22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Όλα τα νεότερα για την επιδημία σαλμονέλας από σοκολάτες

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Στις 27 Μαρτίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο κοινοποίησε στον ΠΟΥ μια ομάδα κρουσμάτων με μονοφασική λοίμωξη από Salmonella Typhimurium τύπου 34. Οι έρευνες συνέδεσαν το ξέσπασμα με τη σοκολάτα που παράγεται στο Βέλγιο, η οποία έχει διανεμηθεί σε τουλάχιστον 113 χώρες. Στη συνέχεια, μια παγκόσμια ειδοποίηση κυκλοφόρησε από την INFOSAN στις 10 Απριλίου, ξεκινώντας την ανάκληση προϊόντων.

Μετά την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και αρνητικού ελέγχου για σαλμονέλα, τα εμπλεκόμενα προϊόντα (όλα τα προϊόντα Kinder που κατασκευάστηκαν στις εμπλεκόμενες εγκαταστάσεις (Arlon), συμπεριλαμβανομένων των Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi 100g και Kinder Schoko-Bons) διανεμήθηκαν σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί συνολικά 151 γενετικά σχετιζόμενες περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι συνδέονται με την κατανάλωση των εμπλεκόμενων προϊόντων σοκολάτας από 11 χώρες. Βέλγιο (26 περιπτώσεις), Γαλλία (25 περιπτώσεις ), Γερμανία (10 περιπτώσεις), Ιρλανδία (15 περιπτώσεις), Λουξεμβούργο (1 περίπτωση), Ολλανδία (2 περιπτώσεις), Νορβηγία (1 περίπτωση), Ισπανία (1 περίπτωση), Σουηδία (4 περιπτώσεις), Ηνωμένο Βασίλειο (65 περιπτώσεις) και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (1 περίπτωση).

Οι πληροφορίες σχετικά με τα αναφερόμενα συμπτώματα και τη σοβαρότητα ήταν διαθέσιμες για 21 περιπτώσεις, και από αυτές, 12 (57%) ανέφεραν αιματηρή διάρροια και εννέα (43%) νοσηλεύτηκαν. Ενώ, από τις 25 Απριλίου 2022, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να σχετίζονται με το ξέσπασμα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος εξάπλωσης στην Ευρώπη και παγκοσμίως εκτιμάται ως μέτριος έως ότου υπάρξουν πληροφορίες για την πλήρη ανάκληση των προϊόντων.

Ασθένεια που προκαλείται από μη τυφοειδή βακτήρια

Ενώ έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 2.500 ορότυποι, η πλειονότητα των ανθρώπινων λοιμώξεων προκαλείται από δύο ορότυπους Salmonella: Typhimurium και Enteritidis. Η σαλμονέλωση χαρακτηρίζεται από οξεία έναρξη πυρετού, κοιλιακού άλγους, ναυτίας, εμέτου και διάρροιας που μπορεί να είναι αιματηρή, όπως αναφέρεται στις περισσότερες περιπτώσεις στην τρέχουσα εστία. Η έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται συνήθως 6-72 ώρες μετά την κατάποση τροφής ή νερού μολυσμένου με σαλμονέλα και η ασθένεια διαρκεί 2-7 ημέρες.

Τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης είναι σχετικά ήπια και οι ασθενείς θα αναρρώσουν χωρίς ειδική θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε παιδιά και ηλικιωμένους ασθενείς, η σχετική αφυδάτωση μπορεί να γίνει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας είναι ευρέως διανεμημένα σε οικόσιτα και άγρια ζώα, όπως πουλερικά, χοίρους και βοοειδή. και σε κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων των γατών, των σκύλων, των πουλιών και των ερπετών όπως οι χελώνες.

Η σαλμονέλα μπορεί να περάσει από ολόκληρη την τροφική αλυσίδα από τις ζωοτροφές, την πρωτογενή παραγωγή και μέχρι τα νοικοκυριά ή τα ιδρύματα και τα ιδρύματα παροχής υπηρεσιών τροφίμων. Η σαλμονέλωση στον άνθρωπο μεταδίδεται γενικά μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης (κυρίως αυγών, κρέατος, πουλερικών και γάλακτος). Η μετάδοση από άτομο σε άτομο μπορεί επίσης να συμβεί μέσω της κοπράνων-στοματικής οδού.

Πρόληψη της σαλμονέλωσης

Η πρόληψη απαιτεί μέτρα ελέγχου σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, από τη γεωργική παραγωγή έως την επεξεργασία, την παρασκευή και την παρασκευή τροφίμων τόσο σε εμπορικές εγκαταστάσεις όσο και στο σπίτι.

Ωστόσο, τα γενικά μέτρα πρόληψης για το κοινό περιλαμβάνουν:

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ιδίως μετά από επαφή με κατοικίδια ή ζώα φάρμας ή μετά από την τουαλέτα.

Την εξασφάλιση ότι το φαγητό είναι σωστά μαγειρεμένο.

Την κατανάλωση μόνο παστεριωμένου ή βρασμένου γάλακτος.

Την αποφυγή χρήσης πάγου, εκτός εάν είναι φτιαγμένος από ασφαλές νερό.

Το σχολαστικό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό