33.5 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Χρηματιστήριο: Στο 5% η διόρθωση από τα φετινά υψηλά

Ειδήσεις Ελλάδα

Τουλάχιστον στο -5% ανέρχεται η μέχρι στιγμής αναδίπλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων (κλείσιμο 20ης Μαΐου), με τον Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 1,5 μήνα.

Είναι σαφές ότι η διάθεση για την ανάληψη πρόσθετου επενδυτικού ρίσκου έχει περιοριστεί σημαντικά, γεγονός το οποίο συντηρεί τη βραχυπρόθεσμη πλαγιο-καθοδική κίνηση. Κι αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες.

Αφενός στην πρόθεση των traders να κατοχυρώσουν τα σημαντικά κέρδη της τελευταίας περιόδου (ακόμη και σήμερα η απόδοση στο 2024 ξεπερνά το +10%), αφετέρου στη νευρικότητα-μεταβλητότητα που κυριαρχία στο εξωτερικό εν όψει των ευρωεκλογών και εν μέσω των στοιχημάτων για τις επιτοκιακές αλλαγές.

Μπορεί ο μέσος όρος των τελευταίων 50 ημερών (1.436 μονάδες) να μην πρόσφερε τις αναμενόμενες στηρίξεις εκ μέρους των αγοραστών, αλλά το επόμενο δυνατό test της ελληνικής αγοράς αφορά τις 1.400 μονάδες, οι οποίες συνιστούν το βασικό ανάχωμα στην εν εξελίξει καθοδική κίνηση.

Χρηματιστήριο: Οι 11+4 πιο ελκυστικές επιλογές στα blue chips

Μην ξεχνάμε ότι ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών, o οποίος σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη τάση, εξακολουθεί να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας, δηλαδή στις 1.327 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, παρά την τρέχουσα οπισθοχώρηση, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να απολαμβάνει τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων, αλλά και τα διαδοχικά εταιρικά deals. Επομένως, η «μαγιά» για μια ανοδική αντίδραση υπάρχει.

Σήμερα, στο μεταξύ, η μετοχή της Mytilineos αναμένεται να προσελκύσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δεδομένων των χθεσινών ανακοινώσεων για την αλλαγή της ονομασίας (Metlen), την έγκριση του μερίσματος και τον στόχο για EBITDA 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2024.

Με τιμή εισαγωγής τα 2,78 ευρώ, επίσης, κάνει πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο η μετοχή της Noval Properties, θυγατρικής της Viohalco, το όριο διαπραγμάτευσης της οποίας θα είναι ελεύθερο κατά την τρέχουσα εβδομάδα.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η εστίαση των επενδυτών στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία πρόκειται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Κάπως έτσι, τα προσυμβόλαια των δεικτών δείχνουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street καταγράφουν μικρά κέρδη εν αναμονή των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται και τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα χαμηλά της Autohellas, οι αγορές στην AS Company και το… ταμείο της Βογιατζόγλου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό