21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Χωρίς διανομή μερίσματος η χρήση του 2022

Ειδήσεις Ελλάδα

Oι συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι ώριμες ούτως ώστε να δοθεί μέρισμα για τη χρήση 2022 δήλωσε ο κ. Παύλος Μυλωνάς μιλώντας σε ξένους επενδυτές κλείνοντας τις ελπίδες για μια διανομή κερδών στους μετόχους την τρέχουσα χρονιά. O λόγος που ο επόπτης εικάζεται πως δεν έδωσε τη σχετική άδεια είναι επειδή ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ καιρό να δώσουν μέρισμα και τώρα μόλις έφτιαξαν τους ισολογισμούς τους.

Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΤΕ διευκρίνισε πως οι ελληνικές τράπεζες θα διανείμουν μέρισμα για το 2023 (κέρδη τρέχουσας χρήσης) κατά το 2024. Μάλιστα η Εθνική θα προβλέψει αναλόγως της προόδου των αποτελεσμάτων διανομή μεταξύ 20% και 30%.

260 εκατ. ευρώ κέρδη από την Εθνική Τράπεζα το α’ τρίμηνο

Ο κ. Μυλωνάς μίλησα για μια μικρή και στοχευμένη εθελουσία.

Σε ότι αφορά τα MREL οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και έτσι αναμένεται η τράπεζα να προχωρήσει σε μια έκδοση στο τέλος του τρέχοντος έτους ή το επόμενο  που οι τιμές θα κρίνουν αν θα είναι έκδοση senior ή Tier 2.

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, αυτά το α τρίμηνο δεν ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να είναι περισσότερα το 2ο τρίμηνο όμως δεν πρόκειται να ξεπεράσουν την πρόβλεψη των 350 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια που δεν θα διανείμει η τράπεζα ως μέρισμα θα χρησιμοποιηθούν για πιστωτική επέκταση, επενδυτικές ευκαιρίες ενώ μπορεί να εξεταστεί και κάτι ακόμη που να αφορά τους μετόχους ωστόσο η διοίκηση της ΕΤΕ  δεν έδωσε σχετικές λεπτομέρειες.

Η Τράπεζα εξετάζει τρόπους περαιτέρω εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των NPEs μεταξύ των οποίων και την αναχρηματοδότησή τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό