25.5 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Χρησιμοποίησε την τέχνη για να βελτιώσεις τη ζωή σου

Ειδήσεις Ελλάδα

Μην αφήνεις την τέχνη στη ζωή σου να συμβαίνει απλά: διαχειρίσου τη.

Η τέχνη είναι εξαιρετικά δύσκολο να οριστεί, αλλά μπορούμε να την περιγράψουμε μέσα από πίνακες, φωτογραφίες, γλυπτά, κ.λπ., που επιλέγουμε να μας περιβάλλουν επειδή μας αρέσει να τα κοιτάμε -και οπωσδήποτε η «τέχνη» μας μπορεί να είναι πλήρους μεγέθους ή να έχει μειωθεί για να χωράει σε reel.

Στη συγκεκριμένη συζήτηση, θα αγνοήσουμε την ηχητική τέχνη (όπως η μουσική), την κινητική τέχνη (όπως ο χορός), τη λογοτεχνία και το δράμα, κ.λπ. Θα επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορεί να συναντήσεις σε εκθέσεις στο Λούβρο ή στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ή σε τοπικές γκαλερί τέχνης.

Ο λόγος που οι περισσότεροι προσθέτουμε τέχνη στον κόσμο μας είναι γιατί αυτό μας δίνει μια μεγάλη ψυχολογική ώθηση προς την ευημερία, τουλάχιστον όταν την επιλέγουμε (Lindell και Mueller, 2011).

Η επιλογή της τέχνης είναι ένας τρόπος να ασκήσουμε κάποιο έλεγχο στη ζωή μας, και μόνο το να κάνουμε αυτήν την επιλογή μας δίνει μια πιο θετική νοοτροπία για να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο και βοηθά τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας τακτικά την γνωστική μας απόδοση (Dutton, 2009).

Μέσω της τέχνης, μπορούμε επίσης να στείλουμε σήματα σε οποιονδήποτε επισκέπτεται το σπίτι μας ή περνά από τον χώρο εργασίας μας για το τι εκτιμούμε στον εαυτό μας, το οποίο μπορεί να είναι ότι είμαστε καλοί στη δουλειά μας, ή μέλη μιας συγκεκριμένης ομάδας, ή κάτι εντελώς διαφορετικό (Lindell και Mueller, 2011).

Όταν στέλνουμε αυτά τα σήματα, υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ποιοι πραγματικά είμαστε και δίνουμε στους άλλους ενδείξεις όχι μόνο για το τι μας παρακινεί, αλλά και για το πώς να αλληλεπιδρούν μαζί μας -και όχι απλώς για το τι να συζητήσουν. Για παράδειγμα, αν η τέχνη που βλέπουν υποδεικνύει ότι ζούμε τις ζωές μας με σχετικά τυπικό τρόπο, οι άνθρωποι γνωρίζουν να κρατούν λίγη απόσταση όταν μιλάμε· οι πιο τυπικοί άνθρωποι προτιμούν λίγο μεγαλύτερους χώρους προσωπικής απόστασης.

Η τέχνη μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αποφορτιστούμε και να ανανεωθούμε, ειδικά αν απεικονίζει σκηνές της φύσης. Σκέψου το: οι φωτογραφίες διακοπών που φαίνεται να προκαλούν τα περισσότερα «wow» είναι πάντα εικόνες της φύσης. Είτε είναι τοπία, είτε πορτρέτα, τροπικά ή φυλλοβόλα, με ή χωρίς άγρια ζωή, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία. Μας αρέσει να κοιτάμε εικόνες της φύσης, είτε έχουμε φωτογραφίσει μια σκηνή οι ίδιοι είτε όχι (Herzog, Maguire και Nebel, 2003).

Η προτίμησή μας για σκηνές της φύσης έχει νόημα, ειδικά αν οι τόποι που απεικονίζονται φαίνεται να είναι πλήρεις με τους πόρους που θα ήταν χρήσιμοι για την επιβίωσή μας όταν το είδος μας ήταν νέο (Dutton, 2009).

Φαίνεται ότι όλοι οι αισθητηριακοί επεξεργαστικοί κύκλοι στον εγκέφαλό μας έχουν αναπτυχθεί για να βρίσκουν επιθυμητό να συναντούν τις συνθήκες που θα μας σήμαιναν ότι πιθανόν υπάρχει κοντά φαγητό και ότι η διαφυγή από τους θηρευτές που μας έβρισκαν νόστιμους θα ήταν εφικτή (Dutton, 2009). Σύμφωνα με τον Dutton (2009), αυτές οι αντιδράσεις είναι τόσο θεμελιώδεις ώστε μόνο η θέα των χώρων όπου θα μπορούσαμε να ευημερούμε πριν από αιώνες μας δίνει μια ψυχολογική ώθηση, βελτιώνοντας τη διάθεση και την γνωστική μας απόδοση.

Όταν βλέπουμε σκηνές της φύσης, είτε σε φωτογραφίες είτε σε πίνακες, τα επίπεδα άγχους μας μειώνονται, η νοητική μας απόδοση βελτιώνεται και ανανεωνόμαστε ψυχικά (Herzog, Maguire και Nebel, 2003).

Οπότε ναι, είναι καλή ιδέα να προσθέσεις έναν πίνακα της φύσης πάνω από το τζάκι στο σαλόνι. Οι πιο χρήσιμες εικόνες της φύσης για την αναβάθμιση της ψυχικής μας κατάστασης είναι αυτές που φαίνονται έτοιμες να μπούμε μέσα (Dutton, 2009).

Οι εγκέφαλοί μας καταλαβαίνουν ότι δεν θα μπορέσουμε να «συγχωνευτούμε» σε μια εικόνα, αν και αυτό φαίνεται να συμβαίνει συνεχώς στις ταινίες, αλλά μας αρέσει να πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε. Ένα σχετικά καθαρό προσκήνιο, χωρίς εμπόδια όπως φράχτες ή θάμνους, είναι κάτι που αισθανόμαστε ότι μπορούμε να περάσουμε μέσα.

Οι «καλύτερες» εικόνες της φύσης παρουσιάζουν ομάδες δέντρων που φαίνονται έτοιμες για αναρρίχηση, διάσπαρτες σε ένα λιβάδι (Dutton, 2009). Είναι εντάξει αν υπάρχει κάποια ένδειξη ανθρώπινης ζωής, όπως μια καλύβα στο βάθος ή ένας ελαφρώς κυρτός δρόμος, αλλά ο καιρός θα πρέπει να είναι υπέροχος και το τοπίο σε σχετικά καλή κατάσταση (όχι πρόσφατα κατεστραμμένο από δασική πυρκαγιά, για παράδειγμα).

Οι μπόνους πόντοι ευημερίας προστίθενται αν υπάρχει ένα ήσυχο ρυάκι ή μια ήρεμη λίμνη στο πλάνο. Ενδείξεις κοντινών θηρευτών -όπως λιοντάρια ή τίγρεις ή αρκούδες- είναι ανεπιθύμητες, όπως και η πυκνή φυτική ανάπτυξη που θα έκανε δύσκολη την παρακολούθηση της προσέγγισης κινδύνου. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι η θέα κοντινών εικόνων λουλουδιών, όπου τα άνθη γεμίζουν το κάδρο, αλλά οι μίσχοι δεν είναι εμφανείς, μπορεί να επιταχύνει την επιστροφή μας στην κανονικότητα μετά από άγχος.

Οι εικόνες της φύσης μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε την καλύτερη ζωή μας και να αποφύγουμε να αδυνατίσουμε από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες (Herzog, Maguire και Nebel, 2003). Οι εικόνες της φύσης θα λειτουργήσουν για σένα, ακόμα και αν δεν έχεις πολύ χρόνο (σε διακοπές ή αλλιώς) για να ασχοληθείς μαζί τους. Πολυτελή εκτυπώσεις και κορνίζες δεν είναι απαραίτητες για να έχεις θετικά αποτελέσματα από την προσπάθεια που επενδύεις.

Είμαστε πιο θετικοί για την τέχνη που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι παρά για την τέχνη που έχει δημιουργηθεί από άλλους, οπότε προσπάθησε, τουλάχιστον, να είσαι αντικειμενική σχετικά με ποια από τα δικά σου έργα επιλέγεις να δείξεις.

Χρησιμοποίησε συνειδητά την τέχνη για να φωτίσεις τη ζωή σου και να επιτύχεις τους προσωπικούς και επαγγελματικούς σου στόχους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό