19 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Όλα τα νέα χαρακτηριστικά, σε ποια Mac θα είναι διαθέσιμο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Apple ανακοίνωσε επίσημα την επόμενη μεγάλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος macOS (macOS Ventura) στο WWDC 2022 και προχώρησε στην παρουσίαση ορισμένων εκ των νέων χαρακτηριστικών του.

Stage Manager

Το νέο tweak στο περιβάλλον χρήσης του macOS είναι το Stage Manager, το οποίο θέλει να βοηθήσει τους χρήστες να εστιάζουν στην εφαρμογή που χρησιμοποιούν χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους από εικονίδια και άλλα ανοικτά παράθυρα. Η ενεργή εφαρμογή έρχεται στο επίκεντρο και όλα τα υπόλοιπα μεταφέρονται στην αριστερή πλευρά και μάλιστα ομαδοποιημένα σε περίπτωση που έχεις ανοικτά πολλά παράθυρα της ίδιας εφαρμογής (π.χ. Pages).

Continuity Camera

Οι χρήστες αποκτούν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το iPhone σαν webcam. Η λειτουργία Continuity βοηθά το Mac να αναγνωρίσει αυτόματα και να χρησιμοποιήσει την κάμερα του iPhone που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Αφότου συνδεθεί η κάμερα του iPhone, όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (Center Stage, Portrait Mode κλπ.) εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα και μάλιστα εκμεταλλεύεται την ultrawide κάμερα του iPhone για να δείχνει ταυτόχρονα την όψη του γραφείου του χρήστη μαζί με το πρόσωπο του (Desk View).

FaceTime

Με το macOS Ventura θα μπορείς να ξεκινήσεις μια κλήση FaceTime σε μια άλλη συσκευή της Apple και να την μεταφέρεις σε μια άλλη χρησιμοποιώντας το Handoff.

Safari

Προστίθεται η δυνατότητα ομαδοποίησης των καρτελών (Tab Groups) και η αποστολή τους σαν πακέτο σε άλλον χρήστη. Επίσης, μια ομάδα χρηστών μπορεί να στήσει μια λίστα bookmarks σε μια shared Start Page, να ξεκινήσει συνομιλίες στο Messages ή κλήσεις FaceTime απευθείας από τον Safari browser.

Messages

Όπως είδαμε και στο iOS 16, η εφαρμογή Messages για Mac θα επιτρέπει στους χρήστες να επεξεργάζονται ή να αναιρούν την αποστολή ενός μηνύματος που έχει ήδη σταλεί, να σημειώνουν μηνύματα ως μη-αναγνωσμένα (unread) και να επαναφέρουν διεγραμμένα μηνύματα.

Spotlight

Ενισχύεται η λειτουργικότητα του Spotlight, καθώς πλέον θα μπορεί να «κοιτάζει» μέσα σε εφαρμογές, όπως τα Photos και Live Text, για να βρίσκει αποτελέσματα στις αναζητήσεις που πραγματοποιεί ο χρήστης.

Mail

Η εφαρμογή Mail αναβαθμίζεται με αρκετά χαρακτηριστικά που βλέπουμε στο Gmail εδώ και αρκετό καιρό. Ένα από αυτά είναι η λειτουργία Undo Send για ακύρωση της αποστολής ενός email σε περίπτωση που το μετανιώσεις, η λειτουργία προγραμματισμένης αποστολής email και οι υπενθυμίσεις για να απαντήσεις σε εισερχόμενα emails.

iCloud Shared Photo Library

Οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν και να μοιράζονται άλμπουμ φωτογραφιών με έως 6 άλλους χρήστες. Το κάθε μέλος αυτού του άλμπουμ θα μπορεί να προσθέτει, να διαγράφει, να επεξεργάζεται φωτογραφίες και να επιλέγει ποιες φωτογραφίες από το camera roll θα προστίθενται αυτόματα σε αυτό το άλμπουμ.

Passkeys

Πρόκειται για τη νέα γενιά εισαγωγής προσωπικών στοιχείων στον Safari browser που χαρακτηρίζεται από την εταιρεία ως μια πιο ασφαλής λύση αντί των passwords. Είναι ουσιαστικά μοναδικά ψηφιακά κλειδιά που παραμένουν αποθηκευμένα και κρυπτογραφημένα στη συσκευή, χωρίς να αποθηκεύονται ποτέ σε κάποιον server. Η δημιουργία των Passkeys γίνεται μέσω Touch ID ή Face ID, ενώ το iCloud Keychain αποθηκεύει και συγχρονίζει τα Passkeys σε όλες τις συσκευές του χρήστη.

Gaming

Η Apple μίλησε για το νέο framework που ονομάζεται Metal 3 και θα δώσει τη δυνατότητα στα Mac με επεξεργαστή Apple Silicon (M1 Series, M2) να παίζουν τα πιο απαιτητικά games στο επίπεδο των gaming PCs και των παιχνιδοκονσολών. Η Capcom επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι φέρνει το Resident Evil: Village στα Mac αργότερα μέσα στη χρονιά.

Διάφορα

Η λειτουργία Live Text για αναγνώριση κειμένου σε φωτογραφίες επεκτείνεται πλέον και στα s, αρκεί να πατήσεις παύση και να κοιτάξει το κείμενο που υπάρχει στο συγκεκριμένο καρέ. Η λειτουργία Visual Look Up αναγνωρίζει ζώα, πουλιά, έντομα, αγάλματα και περισσότερα μνημεία.Βελτιστοποιούνται οι εφαρμογές Weather και Clock για Mac.Νέα εργαλεία προσβασιμότητας, όπως τα Live Captions για όλα τα ηχητικά, το Type to Speak στις κλήσεις, το Text Checker κλπ.Μετονομασία των System Preferences σε System Settings με νέο σχεδιασμό που θυμίζει αυτόν των iPhone και iPad.Διαθεσιμότητα

Το macOS Ventura αναμένεται το φθινόπωρο στα εξής μοντέλα:

iMac (2017+)‌iMac‌ ProMacBook Air (2018+)MacBook Pro (2017+)Mac Pro (2019+)Mac mini (2018+)MacBook (2017+)

[Apple]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό