27.5 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Ψήφισμα ορόσημο για την υγεία και την κλιματική αλλαγή

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μια ηχηρή έκκληση για δράση, η 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας αναγνώρισε την κλιματική αλλαγή ως επικείμενη απειλή για την παγκόσμια υγεία, εγκρίνοντας ένα ψήφισμα που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων για την υγεία που θέτει η κλιματική αλλαγή.

Το ψήφισμα, το οποίο υποστηρίζεται συντριπτικά από τα κράτη μέλη, παρουσιάζει μια επισκόπηση της υπαρξιακής απειλής που συνιστά η κλιματική αλλαγή για την ανθρώπινη υγεία. Η Συνέλευση Υγείας βεβαιώνει ότι η ριζική δράση είναι επιτακτική για τη διασφάλιση της υγείας του πλανήτη, υπογραμμίζοντας την αλληλεξάρτηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της δημόσιας υγείας.

Προτρέποντας την παγκόσμια κοινότητα υγείας να κινητοποιηθεί σε άνευ προηγουμένου κλίμακα, η Health Assembly ζητά την ενίσχυση και την επέκταση των υφιστάμενων προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των βασικών της λειτουργιών. Αυτό περιλαμβάνει την ιεράρχηση ζητημάτων υγείας στα εθνικά και διεθνή πλαίσια πολιτικής για το κλίμα, καθώς και την υποστήριξη των χωρών στη δημιουργία συστημάτων υγείας ανθεκτικά στο κλίμα και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ενισχύοντας τη δημιουργία ικανοτήτων και παρέχοντας τεχνική υποστήριξη στα εθνικά υπουργεία υγείας, οι ενέργειες που συμφωνήθηκαν στη Συνέλευση Υγείας θα δώσουν τη δυνατότητα στις χώρες να εφαρμόσουν ισχυρές πρωτοβουλίες υγείας ανθεκτικές στο κλίμα προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες τους και να καθοδηγήσουν διατομεακές δράσεις που προάγουν την υγεία και συμβάλλουν στον μετριασμό και την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής.

Το ψήφισμα σηματοδοτεί μια καίρια στιγμή στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για συλλογική δράση για την προστασία τόσο της ανθρώπινης υγείας όσο και του πλανήτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεσμεύεται να συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας απάντησης για την υγεία στην κλιματική αλλαγή. Ο Οργανισμός σχεδιάζει επίσης, να κλιμακώσει τις προσπάθειές του για την υποστήριξη των κρατών-μελών μέσω της ευαισθητοποίησης, της παροχής τεχνικής υποστήριξης και της οικοδόμησης ικανοτήτων.

Οι βασικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την παρουσίαση της υγείας ως κεντρικό μέλημα στις πολιτικές για το κλίμα, την προώθηση στρατηγικών που βασίζονται σε στοιχεία και την κινητοποίηση υποστήριξης για δράση για την υγεία και το κλίμα στις χώρες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό