31.8 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

«Χτενίζουν» την Αμοργό για τον εντοπισμό του Αμερικανού – Τα νέα στοιχεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό του 59χρονου Αμερικανού τουρίστα τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν αποφάσισε να πάει για πεζοπορία στην Αμοργό.

Όπως αναφέρουν οι οικείοι αλλά και ο φίλος του με τον οποίο παραθέριζαν στο νησί των Κυκλάδων, η Ελληνική Αστυνομία κρατάει κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τις έρευνες χωρίς να δίνει λεπτομέρειες ακόμη και στους ειδικούς Αστυνομικούς που κατέφθασαν από την Αμερική

Σύμφωνα πάντα με τον φίλο του, ο οποίος έκανε και τη δήλωση εξαφάνισης, «η αγωνία κορυφώνεται καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο που να δείχνει τι μπορεί να του έχει συμβεί».

Μάλιστα, σε παρέμβασή του στην εκπομπή Φως το Τούνελ, κατήγγειλε ότι «δεν υπάρχει αρκετή υποστήριξη στις έρευνες από την ΕΛΑΣ, δεν υπάρχουν εξειδικευμένα drones που να χρησιμοποιούνται στις έρευνες, ούτε και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι».

Το χρονικό της εξαφάνισης

Την περασμένη Τρίτη, ο Έρικ Κάλιμπετ ξεκίνησε την πεζοπορία ακολουθώντας ένα χαρακτηρισμένο μονοπάτι, διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών, από την Αιγιάλη με κατεύθυνση προς Κατάπολα.

Όσο περνούσαν οι ώρες, ο φίλος του ανησύχησε καθώς δεν απαντούσε στις επαναλαμβανόμενες κλήσεις που έκανε στο κινητό του Κάλιμπετ. Αμέσως προσήλθε στο Αστυνομικό Τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του με τις Αρχές να σημαίνουν συναγερμό για τον εντοπισμό του.

Στο σημείο κλήθηκαν η Πυροσβεστική ενώ την περιοχή «χτένισαν» ένα περιπολικό, ένα ελικόπτερο αλλά και ένα drone με σκοπό τον εντοπισμό του. Σημειώνεται ότι το τελευταίο σήμα που εξέπεμψε το κινητό του εντοπίστηκε χωρίς όμως να δίνονται περεταίρω λεπτομέρειες.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι του έχει συμβεί»

«Έχουν έρθει δυο υψηλόβαθμοι αστυνομικοί από την Αμερική για να συνδράμουν στις έρευνες αλλά η Ελληνική Αστυνομία δεν τους βοηθάει. Οι αστυνομικοί αυτοί είναι εκπαιδευμένοι στην εύρεση ανθρώπων μέσω κινητών τηλεφώνων. Όμως από την ΕΛΑΣ δεν μας λέει κανείς για το στίγμα των δύο κινητών του τηλεφώνων ώστε να επικεντρωθούν εκεί οι έρευνες και να ψάξουν συγκεκριμένη περιοχή. Έχουμε ζητήσει και τη συνδρομή της ειδικής ομάδας Anubis αλλά η Αστυνομία καθυστερεί ακόμη και να στείλει το αίτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι του έχει συμβεί. Μου είπε ότι θα πάει έναν περίπατο. Πέρασαν αρκετές ώρες, δεν εμφανίστηκε και πήγα και δήλωσα την εξαφάνιση του. Δεν έχει κανένα πρόβλημα υγείας και γνωρίζει το νησί πολύ καλά καθώς το επισκέπτεται τα τελευταία δέκα χρόνια», επισημαίνει.

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δήμαρχο της Αμοργού, στους εθελοντές αλλά και στην Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων Αμοργού, που κάνουν υπερπροσπάθειες για να βρεθεί ο φίλος μου», συμπλήρωσε ο φίλος του Αμερικανού τουρίστα.

Οι μαρτυρίες που εξετάζονται

Ήδη έχει καταθέσει στην Αστυνομία ιδιοκτήτρια ταβέρνας, όπου σταμάτησε και πήρε αναψυκτικό και νερό καθώς και ένα ζευγάρι περιπατητών που τον είδε κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Ελέγχεται και μια ακόμη μαρτυρία βοσκού, ο οποίος υποστηρίζει ότι τον είδε από μακριά.

Στο νησί βρίσκεται η σύντροφος και ο αδελφός του αγνοούμενου και δηλώνουν πως δεν θα φύγουν αν δεν βρεθεί.

ΕΛΑΣ: «Δεν αποκλείεται η εγκληματική ενέργεια»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, «δεν μπορεί να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια μέχρι να βρεθεί».

Μιλώντας στο MEGA, η κ. Δημογλίδου ανέφερε ότι «έχουμε και άλλους που αναζητούμε, είναι ένα ζευγάρι Ισραηλινών στη Βυτίνα και ένας ακόμη υπήκοος ΗΠΑ στην Κέρκυρα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί την εβδομάδα που είχαμε τον μεγάλο καύσωνα και συνθήκες που δεν προσφέρονται για περίπατο σε τέτοια δύσβατα σημεία».

Και συνέχισε: «Όλοι αυτοί φαίνεται ότι έχουν κινηθεί μέσα σε μονοπάτια. Η αναφορά που έχουμε είναι ότι έχουν αποχωρήσει από το κατάλυμα στο οποίο έμεναν για να διασχίσουν ένα μονοπάτι. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο στα νησιά, ιδιαίτερα από τουρίστες που δεν έχουν ξαναεπισκεφθεί την πατρίδα μας».

Η κ. Δημογλίδου τόνισε ότι όταν υπάρχει κάποια ηλεκτρονική συσκευή είναι πιο εύκολο και γρήγορο να βρεθεί κάποιος που έχει εξαφανιστεί. «Σε κάποιες περιπτώσεις δεν μας βοηθά, όπως στην περίπτωση της Αμοργού, που ο άνθρωπος αυτός δεν απαντά στο τηλέφωνο από την πρώτη στιγμή που τον κάλεσαν οι αστυνομικοί».

Όσο για το στίγμα που έχουν δώσει οι εταιρείες κινητής, αναφέρει ότι «δυστυχώς μας έχουν δώσει ένα πολύ μεγάλο και δύσβατο κομμάτι στο οποίο πρέπει να τον αναζητήσουμε. Υπάρχει βλάστηση, υπάρχουν χαράδρες στο συγκεκριμένο κομμάτι».

Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Η κ. Δημογλίδου σημειώνει ότι όλα τα σενάρια για το τι έχει συμβεί παραμένουν ανοιχτά. «Στην περίπτωση της Αμοργού είχαμε άμεση κινητοποίηση, έφτασαν και από τα διπλανά νησιά. Ο ίδιος ο γενικός αστυνομικός διευθυντής βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο νησί και ψάχνει και αυτός μαζί με τους αστυνομικούς» προσθέτει.

Όπως λέει, υπάρχουν σκύλοι και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και εναέριο μέσο εθελοντικής ομάδας. «Ο άνθρωπος δεν έχει βρεθεί στο μονοπάτι άρα βρίσκεται κάπου αλλού σε αυτό το μεγάλο κομμάτι που ψάχνουμε, γι’ αυτό και μας βοηθάει πολύ το ελικόπτερο», λέει η ίδια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό