20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Χρυσάφι» το ασήμι

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

H άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και των μετάλλων έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά ιστορικού ράλι στην πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία -πίσω από τη θεαματική ζήτηση όμως για χαλκό και παλλάδιο. Στους μέχρι τώρα «αόρατους» πρωταγωνιστές αυτής της έκρηξης των τιμών φαίνεται να βρίσκεται και το ασήμι.

Η τιμή του αργύρου έχει σημειώσει άνοδο 70% στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, με τους ειδικούς της αγοράς να προβλέπουν περαιτέρω ανατίμησή του όσο προχωρά η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ζήτηση έχει εκτοξευτεί το τελευταίο δωδεκάμηνο και χθες η τιμή του αργύρου βρισκόταν στα 27 δολάρια η ουγκιά – επίπεδο που σηματοδοτεί αύξηση 74% σε σχέση με τα 15,5 δολάρια στα οποία βρισκόταν πριν από έναν χρόνο. Στο ίδιο διάστημα ο χρυσός έχει ανατιμηθεί μόνον κατά 6,4%.

Όπως επισημαίνει το CNBC, η ζήτηση για ασήμι -πέραν των συμβατικών εμπορικών χρήσεων- έχει ανέβει κατακόρυφα από τις βιομηχανίες για όλες τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές, από τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα έως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τον οικιακό εξοπλισμό.

Ο Όλε Χάνσον, αναλυτής του κλάδου εμπορευμάτων της Saxo Bank, επισημαίνει στο CNBC ότι ακριβώς αυτή η υψηλή βιομηχανική ζήτηση θα συνεχίσει να στηρίζει την τιμή του αργύρου και το επόμενο διάστημα, και δη όσο προχωρά η πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας.

Το απόλυτο ιστορικό ρεκόρ της τιμής του αργύρου είχε καταγραφεί το 2011, όταν είχε φθάσει σχεδόν στα 50 δολάρια η ουγκιά.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό