22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Χωρίς αντιπολίτευση μέχρι τα Χριστούγεννα

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο της κεντροαριστεράς αποτυπώνουν με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο, το έλλειμμα εναλλακτικής πολιτικής πρότασης που υπάρχει. Ίσως είναι η πρώτη φορά που το  κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και το τρίτο κόμμα βρίσκονται σε βαθιά κρίση και οδεύουν ταυτόχρονα  σε εσωκομματικές εκλογές,  οι οποίες όμως δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση την ενότητα για την επόμενη μέρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα θεωρείται βέβαιο πως οποίος και αν εκλεγεί θα υπάρξει νέα διάσπαση. Άλλωστε το έχουν επισημάνει αυτό με επίσημες δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη του κόμματος. Στο ΠΑΣΟΚ βλέποντας τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως το κλίμα την επόμενη των εκλογών θα είναι διαφορετικό στον δικό τους πολιτικό χώρο, χωρίς ωστόσο και εκεί να είναι τίποτα βέβαιο.

Πάντως τα δυο κόμματα ανέβηκαν στη ΔΕΘ χωρίς να μπορέσουν να δώσουν το επίσημο πολιτικό τους στίγμα καθώς τα πρόσωπα που τα εκπροσώπησαν κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι στην ίδια θέση την επόμενη των εκλογών. Αν δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλακης, θα συνεχίσει στα μέσα Οκτωβρίου να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή αν τα όσα είπε ο Νίκος Παππας θα εκφράζουν τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας τους ή της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου αναλώθηκε σε τοποθετήσεις γύρω από τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρόνια  το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβηκε με μεταβατικό αρχηγό στην Θεσσαλονίκη καθώς πέρσι στην θέση του Νίκου Παππα ήταν ο Σωκράτη Φάμελλος, γεγονός που επιβεβαιώνει πως δύσκολα θα κλείσει το μεγάλο ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση που επικρατεί στην κεντροαριστερά δεν κάνει καλό στη δημοκρατία αλλά και στην κυβέρνηση που εξακολουθεί να παίζει χωρίς αντίπαλο και θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα.

Άλλωστε το καλύτερο σενάριο θέλει το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν εκλέξει αρχηγό ο οποίος θα  είναι έτοιμος να ασκήσει τα καθήκοντα του κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό όμως όπως είπαμε είναι το καλό σενάριο, καθώς είναι πολύ πιθανό να μπούμε στο 2025 χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση ή την θέση αυτή να την έχει καταλάβει κοινοβουλευτικά το ΠΑΣΟΚ . Ήδη δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει τη δεύτερη θέση και έχει κατρακυλήσει στην 5η.

Το βέβαιο είναι πως όταν δεν υπάρχει το πρέσινγκ από την αντιπολίτευση, υπάρχει ο κίνδυνος της χαλάρωσης για την κυβέρνηση κάτι που ήδη έχει αρχίσει να διαπιστώνει ο πρωθυπουργός ο οποίος επιχειρεί να τρέξει την υλοποίηση των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί ουσιαστικά και δημοσκοπικά το διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που υπέστη την πρώτη σημαντική φθορά στις ευρωεκλογές, έχει ρίξει το βάρος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, που αφορούν κυρίως την ακρίβεια η οποία εξακολουθεί να είναι το μεγάλο ζητούμενο για τα νοικοκυριά, ενώ στην πορεία προστέθηκε και το θέμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα ακόμη στοίχημα είναι η ανάταξη της υγείας καθώς τα προβλήματα συνεχίζονται. Η στέγαση με τα ενοίκια να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά και η  εκπαίδευση με τα νέα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι τα δύο θέματα που βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό