20.7 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ψυχραιμία συνιστούν οι γιατροί για την ευλογιά των πιθήκων

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων την περασμένη εβδομάδα στο Μόναχο και τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Βερολίνο, έρχονται να προστεθούν άλλα δύο, στα κρατίδια της Σαξονίας-Άνχαλτ και της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Συνολικά, λοιπόν, έξι κρούσματα προς το παρόν στη Γερμανία, με τους γιατρούς ωστόσο να συνιστούν ψυχραιμία διότι όπως εκτιμούν δεν συντρέχει κίνδυνος για ξέσπασμα μιας νέας πανδημίας. Αυτή είναι για την ώρα και η επίσημη εκτίμηση του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο αξιολογεί τον κίνδυνο από τη νέα μολυσματική ασθένεια σε χαμηλά επίπεδα.

«Ο κορωνοϊός μας δίδαξε ότι πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις παγκοσμίως. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο δεν κυκλοφορούν γρήγορα μόνο τα αγαθά αλλά και οι ασθένειες» αναφέρει στο δημοσιογραφικό δίκτυο RND ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Γκέραλντ Ζας. Για τον ίδιο λόγο, όπως και στην περίπτωση του κορωνοϊού, έτσι και τώρα συνιστώνται καταρχήν τα ίδια μέτρα προστασίας και βασικής υγιεινής προς τους πολίτες.

«Όχι πανικό» λέει από την πλευρά του στους γονείς μέσω της Neue Osnabrücker Zeitung και ο επικεφαλής του Γερμανικού Παιδιατρικού Συλλόγου Τόμας Φίσμπαχ, τονίζοντας ότι ο νέος ιός είναι λιγότερος μεταδοτικός από τον κορωνοϊό και ότι δεν συντρέχει ιδιαίτερος κίνδυνος μόλυνσης συγκεκριμένα για τα παιδιά. Προς το παρόν πάντως ειδικοί συνιστούν εκ νέου τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της απλής ευλογιάς. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν υποχρεωτικό στην πρώην Δυτική Γερμανία μέχρι το 1975 και την Ανατολική μέχρι το 1982.

 

Συστάσεις

Το θέμα είναι πλέον τι μέτρα θα ληφθούν από δω και πέρα για την ευλογιά των πιθήκων. Σύμφωνα με τον Κλάους Ράινχαρντ, πρόεδρο του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος μάλιστα συνεδριάζει από σήμερα στη Βρέμη,τα άτομα που προσβάλλονται από ευλογιά των πιθήκων πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα, ενδεχομένως μεγαλύτερης διάρκειας από τον κορωνοϊό, δεδομένου ότι ο χρόνος επώασης του ιού υπολογίζεται σε τρεις εβδομάδας. Και ο Ράινχαρντ πάντως υπογραμμίζει ότι ο νέος ιός μεταδίδεται κυρίως μετά από πολύ στενή σωματική ή σεξουαλική επαφή.

Από την πλευρά του Γερμανός υπ. Υγείας Καρτ Λάουτερμπαχ που επίσης δίνει το «παρών» στο συνέδριο του Ιατρικού Συλλόγου στη Βρέμη εξετάζει από κοινού με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ την ανακοίνωση συγκεκριμένων συστάσεων για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. Ήδη χθες έκανε λόγο για ενδεχόμενη απομόνωση και καραντίνα των ασθενών στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία στη Γενεύη. Σύμφωνα με τον Καρλ Λάουτερμπαχ υπό εξέταση είναι επίσης μια σύσταση για τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό