26.7 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής με το βλέμμα στην Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Στάση αναμονής τηρεί σήμερα (4/7) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές περιμένουν τις εξελίξεις από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απουσία εγχώριων καταλυτών, άλλωστε, έχει καταστήσει την ελληνική αγορά απολύτως εξαρτώμενη από τις διαθέσεις στο εξωτερικό, όπου η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει η Νο.1 πρόκληση.

Την ίδια στιγμή, η σημερινή αργία στη Wall Street έρχεται να επιτείνει την έλλειψη ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τη συνεδρίαση να θυμίζει έντονα… Δεκαπενταύγουστο.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,06% και διαμορφώνεται στις 1.422,73 μονάδες, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.423,56 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.421,89 έως 1.427,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 2 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή του ΟΤΕ κατρακυλά κατά 4,6%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,71 ευρώ (μικτό), κάτι το οποίο επηρεάζει το σύνολο της αγοράς. Από εκεί και πέρα, Motor Oil και Eurobank ενισχύονται κατά 1%.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,58% και τις 1.250 μονάδες, εν αναμονή των πρώτων μερισμάτων.

Η μετοχή της Eurobank διευρύνεται στο +1,12% και τα 2,078 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,62% και το 1,62 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,50% και τα 3,61 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 7,78 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,06% και 3.470 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Έτσι, κατρακυλά στο -4,42% και τα 13,19 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται κατά 1%, σε μια προσπάθεια ανάκτησης των 6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Motor Oil κερδίζει 1,1%, μετά και την οριστική συμφωνία για την απόκτηση της Ηλέκτωρ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,35% και 2.267 μονάδες), η μετοχή της Dimand ξεχωρίζει θετικά στο +2,3% και τα 8,7 ευρώ, βάζοντας τέλος στην καθοδική πορεία προς τα ιστορικά χαμηλά. Η Lavipharm, επίσης, διευρύνεται στο +1,7% και το 0,8 ευρώ, ενώ Intracom και Fourlis βρίσκονται στο +0,6%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ διολισθαίνει στο -1,3% και τα 2,2 ευρώ, λόγω των εξελίξεων με τον αγωγό στην Κύπρο.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,6 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο – Μεσαία: Οι θετικές εκπλήξεις που ξεχωρίζουν στον «αδύναμο» MID CAP

Με τάση από το εξωτερικό

Στο -γνωστό πλέον- στενό εύρος των 1.400 – 1.430 μονάδων εξακολουθεί να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις «βαριές» πολιτικές εξελίξεις της Ευρώπης.

Σήμερα οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου προσέρχονται στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση, με τους Εργατικούς να θεωρούνται το μεγάλο φαβορί, εξοβελίζοντας το κόμμα των Συντηρητικών στη θέση της αντιπολίτευσης.

Από εκεί και πέρα, στη Γαλλία απομένουν ελάχιστες ημέρες μέχρι τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο οποίος θα κρίνει κατά πόσο η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν θα καταφέρει να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν η άτυπη συμμαχία Μακρόν – Αριστεράς θα αποδώσει καρπούς.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οι επενδυτική ορατότητα στην Ευρώπη παραμένει ιδιαιτέρως χαμηλή, γεγονός το οποίο προσδίδει χαρακτηριστικά έντονης μεταβλητότητας και νευρικότητας στις αγορές μετοχών.

Ελλείψει ουσιαστικών εγχώριων καταλυτών, το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι αναγκασμένο να «χορεύει» στους… ρυθμούς της Ευρώπης. Κι αυτό είναι άλλοτε θετικό κι άλλοτε αρνητικό.

Σαχίνης: Το «φθηνότερο νερό στον κόσμο», η προοπτική της μετοχής και η δυνατότητα για… εξαγορές

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι όλες οι ουσιαστικές εξελίξεις, οι οποίες αφορούν την ελληνική αγορά, έχουν πλέον μεταφερθεί για το φθινόπωρο (αξιολόγηση Moody’s, placement στην ΕΤΕ κ.α.), κάτι το οποίο σημαίνει ότι διανύουμε μια περίοδο υποτονικής ειδησεογραφίας. Εάν και κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τον παράγοντα του… απρόβλεπτου.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο Γενικός Δείκτης αφενός βρίσκεται σταθερά άνω των στηρίξεων των 1.400 μονάδων, αφετέρου δυσκολεύεται να κινηθεί πειστικά προς υψηλότερα επίπεδα, με τις 1.430 μονάδες να αποτελούν το πρώτο σημείο αντίστασης.

Επιφυλακτικά ανοδικά η Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, όπως προαναφέρθηκε, η προσοχή στρέφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης και του νέου πρωθυπουργού. Έτσι, ο Stoxx 600 ενισχύεται επιφυλακτικά στο +0,38% και τις 516 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να κερδίζει 0,5%.

Όσον αφορά την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το χθεσινοβραδινό ιστορικό υψηλό των S&P 500 και Nasdaq, η Wall Street θα μείνει κλειστή σήμερα, λόγω της αργίας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η τράπεζα που υπεραποδίδει, το περιθώριο στην Autohellas και οι πωλήσεις στην Optima

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό