27.4 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Χρηματιστήριο: O Moody’s δίνει… φτερά στην Alpha

Ειδήσεις Ελλάδα

«Φρένο» στο 6ήμερο πτωτικό σερί βάζει η μετοχή της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την χθεσινοβραδινή αναβάθμιση από τον Moody’s να δίνει… φτερά στην εισηγμένη.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της τράπεζας αναρριχάται κατά 3,25% και εκτινάσσεται στο 1,51 ευρώ, θέτοντας τις βάσεις για τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη του τελευταίου διμήνου.

Η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς στις πρώτες δύο ώρες έχει ήδη «καλυφθεί» το 50% του μέσου ημερήσιου τζίρου, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 3 εκατ. τεμάχια, αξίας 4,5 εκατ. ευρώ.

Ώθηση από Moody’s

Η αγοραστική ευφορία, όπως προαναφέρθηκε, σχετίζεται με την απόφαση του οίκου Moody’s να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Alpha Bank σε Baa3, δηλαδή στην επενδυτική κατηγορία.

Χρηματιστήριο – Κατασκευές: Οι 5+2 εισηγμένες με αποδόσεις έως +25% μέσα στο 2024

Κι αυτό, μάλιστα, χωρίς ο συγκεκριμένος οίκος να έχει πράξει το αντίστοιχο για την αξιολόγηση του κρατικού ομολόγου, το οποίο παραμένει ένα «σκαλί» κάτω του πολυπόθητου investment grade.

Έτσι, η μετοχή της Alpha Bank καταφέρνει να ανακάμψει από τα χαμηλά 7μηνου (1,44 ευρώ ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 26/6) και να επιστρέψει άνω του ψυχολογικού ορίου του 1,5 ευρώ.

Πάντως, η μεταβολή της τράπεζας από τις αρχές του έτους εξακολουθεί να είναι αρνητική (-5%), έχοντας υπο-αποδώσει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη (+8,3%) αλλά και τον τραπεζικό δείκτη (+14%).

Ελκυστικά σημεία εισόδου

Από την άλλη πλευρά, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank, η οποία ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ, έχει δημιουργήσει ορισμένα ελκυστικά σημεία εισόδου για τους επενδυτές.

Μην ξεχνάμε ότι ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E κυμαίνεται σταθερά κάτω του 6x -στο 5,8x για την ακρίβεια-, ενώ ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV ανέρχεται μόλις στο 0,47x.

Στο α’ τρίμηνο του 2024, τα καθαρά κέρδη έφθασαν στα 211,1 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την εξομάλυνση του πιστωτικού κινδύνου, ενώ τα εξυπηρετούμενα δάνεια άγγιξαν τα 30 δισ. ευρώ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών διαμορφώνεται στα 2,19 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα κατά 45% σε σχέση με τα τρέχοντα.

Κι όλα αυτά, ενόσω η διοίκηση αναμένεται να διανείμει 122 εκατ. ευρώ (20% επί των περσινών κερδών), εκ των οποίων το 50% αφορά μέρισμα και το υπόλοιπο 50% επαναγορές μετοχών.

Τσαμάζ: Τα 14 χρόνια που άλλαξαν τον ΟΤΕ – Οι στιγμές ορόσημο και η επόμενη επαγγελματική στέγη

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό