27.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Όλες οι οδηγίες για τα καταστήματα που ανοίγουν από Δευτέρα – Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Ειδήσεις Ελλάδα

Δείτε αναλυτικά το βίντεο με την ενημέρωση του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Το Υπ. υγείας δημοσίευσε επίσης νέο πίνακα για τα μέτρα υγείας που πρέπει να τηρούνται. Ο πίνακας αυτός αφορά και τις επιχειρήσεις που από την Δευτέρα θα ανοίξουν.

Παρατίθενται κατωτέρω οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που ανοίγουν καθώς και τα μέτρα (ανανεωμένα όπως ισχύουν σήμερα) που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις αυτές με τις μέχρι τώρα οδηγίες των υπουργείων Υγείας, Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας.

Μέτρα αποστάσεων και ειδικές απαιτήσεις.

Μέτρα τήρησης αποστάσεων και ειδικές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο τεσσαρακοστό τέταρτο της ΠΝΠ της 1ης Μαΐου ισχύουν τα εξής :

Αρθρο τεσσαρακοστό τέταρτο. Κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης – Κείμενο νόμου

1. Προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν, να προβλέπονται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, στο σύνολο ή σε μέρος της Επικράτειας, σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και κατηγορίες αυτών, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς, χώρους συνάθροισης κοινού:
α) υποχρεωτική χρήση μάσκας,
β) μέτρα τήρησης μέγιστης αναλογίας ατόμων ανά ορισμένη επιφάνεια και ελάχιστης απόστασης μεταξύ τους,
γ) μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας,
δ) ειδικοί κανόνες λειτουργίας.

2. Στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα μέτρα της παρ. 1 επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από εκατόν πενήντα (150) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα ανωτέρω μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

3. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων της παρ. 1, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή του διοικητικού προστίμου της παρ. 2 είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
 
4. Με την απόφαση της παρ. 1 εξειδικεύονται το διοικητικό πρόστιμο της παρ. 2, αναλόγως του βαθμού διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, καθώς και τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα για την επιβολή κυρώσεων και προβλέπεται η εφαρμοστέα διαδικασία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
   

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό