24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Χρηματιστήριο – Mid Cap: Γιατί δυσκολεύονται τα «μεσαία»

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να προσφέρει μια μέση απόδοση της τάξης του +11% από τις αρχές του 2024, αλλά τα κέρδη φαίνεται ότι αφορούν ένα μικρό μέρος του ταμπλό, και κυρίως τους μεγάλους «παίχτες», δηλαδή τα blue chips.

Αντίθετα, η εικόνα στη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική, με τη φετινή άνοδο του Mid Cap να ανέρχεται μόλις στην περιοχή του +4%.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις συνολικά 20 μετοχές του σχετικού δείκτη, μόλις οι οκτώ βρίσκονται σε θετικό έδαφος σε σχέση με τις αρχές του έτους, δείγμα του επιλεκτικού ενδιαφέροντος εκ μέρους των αγοραστών.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των περισσότερων «μεσαίων» χαίρουν άκρας υγείας, ενώ φυσικά δεν λείπουν και τα επιχειρηματικά deals, τα οποία δημιουργούν νέες αξίες για τους μετόχους.

Γιαν Κάρας: Ο master των μερισμάτων μοίρασε 2,2 δισ.

Τι συμβαίνει στον Mid Cap

Μία εξήγηση γι’ αυτήν την υποαπόδοση σχετίζεται με τα ισχυρά κέρδη του 2023, κατά τη διάρκεια του οποίου τα «μεσαία» κατέγραψαν σωρευτική άνοδο σχεδόν +60%. Κατόπιν αυτού του ράλι είναι φυσιολογικό να μεσολαβεί μια περίοδο «χώνεψης» και αφομοίωσης.

Την ίδια στιγμή, εμπόδιο στην περαιτέρω άνοδο του Mid Cap συνιστά και η μειωμένη ορατότητα στο εξωτερικό, καθώς τα ξένα κεφάλαια, τα οποία μην ξεχνάμε ότι κυριαρχούν πλέον στην Αθήνα, τείνουν να προτιμούν τα blue chips, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλότερη εξωστρέφεια και μεγαλύτερη «βάθος».

Οι απώλειες

Στρέφοντας το βλέμμα στις επιμέρους εισηγμένες, οι μετοχές των ΑΒΑΞ και ΕΧΑΕ τίθενται στην προμετωπίδα των ρευστοποιήσεων, καθώς χάνουν από 25% και 11%, αντίστοιχα, μέσα στο 2024.

Πτώση μεταξύ του -5% και του -9%, ταυτόχρονα, καταγράφουν οι μετοχές των Austriacard, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης, Trade Estates, Quest Συμμετοχών, Ideal Holdings, Τεχνική Ολυμπιακή και Dimand.

Από την πλευρά τους, Fourlis και ΕΥΑΘ βρίσκονται σε οριακά αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας απώλειες 1,5% και 3,8%, αντίστοιχα.

Οι εξαιρέσεις

Στον αντίποδα των παραπάνω, φυσικά, μπορούμε να αντιπαραβάλλουμε μια οκτάδα «μεσαίων» με δυνατές αποδόσεις.

Η μετοχή της Optima Bank, για παράδειγμα, «τρέχει» ένα ράλι σχεδόν +70%, φλερτάροντας με το όριο του 1 δισ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Η Κρι – Κρι ακολουθεί με κέρδη περίπου +29%, με το άνοιγμα στις ΗΠΑ να οδηγεί τη μετοχή σε ιστορικά υψηλά, ενώ ΟΛΠ και Profile κερδίζουν από +17%.

Τέλος, οι μετοχές των Intralot και Intrakat ενισχύονται κατά σχεδόν +10% μέσα στο 2024, με τη Lavipharm και τον ΑΔΜΗΕ να έπονται στο +4,5% και στο +0,4%, αντίστοιχα.

Οι αποδόσεις του FTSE Mid Cap

+0,8% στο 3μηνο -4,6% στο 6μηνο +3,7% στο 2024 +10,9% στο 12μηνο

Ενέργεια: Πώς ελέγχει το 1/5 του Χρηματιστηρίου – Οι 6+2 μετοχές σηματωροί του κλάδου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό