29.9 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

«Ψυχρολουσία» οι τιμές σε καλοκαιρινά φρούτα – «Καπέλο» έως και 98% στα κεράσια, απλησίαστα τα βερίκοκα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και όπως φαίνεται οι καταναλωτές θα πληρώσουν ακριβότερα τα καλοκαιρινά φρούτα καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται αυξήσεις στις τιμές έως και 15%. Η ακρίβεια στα τρόφιμα που συνεχίζει να πλήττει με κάθε τρόπο τα νοικοκυριά έρχεται για ακόμα μια φορά από τα φρούτα και πιο συγκεκριμένα τα πυρηνόκαρπα όπως κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα και νεκταρίνια.

Φωτ. Αρχείου Eurokinissi

«Λόγω της αύξησης στο κόστος παραγωγής και της πρωιμότητας των φρούτων οι τιμές σε όλα τα πυρηνόκαρπα φρούτα θα αυξηθούν μεσοσταθμικά από 10% έως 15%. Ήδη τα καρπούζια έχουν αυξηθεί κατά 20% με 25%» επισημαίνει στον Flash.gr ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Flash.gr το καρπούζι πέρυσι έφευγε από τον παραγωγό στα 0,45 ευρώ το κιλό ενώ φέτος έχει φτάσει στα 0,55 ευρώ ανά κιλό, μια αύξηση της τάξεως του 22%.

«Και άλλα καλοκαιρινά φρούτα θα δουν αυξήσεις για παράδειγμα τα πεπόνια και τα σταφύλια και όσο μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και μειώνεται η προσφερόμενη ποσότητα δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλες ανατιμήσεις» συμπληρώνει ο Γιώργος Πολυχρονάκης.

«Καπέλο» έως και 98% από το χωράφι στο ράφι

Φωτ. Αρχείου Eurokinissi

Οι πρώτες ανατιμήσεις στα καλοκαιρινά φρούτα έχουν φανεί ήδη στις τιμές παραγωγού και παρότι σε κάποια από αυτά δεν υπάρχουν αυξήσεις οι τιμές εκτοξεύονται έως και 98% μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας τη μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή παραγωγού καταγράφουν τα βερίκοκα Διαμαντοπούλου καθώς σε σχέση με πέρυσι από τα 3,00 ευρώ ανέβηκαν κατά 0,50 ευρώ φτάνοντας τα 3,50 ευρώ.

Μικρότερη αύξηση κατά 0,10 ευρώ κατέγραψαν τα λευκόσαρκα ροδάκινα τα οποία αυξήθηκαν από τα 1,50 ευρώ στα 1,60 ευρώ.Ωστόσο, το μεγάλο πλήγμα για το πορτοφόλι των καταναλωτών παραμένει η διαφορά από το χωράφι στο ράφι καθώς η ψαλίδα ολοένα και μεγαλώνει διπλασιάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την τιμή.

Τι έδειξε η έρευνα του Flash.gr 

Φωτ. Αρχείου Eurokinissi

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τιμοληψία του Flash.gr σε αλυσίδες σουπερμάρκετ οι τιμές από το χωράφι στο ράφι διαμορφώνονται ως εξής:

Κεράσια

Τιμή παραγωγού 2,50€/κιλό

Τιμή στο ράφι 4,95%

+ 98%

Ροδάκινα λευκόσαρκα

Τιμή παραγωγού 1,60€/κιλό

Τιμή στο ράφι 2,55%

+ 59,37%

Νεκταρίνια

Τιμή παραγωγού 1,50€/κιλό

Τιμή στο ράφι 2,28%

+ 52%

Βερίκοκα ΔιαμαντοπούλουΤιμή παραγωγού 3,50€/κιλόΤιμή στο ράφι 5,00%

Στα λαχανικά από την άλλη παρατηρείται μια σχετική στασιμότητα στις τιμές καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη στα θερμοκήπια της βόρειας Ελλάδας ωστόσο σε ό,τι αφορά τα προϊόντα των οποίων η συγκομιδή θα γίνει μετά το καλοκαίρι η εικόνα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό