18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χωριό της Κέρκυρας βυθισμένο από την κακοκαιρία- Δείτε πλάνα από drone

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ανυπολόγιστο μέγεθος της καταστροφής στην Κέρκυρα από την κακοκαιρία Μπάλλος αποτυπώνεται στα πλάνα από drone που δημοσιεύει το ethnos.gr. H εικόνα των πλημμυρισμένων σπιτιών πάνω από το χωριό Μεσογγή είναι πραγματικά σοκαριστική καθώς το χωριό έχει σχεδόν βυθιστεί από τα νερά τα οποία έχουν μετατρέψει όλη την περιοχή σε λίμνη. 

Πλημμύρισαν περισσότερα από 200 σπίτιαΗ κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Κέρκυρα άφησε πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές, δεκάδες οικογένειες με πλημμυρισμένα σπίτια και εικόνες βιβλικής καταστροφής, που όμοιά της δεν έχει ξαναζήσει το νησί του Ιονίου. Οι περιοχές που πολίτες κινδύνευσαν και εγκατέλειψαν άρον-άρον τα σπίτια τους -στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καμία βοήθεια- είναι πάνω από δέκα. Οι περιοχές που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τα κύρια προβλήματα είναι οι εξής: Μοραΐτικα, Μεσογγή, πόλη της Κέρκυρας, Ποταμός, Αγία Κυριακή, Χρυσηίδα, Βιρός, Αύρα, Άγιος Στέφανος, Άγιοι Δέκα και Σιναράδες. 

Τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία που έχουν πλημμυρίσει είναι εκατοντάδες και ακόμη η Πυροσβεστική δεν έχει καταφέρει λόγω του όγκου των κλήσεων να επιχειρήσει σε όλα τα συμβάντα. Πηγές της Πολιτικής Προστασίας του νησιού κάνουν λόγο στο ethnos.gr για πάνω από 200 με 300 κτίρια που πλημμύρισαν, και αυτά μόνο για την περιοχή των Μοραϊτίκων και της Μεσογγής, το σημείο όπου η Κέρκυρα κόπηκε στη μέση όταν το ποτάμι υπερχείλισε και όλοι οι κάτοικοι ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κέρκυρας βρέθηκαν αποκομμένοι από βασικές υπηρεσίες, όπως είναι το νοσοκομείο του νησιού.

Μόνο στην ίδια περιοχή, δηλαδή στα Μοραΐτικα και τη Μεσογγή, τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν ή πλημμύρισαν είναι πάνω από 200, καΐκια και βάρκες στο ίδιο σημείο βυθίστηκαν και σε όλο το νησί μαθητές από πολλά σχολεία, όπως στο νηπιαγωγείο της Στρογγυλής, χρειάστηκε να περιμένουν για ώρες μέχρι οι γονείς τους να καταφέρουν ακόμη και με μπουλντόζες να τα παραλάβουν. Την ίδια ώρα, 40 μαθητές του μουσικού σχολείου και του ΕΠΑΛ Κέρκυρας φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία της πόλης καθώς ήταν αδύνατη η μεταφορά τους προς τη μέση και νότια πλευρά του νησιού όπου βρίσκονται τα σπίτια τους και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε κανένας ασφαλής τρόπος να τα προσεγγίσουν.

 Καταστροφή χωρίς προηγούμενοΓια να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της πλημμύρας, κατά τη διάρκεια της σφοδρής βροχόπτωσης χθες, έπεσαν στο νησί 340 χιλιοστά βροχής μέσα σε τρεις ώρες, όταν στην Κέρκυρα η μέση βροχόπτωση τον Οκτώβριο δεν ξεπερνά τα 120 χιλιοστά για ολόκληρο το μήνα, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η πρωτεύουσα του Ιονίου είχε δοκιμαστεί και εμφανίσει πλημμυρικά φαινόμενα και με την επέλαση της κακοκαιρίας «Αθηνά» πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η «Αθηνά» έριξε στη Νότια και Μέση Κέρκυρα, 360 χιλιοστά βροχής κατά το τριήμερο 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2021, με τον μεγαλύτερο όγκο νερού να καταγράφεται την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, που έφτασε τα 320 χιλιοστά! 

Αυτό που συνέβη χθες στο νησί του Ιονίου που έχει πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, με βάση τοπικούς φορείς και πολίτες, δεν έχει κανένα προηγούμενο. Αποκόπηκαν δρόμοι, έπεσαν πρανή, κατέρρευσαν τοιχία, σπίτια και καταστήματα βρέθηκαν κάτω από το νερό, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, διακόπηκε η λειτουργία του αεροδρομίου «Ι. Καποδίστριας», εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στους δρόμους και κινδύνευσαν εξαιτίας των εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων τα οποία εστιάζονται κατά κύριο λόγο στη Μέση και Νότια Κέρκυρα. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό