18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ψηφιακά η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας και η χορήγηση αντιγράφων τους. Έρχεται το Car Wallet

Ειδήσεις Ελλάδα

1Η ηλεκτρονική αναθεώρηση αδειών οδήγησης αφορά την ανανέωση των εξής κατηγοριών:Επαγγελματικές άδειες οδήγησης που ανανεώνονται ανά πενταετία και λοιπές άδειες οδήγησης, που ανανεώνονται ανά τριετία, εφόσον ο κάτοχος είναι άνω των 65 ετών.
Με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου (ν.4850/2021) οι πολίτες-οδηγοί μπορούν να επισκεφθούν οποιονδήποτε γιατρό επιθυμούν και μετά την εξέτασή τους τα πιστοποιητικά θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Μεταφορών, όπως και η υποβολή των λοιπών δικαιολογητικών (αίτηση-φωτογραφία για την εκτύπωση).
Μετά την εκτύπωση της άδειας οδήγησης από την Αστυνομία, ο πολίτης, εφόσον το επιθυμεί, θα δηλώσει, εάν θέλει, να του σταλεί η άδεια οδήγησης στην οικία του με courier, με αντικαταβολή.
Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών με την απαλλαγή τους από την αυτοπρόσωπη παρουσία στις Διευθύνσεις Μεταφορών, την καλύτερη ιατρική εξέταση, αφού ο ιατρός θα έχει πρόσβαση με το ΑΜΚΑ στον φάκελο του εξεταζόμενου, και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Για τη χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου και δικύκλου ιδιωτικής χρήσης λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς, οι ενδιαφερόμενοι μέχρι σήμερα προσέρχονταν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας και υπέβαλαν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/89. Η διαδικασία αυτή καταργείται και αντικαθίσταται η ηλεκτρονική εφαρμογή του αιτήματος αυτού.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συμπλήρωσε την ισχύουσα νομοθεσία και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά και να αποφεύγεται η αυτοπρόσωπη παρουσία στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας.
Αναλυτικά, οι ψηφιακές εφαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι:

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό