να χαρίσει στον κόσμο την μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έχει πραγματοποιηθεί. Η Αρχαία Ελλάδα έχει δώσει νόημα στον παγκόσμιο αθλητισμό για πολλούς αιώνες και μας έχει αφήσει μία παράδοση που μέχρι και σήμερα καλά κρατεί και αποτελεί υπερηφάνεια.

Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν δημιουργήθηκαν και συνεχίστηκαν ακάθεκτοι στο πέρασμα των χρόνων. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, ο κόσμος δεν ήξερε τι πάει να πει παγκόσμια αθλητική διοργάνωση. Την συνέχεια αυτού του γιγάντιου «εθίμου» την οφείλουμε σε έναν Έλληνα και σε έναν… Γάλλο βαρόνο.

Η επιστροφή των θρυλικών Αγώνων

Στα μέσα του 19ου αιώνα, Γερμανοί αρχαιολόγοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα ερείπια της αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρα των Αγώνων. Στην θέα όλων αυτών των δημιουργημάτων και των ιστορικών αναφορών, γεννήθηκε η πρώτη σπίθα ενδιαφέροντος για την αναβίωση των Ολυμπιακών. Το 1858, ο Μηνάς Μηνωίδης, Εδεσσαίος λόγιος και καθηγητής αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε πανεπιστήμιο του Παρισιού, θέλησε να μεταφράσει το «Γυμναστικό», του Φιλόστρατου. Μόλις το ετοίμασε στα γαλλικά, το πρόσθεσε στο αφιέρωμα που έκανε με στόχο την αναγέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

INTIME

Αυτό το κείμενο αργότερα έπεσε στα χέρια του Γάλλου βαρόνου, Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν κατά των πολέμων που «μαστίγωναν» την τότε εποχή. Πάνω στην προσπάθεια του να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο οι συμπατριώτες του ηττήθηκαν στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο (1870-71), συνειδητοποίησε πως αν η φυσική τους διαπαιδαγώγηση και η πνευματική τους καλλιέργεια ήταν καλύτερη, τότε δεν θα συνέβαινε αυτό. Αλλά εκείνος πήγε τον συλλογισμό του ένα βήμα παραπέρα και σκέφτηκε πως αν όλα τα παραπάνω υπήρχαν πραγματικά, τότε δεν οι άνθρωποι δεν θα έκαναν πολέμους.

Αμέσως έστρεψε την προσοχή του στους νέου, διότι θα παιδιά είναι το μέλλον. Στόχος του ήταν να ενώσει τον κόσμο μέσω της νεολαίας, να προωθήσει την ισότητα, την αλληλεγγύη και να σταματήσει τους πολέμους. Αυτή του την ιδέα της παρουσίασε πολλά χρόνια αργότερα όμως, σε ένα συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Παρίσι. Το 1894, έθεσε το πλάνο του μπροστά στο διεθνές ακροατήριο και πρότεινε να ξεκινήσουν πάλι οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896 στην Ελλάδα, όπου δημιουργήθηκαν. Η έγκριση δεν άργησε να έρθει και φτιάχτηκε σύντομα – αλλά οργανωμένα – η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποία πρόεδρος ήταν ο Δημήτριος Βικέλας, από την Μακεδονία. Ο Κουμπερτέν ανέλαβε χρέη γραμματέα και διορίστηκαν και άλλα μέλη από διάφορα κράτη για την παγκόσμια ομαλή λειτουργία των Αγώνων.

INTIME
Οι πρώτοι σύγχρονοι Αγώνες έλαβαν χώρα… στην πατρίδα τους

Αν όχι στην Ελλάδα, που αλλού; Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη! Από την στιγμή που απόφαση για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων πάρθηκε, δεν θα μπορούσε να γίνει πουθενά αλλού η πρεμιέρα, πέρα από την χώρα στην οποία δημιουργήθηκε.

Μπορεί να πήραν συμμετοχή μονάχα 250 αθλητές (σε σχέση με τον όγκο που λαμβάνει συμμετοχή πλέον), αλλά η επιτυχία τους γνωστοποιήθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ήταν η μεγαλύτερη αθλητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ εώς τότε. Οι Έλληνες βρισκόντουσαν στον… έβδομο ουρανό από την χαρά τους και μέσα στον ενθουσιασμό τους ζήτησαν από την Δ.Ο.Ε. να διοργανώνουν μόνο εκείνοι τους Αγώνες, λόγω του ιστορικού.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή όμως, τόνισε πως στόχος της διοργάνωσης είναι να ενώσει τα έθνη και αυτό θα το πετύχουν αν κάθε τετραετία οι Αγώνες… ταξιδεύουν. Έτσι, το 1900 έλαβαν χώρα στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι.

On the 6th of April, 1896, the first modern Olym was held in Athens. Tomorrow, for #BookWormSat we honour all things Greek in literature. 🇬🇷 ‘And a soulif it is to know itselfmust lookinto its own soul:the stranger and enemy, we’ve seen him in the mirror.’ ~ Seferis pic.twitter.com/qJrbzAGkKB

— BookWormSat(urday) (@lit_saturday) April 5, 2024 Αφή φλόγας: Από την αρχαία Ολυμπία μέχρι της τελευταία γωνία του πλανήτη

Στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας ξεκίνησε το 1928, στο Άμστερνταμ, και έγινε κομμάτι των Θερινών το 1936, στο Βερολίνο. Η παράδοση ξεκινάει στην Αρχαία Ολυμπία, μέσω του τελετουργικού που λαμβάνει χώρα στον βωμό Ήραιον, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην θεά Ήρα. επικαλώντας τον θεό Απόλλωνα, η δάδα παίρνει την φλόγα, με την βοήθεια του κοίλου κατόπτρου. Πρόκειται για κατασκευή του Σαλτερή Περιστεράκη, καθηγητή φυσικής, στην Γερμανία, το 1936.

Η ιερή τελετουργία είναι λιτή, αλλά σύνθετη, καθώς οι στάσεις στην Ολυμπία είναι πολλές. Η φλόγα περνά από μερικές ακόμη περιοχές της Ελλάδας, διασχίζει άλλες χώρες και καταλήγει στην εκάστοτε διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Η διαχρονική τελετή έναρξης και λήξης με ελληνικό «άρωμα»

Η γαλανόλευκη σημαία έχει πάντα την τιμητική της. Το πρωτόκολλο της εν λόγω γιορτής είναι πολύ αυστηρό. Κατά την διάρκεια της έναρξης, όταν τα έθνη εισέρχονται στο ολυμπιακό στάδιο της εκάστοτε διοργανώτριας χώρας, η Ελλάδα μπαίνει πάντα πρώτη, ενώ τελευταία μπαίνει εκείνη που έχει αναλάβει την διεξαγωγή.

Σειρά έχει η Ολυμπιακή σημαία, η οποία εισέρχεται στο γήπεδο με το άκουσμα του Ολυμπιακού ύμνου. Η σημαία απαρτίζεται από πέντε κύκλους. Ο μπλε συμβολίζει την Ευρώπη, ο κίτρινος την Ασία, ο μαύρος την Αφρική, ο πράσινος την Ωκεάνια και ο κόκκινος την Αμερική. Ο ύμνος αποτελεί μία δημιουργία του Κερκυραίου συνθέτη, Σπύρου Σαμαρά, και του ποιητή και στιχουργού, Κωστή Παλαμά.

Ακολουθεί η Ολυμπιακή Λαμπαδηδοδρομία, για το άναμμα του βωμού με την φλόγα. Η δάδα περνάει από τα χέρια όλων των αθλητών, μέχρι να φτάσει στον βωμό. Οι αθλητές και οι κριτές παίρνουν όρκο μετά από το άναμμα. Ύστερα λαμβάνει χώρα η Παρέλαση των Εθνών.

🚨🇬🇷🇫🇷OLYMPIC TORCH LIT FOR PARIS GAMES

The torch carrying the flame to the Olympic Games in Paris has been lit in an elaborate ceremony in southern Greece.

It will be carried 5,000km by 600 torchbearers across Greece before passing it to the Paris Olym organizers at the… pic.twitter.com/yGoI6WHVnV

— Mario Nawfal (@MarioNawfal) April 16, 2024

Όσον αφορά την τελετή λήξης, απαρτίζεται από την είσοδο των σημαιών. Μπροστάριδες είναι η διοργανώτρια χώρα, η επόμενη που θα αναλάβει την διεξαγωγή και της Ελλάδας. Μόλις παραταχθούν, πραγματοποιείται η κρούση του ελληνικού ύμνου, της χώρας όπου βρίσκονται και της χώρας που θα διοργανώσει τους Αγώνες της επόμενης τετραετίας.

Ολυμπιακοί Αγώνες στην… μητέρα γη – Το λαμπρό 2004 στην Αθήνα

Είναι μία χρονιά που όσοι Έλληνες την έζησαν, θα την θυμούνται για πάντα! Έλαβε χώρα στην Αθήνα, από τις 3 έως τις 29 Αυγούστου του 2004 και ήταν η πρώτη φορά που όλα τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πήραν μέρος στους Αγώνες.

EUROKINISSI

Είχαμε δύο μασκότ και όχι μία, όπως συνηθίζεται. Για εμάς ήταν ο Φοίβος και η Αθηνά, τους οποίους είχε ονομάσει ο θεός Απόλλωνας σύμφωνα με τον μύθο. Ο Φόιβος ήταν προστάτης του φωτός και της μουσικής, ενώ η Αθηνά της σοφίας και της πρωτεύουσας της Ελλάδας. Είχαν μορφή κούκλας και έμοιαζαν με τα δαίδαλα, που κατασκεύαζαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι για παιχνίδια, αλλά και για λατρευτικές χρήσεις.

EUROKINISSI

Η Τελετή Έναρξης που οργανώθηκε στην χώρα μας είχε θέμα τα 28 αθλήματα που συμπεριλήφθηκαν στους τότε Ολυμπιακούς Αγώνες. Για αυτό και κράτησε 28 δευτερόλεπτα, καθώς σε κάθε ένα από αυτά ηχούσε ένας χτύπος καρδιάς, κάνοντας το θέαμα φαντασμαγορικό. Η εν λόγω τελετή ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη όλων των εποχών και κρατά τα ηνία μέχρι και σήμερα. 

Γιώτα Κουφού



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό